Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 21

„Žalgirio“ prisikėlimas: kuo pergalė Tel Avive priminė pernykštę žalgiriečių pasaką

Kauno „Žalgirio“ viltis dar gyva. Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai Tel Avive 85:83 palaužė Tel Avivo „Maccabi“ ir išsaugojo galimybes patekti į Eurolygos ketvirtfinalį. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek analizavo žalgiriečių pergalės priežastis. Jam triumfas „Maccabi“ namų tvirtovėje priminė pernykštės „Žalgirio“ pasakos fragmentus.
Tomas Masiulis, Šarūnas Jasikevičius, Darius Maskoliūnas ir Paulius Motiejūnas
Tomas Masiulis, Šarūnas Jasikevičius, Darius Maskoliūnas ir Paulius Motiejūnas / nuotr. „Getty Images“/euroleague.net

Po rungtynių atrodė, kad šis mačas buvo parašytas pagal 2017–2018 m. sezono scenarijų.

Pernai žalgiriečiai ne kartą gelbėjosi paskutinėmis rungtynių minutėmis išplėšdami pergales, kurios vėliau leido patekti į atkrintamąsias varžybas. Taip ir trečiadienį kauniečiai, net ir nedemonstruodami geriausio savo žaidimo didžiąją rungtynių dalį, galiausiai susikaupė lemiamomis akimirkos.

Efektyvumas puolime, taiklūs metimai iš norimų pozicijų bei koncentracija gynyboje leido išsivežti pergalę iš Tel Avivo bei palaikyti atkrintamųjų svajonę gyvą.

VIDEO: Pamatykite: „Žalgiriui“ gyvybę Eurolygoje išsaugojusi dramatiška pergalė prieš „Maccabi“

„Maccabi“ klaidų lavina

Tel Avivo klubas šiose rungtynėse suklydo net 22 kartus. Tai yra be galo didelis skaičius Eurolygos komandai. Matėme itin daug blogų sprendimų, primityvių bandymų atlikti perdavimus, o prie viso to pridėkime kauniečių pagirtiną darbą gynyboje – štai ir rezultatas.

„Maccabi“ trečiojo kėlinio pradžioje buvo įgiję 13 taškų pranašumą 52:39 ir atrodė, kad „Žalgiris“ nebeturi jokių šansų. Po minutės pertraukėlės eilinis derinys A.Milaknio tritaškiui panaudojant Leo Westermanno centravimą, kaip masalą, ir „Žalgiris“ pradėjo savo pirmąjį spurtą.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Tel Avivo „Maccabi“ – Kauno „Žalgiris“
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Tel Avivo „Maccabi“ – Kauno „Žalgiris“

„Maccabi“ šio spurto metu net 6 atakas iš eilės nesugebėjo pelnyti taškų, o iš jų net 5 pabaigė klaidomis. Geltonųjų puolimas yra sudėliotas iš gana paprastų derinių, kuriuose paliekama daug laisvės kuriantiems žaidėjams – daugiausia S.Wilbekinui ir J.Pargo. Jie atakuoja pikenrolo situacijose ar 1 prieš 1, skaitydami varžovų pasirinktas gynybos taktikas.

„Žalgiris“ taikė dvi gynybos schemas – stepouto ir keitimosi. Per pirmąją šio spurto ataką po išsikeitimo, „Maccabi“ bandė sužaisti high-low, kai kamuolys į baudos aikštelę įvedamas per papildomą perdavimą ant baudos linijos. Idėja puiki, tačiau išpildymas ne koks – kamuolio nesugavo po krepšiu buvęs aukštaūgis.

Kitose dviejose atakose prieš „Maccabi“ gynėją J.Pargo jau buvo taikomas stepoutas, po kurio jis bando atlikti tolimesnius perdavimus. Th.Walkupas rodė savo elitinius gynybos sugebėjimus, pakeldamas rankas būtent tais momentais, ir klaidomis baigėsi dar dvi Tel Avivo ekipos atakos.

VIDEO: Šaro emocijos po karštos pergalės Tel Avive: didžiuojuosi komanda

Paskutinėje atakoje „Maccabi“ žaidėjai blaškėsi, kol galiausiai tikrai ne patikimiausias snaiperis D.Kane'as tiesiog švystelėjo tolimą tritaškį likus 2 sekundėms iki atakos pabaigos. Ir nors „Maccabi“ pasiėmė kamuolį puolime, ta pati ataka baigėsi dar viena klaida, kuomet išvydome prastą J.O'Bryanto sprendimą atiduoti kamuolį bei laiku atliktą „Žalgirio“ rotaciją, ginantis prieš centravimą ant ūselio.

„Maccabi“ turėjo nemažai šansų nutolti šiose rungtynėse, tačiau geras „Žalgirio“ darbas gynyboje bei prasti sprendimai neleido to padaryti.

Tarikas Blackas

Amerikietis trečiadienį buvo didžiausia kauniečių mįslė. T.Blackas yra sudėtas itin tvirtai, o tuo vakar iš pirmosios eilės galėjo įsitikinti Brandonas Daviesas.

T.Blackui patinka itin fiziškas žaidimas, tačiau jo žaidime bandymas išnaudoti jėgą paremtas ir apgalvotais judesiais aikštelėje. Centras pelnė 18 taškų, neprametęs nei vieno dvitaškio (7 iš 7), atkovojo 4 kamuolius, išprovokavo 6 pražangas bei buvo naudingiausias „Maccabi“ žaidėjas.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Tel Avivo „Maccabi“ – Kauno „Žalgiris“
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Tel Avivo „Maccabi“ – Kauno „Žalgiris“

Amerikietis centravimo situacijose savo jėgos pranašumu užsiimdavo poziciją taip giliai, kad kelis kartus jam net nereikėjo sumušti kamuolio į žemę, kad pelnytų taškus.

Kitas apgalvotas jo žaidimo elementas – kuomet „Žalgirio“ aukštaūgis atlieka stepoutą ties tritaškio linija, jis nekerta iš karto po krepšiu, tačiau sustoja trumpam ties baudos linija bei bando užlaikyti sugrįžtantį centrą ant savo nugaros, taip palikdamas erdvės perdavimui į baudos aikštelę. Protingo žaidėjo pavyzdys.

Keletą kartų jis „Žalgirį“ nubaudė ir savo atkovotais kamuoliais puolime – kauniečiai tiesiog buvo nepajėgūs jo išstumti iš baudos aikštelės.

T.Blackas sužaidė itin geras rungtynes prieš vieną iš stipriausių oponentų visoje Eurolygoje – B.Daviesą.

VIDEO: B.Daviesas apie sunkų vakarą Tel Avive ir persilaužimą

Ketvirtojo kėlinio išsigelbėjimas

Žalgiriečiai ketvirtojo kėlinio viduryje atsiliko 65:74 ir Šaras prašė dar vienos pertraukėlės. Varžovas vėl paleistas per toli, o šį kartą ir laiko ne tiek jau daug.

Bet tuomet lemiamą žodį tarė kauniečių gynėjai – dar vienas puikias rungtynes sužaidę Th.Walkupas, M.Grigonis bei L.Westermannas.

Th.Walkupas bei Leo kantriai sužaidė 2 prieš 2 bei tobulai įvertino situacijas. M.Grigonis po puikios 24 sekundžių komandinės gynybos nusivarė kamuolį per visą aikštelę, priėmė kontaktą bei pelnė du taškus su pražanga. L.Westermannas dar vieną sykį išnaudojo savo pranašumą centruodamas prieš žemesnį varžovą 74:76.

Lemiamą vaidmenį suvaidino spaudimas visoje aikštelėje, dar viena „Maccabi“ klaida bei tobulas derinio A.Milakniui išpildymas.

Šią schemą „Žalgiris“ reguliariai naudoja šiame sezone, tačiau varžovai abu kartus vėlavo prie A.Milaknio – pirmąjį kartą situaciją bandė gelbėti aukštaūgis ir B.Daviesas galingai sugrūdo kamuolį į krepšį, o antrąjį A.Milaknis pats išsprendė visus reikalus smeigdamas tritaškį 83:81.

VIDEO: Pokštu pradėjęs A.Milaknis atsivėrė apie sunkumus ir saldų skambios pergalės džiaugsmą

Išvada

Paskutinių sekundžių drama ir pergalingas finišas privertė prisiminti praėjusio sezono sunkias pergales. „Žalgiris“ susikaupė net dviem sugrįžimams į rungtynes, kuomet atrodė, kad svarstyklės per daug pakrypusios į kitą pusę.

Net 22 „Maccabi“ klaidos bei idealus žaliai baltų puolimas paskutinėmis rungtynių minutėmis leido „Žalgiriui“ iškovoti pergalę bei nepaleisti Eurolygos atkrintamųjų vilties.

VIDEO: M.Grigonio interviu trikdė linksmos A.Milaknio įžvalgos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius