Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 07

„Žalgirio“ naujokas: ne gelbėtojas, bet Šaro žmogus

Kauno „Žalgiris“ ne iš gero gyvenimo priverstas atlikti ėjimus. Antanui Kavaliauskui iškritus iš rikiuotės dar mažiausiai 5 savaitėms, žalgiriečiai šaukiasi gelbėjimosi rato. 24sek supažindina jus su „Žalgirio“ naujoku Deonu Thompsonu.
Deonas Thompsonas
Deonas Thompsonas / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Profilis

30 metų 204 cm ūgio amerikietis gali rungtyniauti tiek sunkiojo krašto, tiek vidurio puolėjo pozicijose.

Pastaruosius dvejus metus žaidė aukščiausioje Ispanijos krepšinio lygoje, Burgoso „San Pablo“ klube.

D.Thompsonas šį sezoną Ispanijoje per 27 minutes rinko vid. 12,2 taško (57% dvit., 25% trit.), atkovojo 5,6 kamuolio (1,1 puolime), atliko 1,3 rezultatyvaus perdavimo ir po 13 naudingumo balų.

Pernai su 6,7 atkovoto kamuolio vidurkiu D.Thompsonas buvo ketvirtas daugiausiai kamuolių atkovojusių ACB žaidėjų sąraše.

Praeityje D.Thompsonas rungtyniavo tokiuose klubuose kaip Liublianos „Union Olimpija“, Berlyno ALBA, Miuncheno „Bayern“, Stambulo „Galatasaray“, Belgrado „Crvena Zvezda“.

Geriausiai sezonas Eurolygoje jam klostėsi 2012-2013 m. Berlyno ALBA gretose, kai legionierius per 26,5 minutės rinko vid. po 12 taškų, 5,4 atkovoto kamuolio ir 13,6 naudingumo balo.

Kai pastarąjį kartą rungtyniavo Eurolygoje 2016-2017 m. ir per vieną sezoną vilkėjo „Crvena zvezda“ bei „Galatasaray“, kildamas nuo suolo D.Thompsonas rinko vid. 4,3 taško, 1,8 atkovoto kamuolio ir 4,4 naudingumo balo per 11 minučių.

D.Thompsonas baigė legendinį Šiaurės Karolinos universitetą ir su juo 2009-aisiais tapo NCAA čempionu. Aukštaūgis per savo karjerą dar yra tapęs Vokietijos, Izraelio, Serbijos ir Adrijos lygos čempionu, Slovėnijos taurės laimėtoju.

Puolimas

D.Thompsonas neišsiskiria turėdamas ypatingą talentą ar vienoje, ar kitoje aikštės pusėje, bet jį labiau galima laikyti puolimo žaidėju.

Tai individualiai pajėgus krepšininkas, galintis techniškai užbaigti atakas žaisdamas nugarą į krepšį. Yra tvirtas žaidėjas, todėl savo fizine jėga kuriasi patogesnę poziciją atakuoti krepšį nusistumdamas varžovų kūnus, ir neblogai valdo kamuolį tiek dešine, tiek kaire ranka, galėdamas suktis tiek į kairę, tiek į dešinę pusę.

Didžiąją karjeros dalį D.Thompsonas dvitaškius metė 50 proc. tikslumu, o pastarąjį sezoną „San Pablo“ ekipoje jo taiklumas išaugo iki 57 proc.

Antanas Kavaliauskas šį sezoną Eurolygoje buvo efektyviausiai vienas prieš vieną baudos aikštelėje krepšį atakavęs žalgirietis. Tai labiausiai akcentuojama „Žalgirio“ puolimo dalis – žaliai balti yra daugiausiai nugara į krepšį atakuojanti Eurolygos komanda.

Įdomus sutapimas, kad D.Thompsonas šį sezoną buvo dažniausiai būtent taip krepšį atakuojantis žaidėjas Ispanijos čempionate. Tiesa, po 4 tokius išpuolius kaskart surengdavęs amerikietis per vieną tokį išpuolį rinko vid. 0,768 taško. Pagal šį rodiklį Ispanijoje jis buvo tik 33-ias.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Deonas Thompsonas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Deonas Thompsonas

Tiesa, Burgoso komandoje krepšį jis atakavo iš viso net 9,4 karto per rungtynes. „Žalgiryje“ jo vaidmuo bus visai kitoks, todėl ir metimų pasirinkimas, galima tikėtis, kokybiškesnis.

Žaidimas nugara į krepšį – labiausiai naudojamas D.Thompsono ginklas puolime, kuriuo Ispanijoje jis surinkdavo vid. 3,1 taško. Metimais iš vietos jis dar pridurdavo 2,5 taško.

Įdomu, kad D.Thompsonas sėkmingai pasijungdavo į greitas atakas ir per vienerias rungtynes pasipildydavo savo kraitį vid. 2,1 taško. Tiesa, tą galima paaiškinti greitu Ispanijos krepšinio stiliumi, o „Žalgiryje“ propaguojamas pozicinis žaidimas.

Tai ne virš lanko skraidantis amerikietis, bet turi polinkį brutaliai lankstyti krepšio konstrukciją galingais dėjimais. Jis aktyviai ieško kamuolių po varžovų krepšiu. Pavyzdžiui, 2017-2018 m. sezoną Burgose jis atkovojo net 2,1 kamuolio puolime. Tuos kamuolius dažniausiai susirenka savo fiziškumu, kovingu ir kamuolio uosle.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Deonas Thompsonas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Deonas Thompsonas

Geba pataikyti iš vidutinio nuotolio, bet kare, svarbiose Eurolygos rungtynėse, tai nebūtų labai patikimas ginklas iš distancijos.

Per 7 sezonus nuo 2010-ųjų iki 2017-ųjų buvo išmetęs tik 42 tritaškius, bet žymiai aktyviau pradėjo atakuoti iš toli rungtyniaudamas Burgoso komandoje. Vien šį sezoną jis paleido jau net 42 tolimus metimus ir pataikė 11 (26 proc.). Sykį, rungtynėse su Lugo „Breogan“, jis paleido net šešis tritaškius, bet nepataikė nė vieno.

Klausimas, ar Šarūno Jasikevičiaus schemose tai bus iš toli metantis aukštaūgis. Ir Brandonas Daviesas iki karjeros „Žalgiryje“ pabandydavo laimę iš toli, bet Kaune tritaškiai jam tapo tabu.

D.Thompsonas turėtų tikti Šaro planui rungtyniauti su dviem „sunkiais“ aukštaūgiais. Pavyzdžiui, Burgoso klube D.Thompsonas dažnai žaisdavo šalia buvusio žalgiriečio Augusto Limos, ir buvo aktyviausiai po lanku žaidęs aukštaūgis, aktyviai prašydavęs kamuolio užcentruoti priešininkus.

2016-2017 m. Belgrado „Crvena zvezda“ ekipoje treneriai D.Thompsoną efektyviai išnaudojo du prieš du situacijose, iš kurių jis rinko vid. 1,375 taško per išpuolį.

Vidurio puolėjas kartais mėgsta pasiutusį krepšinį, kai šaudo tritaškius aikštės kampe, žaisdamas veidu į krepšį pradeda driblinguoti kamuolį nuo perimetro, meta žemo procento metimus atsilošus. Tačiau Š.Jasikevičius turėtų apriboti jo veiksmų laisvę ir išnaudoti tose situacijose, kurioje jis yra efektyviausias.

A.Kavaliauskas šį sezoną Eurolygoje rungtyniavo vid. po 12,3 minutės. Panašaus vaidmens, ko gero, gali tikėtis ir D.Thompsonas.

Savo žaidimo stiliumi D.Thompsonas kažkuo primena ir Paulių Jankūną. Pastarasis bando įsivažiuoti po jį vis kamuojančių traumų, todėl „Žalgirio“ naujoko atėjimas reikalingas komandai ir dėl buksuojančio kapitono žaidimo.

Š.Jasikevičius tam tikrose situacijose galės jį išbandyti tiek centro, tiek sunkiojo krašto puolėjo pozicijose. Panašiai kaip prie A.Limos, D.Thompsonas turėtų patogiai jaustis ir šalia atletiškesnio Brandono Davieso.

24sek šaltiniai tikina, kad pats D.Thompsonas geriausiai jaučiasi rungtyniaudamas ketvirtu numeriu.

VIDEO: Deon Thompson - 2017/2018 Highlights

Gynyba

D.Thompsonas nėra nepralaužiama uola gynyboje.

Jį riboja centimetrų trūkumas dengiant aukštesnius centrus, ir greičio stoka vaikantis iš toli metančius aukštaūgius ar spėjant paskui staigius metimus jam per galvą.

Bet tai žaidėjas, kuris visada stengiasi gynyboje iš visų jėgų. O stumdantis su sunkiasvoriais, jam padeda fiziškumas ir tvirtas kūnas. Ypač stiprios jo kojos, kuriomis aukštaūgis smarkiai įsispiria į parketą ir pakankamai fiziškai gina savo plotą po krepšiu.

Centimetrų trūkumus gynyboje D.Thompsonui padeda kompensuoti pakankamai aukštas krepšinio IQ ir kovingumas.

Šį sezoną bandę įveikti D.Thompsono gynybą, varžovai Ispanijos čempionate rinko vid. 0,812 taško. Bendrame Ispanijos kontekste tai klasifikuojamas kaip labai geras rezultatas.

Tiesa, ginantis vienas prieš vieną ir varžovams žaidžiant nugara į krepšį, amerikiečio priešininkai buvo rezultatyvesni – rinko vid. 1,059 taško per tokį išpuolį. Ispanijoje tai klasifikuojama kaip gynyba žemiau vidurkio.

Eurolygoje, 2016-2017 m. sezoną, šis vidurkis buvo maždaug 0,2-0,3 taško žemesnis. Kadangi Ispanijoje šį sezoną rungtyniavo daugiausiai savo komandoje, „Žalgiryje“ tas vidurkis turėtų būti mažesnis, kadangi Š.Jasikevičius, ko gero, jį išnaudos ne prieš visus, o parankiausius oponentus.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Deonas Thompsonas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Deonas Thompsonas

D.Thompsonas geba paspausti varžovų gynėjus ir efektyviai paspęsti priešininkams spąstus dvigubindamas gynyboje. Dėl ilgų rankų, Š.Jasikevičius jo ginklus gali išnaudoti step-out'o situacijose ar aktyviau papresinguodamas priešininkus nuo galinės linijos.

Tik įdomu, kaip jo centimetrų trūkumas atsilieps trenerio schemose. 2.04 m D.Thompsonas tapo žemiausiu „Žalgirio“ priekinės linijos žaidėju.

Charakteris

D.Thompsonas turėtų puikiai pritapti „Žalgirio“ rūbinėje.

Tai tipinis Šarūno Jasikevičiaus perkamas žaidėjas. Gan tylus, bet labai darbštus draugiško charakterio amerikietis.

Nors per savo karjerą nuo 2010-ųjų rungtyniavo net 9 klubuose, komandas taip keitė tikrai ne dėl to, jog buvo nesuvaldomo charakterio.

Buvę jo komandos draugai apie D.Thompsoną atsiliepia kaip apie gerą bičiulį ir bendražygį.

24sek šaltiniai pasakoja, kad tai buvo visada dėl komandos besiaukojęs krepšininkas.

Neprobleminis krepšininkas, kuris neiškreips „Žalgirio“ rūbinės fono.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Deonas Thompsonas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Deonas Thompsonas

Išvada

D.Thompsonas nėra situaciją keičiantis žaidėjas. Tokie į Eurolygą neatvyksta iš Ispanijos lygos antros lentelės pusės komandos, būdami 30-ies.

Akivaizdu, kad tai bus žaidėjas, kurio pagrindinė užduotis bus tiesiog praplėsti rotaciją, kurią „Žalgiryje“ išretino aukštaūgių traumos.

A.Kavaliauskas šį sezoną demonstravo gerą formą ir žaidė geriausią savo krepšinį „Žalgiryje“. D.Thompsonui teks užpildyti didžiulius batus, bet didelių lūkesčių į jį dėti nereikėtų.

Jeigu nebus siurprizų, D.Thompsonas, ko gero, bus maždaug 4-5 taškų, 2-3 atkovotų kamuolių vidurkio žaidėjas.

Tai specifinių užduočių krepšininkas, kurio geriausias savybes Š.Jasikevičius bandys išspausti per tas keliolika minučių ant parketo.

D.Thompsono statistika (realgm.com)
Sezonas Komanda Lyga Min. Met.% Trit.% Baud.% Kam.p. Kam. Perd. Blk. Tšk.
2018-19 Burgos Ispanija 27.1 .473 .250 .725 1.14 5.57 1.29 0.93 12.21
2017-18 Burgos Ispanija 27.2 .502 .412 .790 2.06 6.74 1.47 0.88 11.88
2016-17 Crvena zvezda Eurolyga 10.5 .561 .000 .500 0.62 1.46 0.46 0.31 4.31
2016-17 Galatasaray Eurolyga 11.6 .500 .000 .636 0.92 2.08 0.69 0.38 4.23
2015-16 Bayern Eurolyga 23.1 .482 .000 .769 0.90 4.10 1.00 1.10 9.20
2014-15 Liaoning Kinija 28.1 .567 .200 .689 3.02 8.26 0.84 0.86 18.70
2013-14 Bayern Eurolyga 18.9 .454 .200 .568 2.62 4.67 0.52 0.38 7.33
2012-13 ALBA Eurolyga 26.6 .524 .250 .792 2.35 5.43 0.83 0.65 12.00
2011-12 Union Olimpija Eurolyga 23.6 .443 .000 .476 1.30 4.10 0.80 0.20 8.80

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius