Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 09

„Žalgirio“ pagundai atsispyręs talentingas snaiperis Madridui priminė R.Kurtinaitį

Nors Rimas Kurtinaitis susikrovė lagaminus iš „Real“ komandos dar prieš 25 metus, Madride vis dar aidi Kurtinaičio pavardė. Taip prieš sezoną jauną snaiperį vis pašaukdavo serbas treneris Aleksandras Džikičius, „Estudiantes“ treniruotėse gainiojantis įdomų talentingą lietuvį. Dovydas Giedraitis vos 19-os debiutavo stipriausioje Europos lygoje ir tritaškiais įrašė savo pavardę į Ispanijos žiniasklaidos antraštes. Galbūt jau greitai daugiau apie šį talentingą jaunuolį kalbės ir Lietuvoje.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Real“ – „Žalgiris“ | 21:45 | Madridas

2000-ųjų kartos vaikas Dovydas Giedraitis nebeturi daug galimybių pasižiūrėti legendinio snaiperio R.Kurtinaičio tritaškių. Bet jis mielai seka kitų geriausių visų laikų metikų pėdomis.

Europoje Jaycee Carrollas, o Amerikoje – Ray'us Allenas ir Stephenas Curry visada kėlė jaunuoliui susižavėjimą.

„Bet labiausiai man patinka Klay Thompsonas. Jo metimo forma man yra kažkas vau!“ – viename Madrido restoranų, visai netoli „Santiago Bernabeu“, D.Giedraitis.

Pats Dovydas metimo formą perėmė iš savo tėčio – buvusio garsaus krepšininko ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ lyderio Andriaus Giedraičio.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrius Giedraitis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrius Giedraitis

Jis labai panašiai atakuoja krepšį iš trijų taškų zonos ir perėmė tą A.Giedraičio firminį judesį stabtelėjus ore po dvižingsnio.

Atrodo, tėtis kažkur su oranžiniu kamuoliu rankose sukiojosi ligoninės palatose, kai Dovydas gavo privalomuosius skiepus. Nes tiek jis, tiek kitas Andriaus Giedraičio sūnus Karolis – dabar žaidžiantis Vilniaus „Ryte“, gavo ir po krepšinio injekciją.

„Viskas atrodė labai paprastai – kamuolys rankose ir tikslas įmesti į skylę“, – apie gyvenimą krepšininkų šeimoje su šypsena pasakoja D.Giedraitis.

Į skylę jis pataiko gerai. Ispanijos krepšinio lygoje D.Giedraitis jau pataikė 7 tritaškius iš 11 ir sumirgėjo vietos žiniasklaidos antraštėse.

A.Giedraitis stebi kiekvienas sūnaus rungtynes Ispanijoje ir po jų ilgai pasakoja, kaip buvo galima sužaisti dar geriau – kaip kur laiku reikėjo atsistoti, kada buvo galima padaryti gerą perdavimą.

„Mūsų pokalbiai dažnai užsitęsia, bet tos pastabos motyvuoja dirbti toliau“, – Eurolyga.lt Madride pasakojo D.Giedraitis.

Vaikystėje D.Giedraitis rytais prieš pamokas treniruodavosi su broliu ir tėčiu, o po to eidavo į komandines treniruotes. Paskutiniais metais Lietuvoje D.Giedraitis rungtyniavo sostinės krepšinio komandoje „Visi kartu“ ir Molėtų „Ežerūne“ NKL čempionate, kur tapo antros pagal pajėgumą lygos Lietuvoje sensacija – būdamas vos 16 metų rinko vid. 13,6 taško ir 15,5 naudingumo balo.

Bet dabar D.Giedraitis mokosi krepšinio abėcėlės vienoje seniausių krepšinio akademijų Europoje – „Estudiantes“. Per dvejus metus iš „Estudiantes“ mokyklos suolo lietuvis įšoko į pagrindinę komandą ir stipriausią krepšinio lygą Senajame žemyne.

Net 16 merginų ir vaikinų komandų apimančios „Estudiantes“ akademijos išlaikymas kainuoja beveik 3 mln. eurų per metus.

„Estudiantes“ mokyklą praėjo tokie krepšininkai kaip Fernando Martinas, Alberto Herrerosas, Carlosas Jimenezas, Sergio Rodriguezas ir broliai Reyesai, taip pat treneriai Aito Garcia Renesesas ir Pepu Hernandezas.

Pirmą kartą Madrido „Estudiantes“ bazėje D.Giedraitis apsilankė 2016-ųjų rudenį ir jam čia labai patiko. Kai Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“ atėjo su pasiūlymais, jau buvo per vėlu.

D.Giedraitis suprato, kad Lietuvoje tiek daug talentingų vienos kartos žaidėjų bus tiesiog per ankšta didžiausiuose šalies klubuose. O puikios „Estudiantes“ sudarytos sąlygos neapleido minčių apie galimą karjeros posūkį į Ispaniją.

„Iš pradžių buvo netikėta, nes „Žalgiris“ yra didelė ir garsi organizacija, – apie žalgiriečių pasiūlymą Eurolyga.lt pasakojo 193 cm ūgio D.Giedraitis. – Buvo malonu gauti tokį kvietimą, bet man labai patiko tai, ką pamačiau Madride. Pasitarę su tėčiu nusprendėme, kad geriausia važiuoti į Ispaniją – dėl žaidėjų, minučių laiko ir viso kito.“

View this post on Instagram

Step back ????#estudiantes

A post shared by Dovydas Giedraitis (@dovinsas) on

Pirmieji mėnesiai užsienyje jaunam žaidėjui buvo labai sunkūs, bet jau po poros metų Ispanijos žiniasklaida atkreipė dėmesį į naują „Estudiantes“ mokyklos perlą.

„Kas tas Dovydas Giedraitis?“ – Ispanijos žiniasklaida pristatinėjo lietuvį, kai šis antrose savo debiutinio sezono ACB lygoje rungtynėse smeigė 3 tritaškius iš 4.

„Estudiantes mokykloje įsižiebė nauja žvaigždė“, – rašė Ispanijos žurnalistai, vertindami D.Giedraičio šuolį į ACB lygą.

Eurolyga.lt – pasakojimas apie D.Giedraičio kelionę Ispanijoje svajonės link.

Kaip iškritęs iš mėnulio

Pradžia buvo grūdinanti.

Dovydo tėvas Andrius Giedraitis jau buvo pasirengęs pereiti Kryžiaus kelius, kad tik jo sūnus gautų leidimą žaisti Ispanijoje. Mat kurį laiką Lietuvos krepšinio federacija neišdavė jam paleidžiamojo rašto. Kelis mėnesius Dovydas Giedraitis negalėjo žaisti oficialių rungtynių ir buvo įkalintas treniruočių salėje.

Nepasotinęs krepšinio alkio, jaunuolis lengvai badavo ir socialinėje aplinkoje.

Buvo momentų, kai labai norėjau namo ir galvojau, kad gal reikėjo priimti „Žalgirio“ pasiūlymą.

Kitokia kultūra, aplinka, žmonės, kalba ir net valandos laiko skirtumas kėlė įvairiausių keblumų.

„Viskas buvo nauja. Gyvenimas be šeimos, draugų – viską reikia pradėti iš naujo“, – surimtėjo D.Giedraitis.

17-metis jaunuolis turėjo greitai suvyriškėti. Likęs be tėvų naujoje aplinkoje lietuvis viską turėjo pasidaryti pats.

Nieko keisto, kad kai sykį vienas D.Giedraičio kambariokas trijų žaidėjų bute ėmė leisti į vonią vandenį ir tuo pačiu metu išėjo pasikalbėti telefonu su savo namiškiais, po gero pusvalandžio kaimynai iš antro aukšto ėmė skambinti trims vyrukams į duris, nes apačia jau ėmė skęsti.

Pasigedęs artimųjų, pažįstamos aplinkos ir lietuviško mentaliteto, D.Giedraitis ėmė ilgėtis namų.

„Buvo momentų, kai labai norėjau namo ir galvojau, kad gal reikėjo priimti „Žalgirio“ pasiūlymą, – interviu Madride pripažino 19-metis jaunuolis. – Bet antraisiais metais prie visko pripratau, išmokau kalbą ir daugiau nebesigręžioju atgal.“

View this post on Instagram

Veteranas...???? #estudiantes

A post shared by Dovydas Giedraitis (@dovinsas) on

Sunkią akimirką D.Giedraitis stengėsi kuo daugiau bendrauti su komandos draugais. Tik gniuždė kalbos barjeras. Nedaug ispanų kalba angliškai, todėl lietuvis suprato, kad greičiau jis susišnekės su bendramečiais ispaniškai, o ne anglų kalba.

4-5 mėnesių užteko suprasti ispanų kalbą, bet tik antrų metų Ispanijoje pradžioje D.Giedraitis pats galėjo aiškiau reikšti savo mintis.

„Pirmi mėnesiai mokykloje buvo kosmosas“, – juokiasi D.Giedraitis.

Pamokose jis sėdėjo kaip marsietis nuleistas į žemę. Klasiokai stebėjosi, kad jų kompaniją papildė ispaniškai nieko nesuprantantis ir jų kalba nekalbantis bendramokslis.

„Iš pradžių priėmė gan keistai ir gal net kažkiek nenoriai. Bet kai pradėjau suprasti kalbą, įsivažiavome ir viskas buvo gerai“, – džiaugiasi D.Giedraitis.

Antrųjų metų pabaigoje sulaukęs kvietimo treniruotis su pagrindine „Estudiantes“ komanda, D.Giedraitis suprato, kad juda teisinga linkme.

„Nuo to momento pradėjau tikėti, kad galiu žaisti dar geriau ir kilti dar aukščiau. Trečias sezonas ir aš pagrindinėje komandoje“, – džiaugiasi D.Giedraitis.

Estudiantes „Twitter“/Dovydas Giedraitis
Estudiantes „Twitter“/Dovydas Giedraitis

Lietuvoje to nebuvo matęs

„Estudiantes“ profesorių laboratorijoje D.Giedraitis nuo pirmų dienų buvo projektuojamas kaip pagrindinės komandos žaidėjas.

Su juo daug individualiai dirbo pagrindinės „Estudiantes“ komandos asistentai, kurie dar vadovauja ir jaunimo komandoms. Jos, beje, žaidžia pagal panašią sistemą kaip pagrindinė ekipa ACB lygoje.

Žinodami vyr. trenerio poreikius, „Estudiantes“ specialistai stumia jaunus žaidėjus į priekį ir bando juos paruošti ACB kovoms.

Ispanai iš pradžių dirbo su individualiomis D.Giedraičio silpnybėmis ir pripratino jį prie ispaniško krepšinio tempo. Dabar D.Giedraitis rungtyniauja žymiai greičiau nei anksčiau. Tai nėra tik kojų, bet ir sprendimų greitis.

„Kai buvau jaunimo komandoje, bėgome labai daug – tiek per krepšinio, tiek per fizinio rengimo treniruotes“, – pasakoja D.Giedraitis.

Jaunimo komandos treneris lietuviui suteikė laisvę, tik prašė greičio. Per treniruotes „Estudiantes“ akademijos žaidėjai vienas kitą spaudžia nuo pirmo iki paskutinio aikštės centimetro. Jie taip bando vienas iš kito išreikalauti maksimumą.

„Mus labai spaudė. Manau, Lietuvoje taip irgi yra, bet tas spaudimas tikrai jautėsi“, – apie Ispanijos trenerių reiklumą kalbėjo D.Giedraitis.

Kitaip nei Lietuvoje, D.Giedraitis anksti buvo išsiųstas į treniruoklių salę.

„Kai buvau mažesnis, Lietuvoje nelabai eidavome į štanginę. O čia jau pirmais metais visus siųsdavo į treniruoklių salę. Man buvo labai keista, nes Lietuvoje to nebuvau matęs. Tad viską pradėjau nuo nulio“, – tikina D.Giedraitis.

Metus padirbėjęs su svarmenimis, grįžęs namo jis stebino mamą.

„Vau! Iš kur toks prisipūtęs atsiradai?!“ – prisiminęs mamos reakciją šypsosi D.Giedraitis.

View this post on Instagram

Su Jaunimu Pasirengime...????

A post shared by Dovydas Giedraitis (@dovinsas) on

Ispanų kalba tapo barjeru į NCAA

„Estudiantes“ jaunimo programoje D.Giedraitis nėra vienintelis užsienietis.

Izraelio, Čilės, Bulgarijos, Senegalo, Estijos ir kitų šalių talentai gyvena viename komplekse, panašiai kaip sportininkų bendrabutyje. Jame D.Giedraitis turi savo atskirą kambarį, bet nudžiugo, kai šventiniu laikotarpiu „Estudiantes“ klubas apgyvendino ir jauniausius savo krepšininkus butuose.

Kadangi „Estudiantes“ žaidžia tik nacionaliniame čempionate, A.Džikičius D.Giedraičiui ir kitiems rengia po dvi treniruotes per dieną. Dažnai jos trunka daugiau nei po 2 valandas.

Laisvu laiku D.Giedraitis bando užsidėti žalias varneles moksluose. Lietuvis Madride bando baigti mokyklą, bet užsieniečiams tai nėra paprasta. Krepšininkui liko užsibaigti keturias disciplinas, tačiau jose būtinas puikus ispanų kalbos išmanymas.

„Stengiuosi daug laiko skirti mokslams. Gal dėl to šiek tiek kenčia krepšinis, bet šiemet noriu pasibaigti mokyklą“, – tikina D.Giedraitis.

FIBA nuotr./Dovydas Giedraitis
FIBA nuotr./Dovydas Giedraitis

Jeigu ne mokslai, galbūt D.Giedraitis dabar rungtyniautų NCAA. Už Atlanto jis turėjo garsių NCAA universitetų pasiūlymų. Tačiau iki praėjusios vasaros jis nepabaigė mokslų ir negalėjo išvažiuoti į JAV universitetą. D.Giedraitis jau atsisako studentiško gyvenimo Amerikoje svajonės.

„50 ant 50, – paklaustas, ką rinktųsi, jeigu mokslai nebūtų kliūtis, sudvejoja ir šypteli D.Giedraitis. – Kodėl gi ne?“

D.Giedraitis turėjo pasiūlymų vykti į Ameriką ir ten baigti vidurinę, taip po to persikeliant į NCAA. Bet krepšininkas nebenorėjo blaškytis ir liko Madride.

Daugiau nei snaiperis

Ispanija pradėjo kalbėti apie lietuvį sunkiai ištariamu vardu jau pernai. D.Giedraitis mokė krepšinio salių pranešėjus tarti jo pavardę tritaškėmis bombomis sprogdindamas ketvirto Ispanijos diviziono krepšius.

7 iš 10, 9 iš 18 – tai ne D.Giedraičio testų balai mokyklose suole, o tritaškių pataikymas maždaug NKL pajėgumo EBA lygoje.

Savo išleistuvių vakarą ketvirtojo diviziono komandoje D.Giedraitis tapo tikru aikštelės princu.

Praėjusio sezono finiše į varžovų krepšį jis suvertė net 38 taškus – tiek, kiek visa priešininkų komanda. Šie skaičiai leido jam įtvirtinti net 20,2 taško per rungtynes sezono vidurkį.

„Atvirai kalbant, man tai nebuvo pačios geriausios rungtynės – galėjau įmesti dar daugiau“, – šypsosi karštą ranką turintis metikas.

View this post on Instagram

????????#wolfpack #f4

A post shared by Dovydas Giedraitis (@dovinsas) on

Neilgai reikėjo laukti, kai D.Giedraičio tritaškiai ėmė draskyti jau ir aukščiausios Ispanijos krepšinio lygos tinklelius.

Į pagrindinę komandą jauną lietuvį išsitempė Lietuvos krepšinio auditorijai gerai pažįstamas treneris Aleksandras Džikičius. Serbas davė užtektinai progų pasireikšti per pasirengimo sezonui stovyklą, o taiklūs 19-mečio metimai, aikštės matymas ir solidi gynyba užtarnavo jam pirmos komandos aprangą.

„Matau, kad stengiesi ir matau, kad gali padėti. Noriu, kad būtum 12-13 žaidėjas. Man reikia tavo pagalbos“, – D.Giedraičiui pasakė A.Džikičius.

48-erių serbas iki šių dienų mėgsta priminti, kad tai jis paruošė Joną Valančiūną paskutiniam žingsniui į „Toronto Raptors“ komandą. Atrodo, labai aukštam žaidimo lygiui jis gali paruošti dar vieną perspektyvų lietuvį.

„Jaučiu jo pasitikėjimą. Jis manimi tiki ir leidžia daug reikštis per treniruotes. Daryti tai, ko noriu aš. O rungtynėse jis mane leidžia su tam tikromis užduotimis. Bet jaučiu pilną trenerio pasitikėjimą“, – džiaugiasi D.Giedraitis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksandras Džikičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksandras Džikičius

Pačiose pirmose 2019-2020 m. sezono rungtynėse D.Giedraitis prisistatė tritaškiu į Eurolygoje žaidžiančios Vitorijos „Baskonia“ krepšį.

Dar po dviejų turų Dovydo pavardė atsidūrė A.Džikičiaus užrašytame starto penkete. Net 25 minutes aikštėje praleidęs jaunuolis sumetė 3 tritaškius iš 4, įmetė 10 taškų, atliko 2 rezultatyvius perdavimus ir surinko 10 naudingumo balų, o jo +/ – rodiklis buvo geriausias visoje komandoje.

„Jau prieš rungtynes treneris pasakė, kad eisiu į startą. Sakė, kad jeigu duosiu 3 minutes – bus patenkintas. Jeigu 5 – labai patenkintas. Jeigu duosiu daugiau – bus iš viso super. Atlikau tai, ko jis prašė ir jis man leido daryti tai, ką moku geriausiai. Jausmas buvo labai geras“, – šypsosi D.Giedraitis, prisiminęs tuos pirmuosius savo tritaškius stipriausioje krepšinio lygoje Europoje.

Puolime D.Giedraitis laukia savo šansų aikštės kampuose. Lietuvis skaudžiai baudžia priešininkus, kurie neįvertina jauno veido krepšininko – per 7 rungtynes snaiperis jau sumetė 7 tritaškius iš 11.

Bet D.Giedraitis yra daugiau nei snaiperis.

Talentų vertintojai išskiria D.Giedraičio aikštės matymą – jaunimo rinktinėse jis užimdavo ir įžaidėjo pareigas. Gynėjas gerai skaito žaidimą ir kausto dėmesį savo krepšinio IQ.

Kitaip nei nemažai kitų snaiperių, D.Giedraitis yra patikimas gynyboje. Štai net Aleksandras Džikičius prašo jo dengti rezultatyviausius varžovų žaidėjus.

„Gynyboje turiu daugiau darbo nei puolime“, – pabrėžė D.Giedraitis.

„Twitter“ nuotr./Dovydas Giedraitis
„Twitter“ nuotr./Dovydas Giedraitis

D.Giedraitis šį sezoną per 7 Ispanijos lygos rungtynes gavo pasireikšti vid. po 10 minučių, rinko 3,1 taško (63,7 proc. trit.), 0,3 rezultatyvaus perdavimo ir 2,3 naudingumo balo.

„Aišku, kaip ir kiekvienam žaidėjui, norisi žaisti daugiau minučių. Bet toks jauno žaidėjo darbas – padėti pailsėti pagrindiniams žaidėjams ir išlaukti savo šanso“, – surimtėjo krepšininkas.

Lietuvis būtų žaidęs ir daugiau, jeigu ne nuo šio sezono pasikeitusi Ispanijos krepšinio taisyklė.

Dvejus metus atžaidęs „Estudiantes“ jaunimo programoje, D.Giedraitis šį sezoną Madrido klubo sudėtyje turėjo būti traktuojamas kaip vietinis žaidėjas. Tačiau sugriežtėjus ACB reikalavimams, nuo šio sezono D.Giedraitis dar nėra laikomas vietiniu krepšininku. Jo statusas pasikeis tik pavasarį, tad dabar už labiau patyrusių žaidėjų nugarų likęs jaunuolis turi laukti savojo šanso, kol priekyje jo stovi kiti keturi privalomai registruojami ispanai.

Teoriškai, D.Giedraitis galėtų būti išnuomotas, bet A.Džikičius nori jį turėti atsargoje traumų atveju. Nežaisdamas ACB rungtynių, lietuvis ketina dar daugiau padirbėti tiek individualiai, tiek fiziškai, o laisvesnę akimirką užsibaigti mokslus.

D.Giedraitis norėtų padėti komandai lipti iš Ispanijos lygos turnyro lentelės dugno. Su 4 pergalėmis ir 12 pralaimėjimų „Estudiantes“ dalijasi 15-18 vietas. Nors Madrido klubas stringa, D.Giedraitis dalijasi kamuoliu su gero lygio žaidėjais – „Estudiantes“ aprangą vilki du buvę „Lietuvos ryto“ aukštaūgiai Juanas Palaciosas ir Kenny Kadji, taip pat žinomi gynėjai Philas Pressey, Toney Douglasas ir Philas Scrubbas, serbas Nemanja Dangubičius.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Juanas Palaciosas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Juanas Palaciosas

Tiesa, Ispanijos žiniasklaida skalambija, kad „Estudiantes“ turi rimtų finansinių problemų. Esą Madrido komandą slegia 7 milijonų eurų skola.

Bet D.Giedraitis per daug nesigilina į „Estudiantes“ banko sąskaitas. Ne tokio amžiaus krepšininkui skaičiuoti pinigus – juos ateityje dar užsidirbs savo tritaškiais.

Mariaus Grigonio pramintais takais

Rokas Jokubaitis, Deividas Sirvydis, Dovydas Giedraitis – 2000-ųjų karta atveda į Lietuvos krepšinį intriguojančius perimetro žaidėjus, kurių taip pastaraisiais metais ima stigti nacionalinei komandai.

D.Giedraitis su R.Jokubaičiu, beje, yra labai geri bičiuliai. Prieš „Žalgirio“ rungtynes Madride jie kaip tik ketino susitikti paplepėti.

Įdomu, kad jau trečią kartą šį sezoną „Estudiantes“ žais su „Žalgirio“ priešininkais – Madrido derbis ACB čempionate įvyks sekmadienį, iškart po žalgiriečių vizito karalių tvirtovėje. Prieš tai „Estudiantes“ kovėsi su „Valencia“ ir „Baskonia“ iškart po to, kai žalgiriečiai su šiomis ekipomis grūmėsi Eurolygos arenose.

„Madrido „Real“ turi aukščiausio lygio žaidėjus ir ne pirmą kartą žaidžia kartu. Bet pirmadienį jie žaidė su „Valencia“, ketvirtadienį su „Žalgiriu“, todėl sekmadienį turėsime gerą šansą. Juolab, kai Madrido lauks dviguba Eurolygos savaitė nuo antradienio. O „Žalgiris“ turi visus šansus. Aišku, komandai trūksta Grigonio, bet, manau, su „Real“ netektimis viskas yra „Žalgirio“ rankose“, – apie būsimą dvikovą kalbėjo D.Giedraitis, kuris pats ketina stebėti mačą „WiZink“ arenoje.

Prieš rungtynes jis mielai pasišnekučiuotų ir su Mariumi Grigoniu, kuris savo kelionę į aukščiausią lygį irgi pradėjo nuo antros Ispanijos lygos, per Hueskos, Manresos ir Tenerifės klubus.

„Grigonis iš mažo klubo pakilo iki „Žalgirio“ lygio ir žaidžia Eurolygoje. Ir žaidžia labai gerai – yra pagrindinis komandos žaidėjas, – gerą ispanišką pavyzdį prieš akis mato D.Giedraitis. – Manau, ir man įmanoma kažką tokio padaryti.“

VIDEO: „Ginčas“ ir didieji pirmos Eurolygos sezono pusės nusivylimai ir siurprizai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius