Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 25

„Žalgirio“ sugrįžimai Eurolygoje: neprisvilęs Sabo gimtadienis ir stebuklas Kroatijoje

Kauno „Žalgirio“ sugrįžimas prieš Pirėjo „Olympiakos“, kurį papuošė Thomaso Walkupo pergalingas metimas, buvo fantastiškas, tačiau tai neprilygsta žaliai baltų sukurtam stebuklui prieš 20 metų Kroatijoje, Zadaro mieste. 15min primena Lietuvos čempionų pergales Eurolygoje, kai jau dvikovos slydo iš rankų.
Įspūdingi Kauno „Žalgirio“ sugrįžimai
Įspūdingi Kauno „Žalgirio“ sugrįžimai / 15min nuotr. ir youtube stopkadras

Praėjusį penktadienį Kauno „Žalgiris“ sugebėjo išlįsti per rakto skylutę, svečius iš Graikijos nokautavę paskutinėje 2 minučių atkarpoje.

Tai buvo antrasis skausmingas žalgiriečių smūgis „Olympiakos“ klubui šį sezoną, prisijungęs prie dvikovos Pirėjuje, kai Rokas Jokubaitis rungtynių pabaigoje atkovoto kamuolį puolime ir realizavo du baudų metimus.

Penktadienio vakarą Nemuno saloje, kai likus 2 minutėms iki mačo pabaigos „Žalgiris“ turėjo 7 taškų deficitą, ne vienas žaliai baltų sirgalius galėjo išjungti televizorių, bet Martino Schillerio auklėtiniai tik dar kartą įrodė, jog šios komandos nederėtų nurašyti anksčiau laiko.

Situacija apsivertė žaibiškai – Joffrey Lauvergne'as pelnė dvitaškį, Artūras Milaknis pridėjo tritaškį, pramesti Shaquielle'o McKissico ir Livio Jeano-Charleso metimai iš po krepšio, kuriuos kitoje aikštelės pusėje vainikavo galingai sprintavusio J.Lauvergne'o dėjimas.

Rezultatas akimirksniu tapo lygus. Bet ties tuo „Olympiakos“ bėdos nesibaigė. Kostas Sloukas užduso agresyviai jį atakavusio Thomaso Walkupo gynybos gniaužtuose, o į greitą išpuolį nurūkęs „Žalgirio“ amerikietis sukūrė vieną įsimintiniausių Kauno klubo epizodų Eurolygos istorijoje.

Th.Walkupą spaudė tiek Vassilis Spanoulis, tiek L.Jeanas-Charlesas, bet ristele bėgęs ir šiaip ne taip ant kojų išsilaikęs gynėjas pelnė sudėtingą, pergalę nulėmusį metimą nuo lentos.

„Turėjome dar vieną pražangą, todėl stengiausi perimti kamuolį. Pavyko užčiuopti kamuolį, pamatyti laiką – jo užteko, ir reikėjo tiesiog lįsti po krepšiu“, – pergalingo epizodo nesureikšmino Th.Walkupas.

Per likusias 0,8 sek. varžovai iš Graikijos išsigelbėti nebespėjo, bet turėjo arbitrams pretenzijų dėl lemiamo epizodo.

„Rungtynių pabaigoje padarėme viską, kad pralaimėtume“, – po susitikimo krimtosi „Olympiakos“ strategas Georgios Bartzokas.

VIDEO: Stebuklingas finišas: pergalę „Žalgiriui“ atnešęs Walkupo metimas

„Fenerbahče“ 76:79 „Žalgiris“ (2019 m.)

Filmo verta pabaiga buvo ir praėjusį sezoną Stambule, Mariaus Grigonio trauma ir pergalingu metimu pažymėtose rungtynėse prieš „Fenerbahče“.

Derrickas Williamsas pademonstravo puikius atletinius sugebėjimus ir galingai sugrūdo kamuolį į krepšį, o po šio epizodo riaumojo ir amerikietis, ir 10 tūkstančių pergale patikėjusių sirgalių.

Prasidėjus paskutinei minutei Željko Obradovičiaus komanda pirmavo 76:69.

Likus 50 sekundžių M. Grigonis pataikė tritaškį, o Nigelas Hayesas perėmė kamuolį bei pelnė dvitaškį su Nando De Colo pražanga.

„Žalgiris“ staigiai sugrįžo į dvikovą – komandas skyrė vos taškas.

Chaotiška „Fenerbahče“ ataka baigėsi neparuoštu Kosto Slouko metimu, taip suteikiant šansą svečiams iš Kauno.

Didvyriu tapo M.Grigonis, pelnęs sudėtingą dvitaškį, o po kelių akimirkų pridėjęs ir dar du baudų metimus.

„Toks ir buvo planas. Turėjau priimti kamuolį. Dar pasisekė, kad su Slouku išsikeičiau. Atakavau... O išėjo, kaip išėjo. Kai kovoji, kažkada sėkmė vis tiek ateina“, – pergalingą momentą vertino M.Grigonis.

„Fantastinė pergalė, ką čia dar gali sakyti. Ištraukėme tokias rungtynes, kurias, atrodė, ilgą laiką patys atidavinėjome. Iš mano pusės jau atrodė, kad ta galimybė ir neateis“, – sakė Šarūnas Jasikevičius.

Tai rungtynės, kuriose M.Grigonis patyrė tą nelemtą traumą, kuri jį iš rikiuotės išėmė ilgam. Nors gynėjas su nuskausminamaisiais dar sužaidė keletą mačų, bet siaubingame ruože atsidūrė Šaro vyrukai pralaimėjo devynis kartus iš eilės.

VIDEO: Fenerbahce Beko Istanbul - Zalgiris Kaunas Highlights | Turkish Airlines EuroLeague, RS Round 6

„Žalgiris“ 80:79 Sasario „Dinamo“ (2014 m.)

50-ąjį gimtadienį šventusio Arvydo Sabonio akivaizdoje žaidęs „Žalgiris“ vos neprisvilino torto, bet fantastiškas spurtas mačo pabaigoje, ir pergalingas Jameso Andersono metimas paskutinę akimirką, nudžiugino jubiliatą ir pravėrė Lietuvos čempionams duris į Eurolygos „Top 16“ etapą.

Tritaškius lieti pradėję Sasario „Dinamo“ krepšininkai likus 3 minutėms pirmavo 77:68, bet tada išaušo J.Andersono valanda, kuris pelnė 7 iš 12 paskutinių „Žalgirio“ taškų, įskaitant metimą su varžovo pražanga likus 2,5 sekundės.

Nuo kritimo į Europos taurę išgelbėjęs amerikietis iš viso surinko 26 taškus.

„Herojus esu ne aš, o komanda. Mes atsilikome, bet niekada nepasidavėme. Paskutinėje atakoje turėjau puikią progą atakuoti krepšį, pasinaudojau ja ir pataikiau“, – sakė J.Andersonas.

VIDEO: Highlights: Zalgiris Kaunas-Dinamo Banco di Sardegna Sassari

„Zadar“ 86:87 „Žalgiris“ (2001 m.)

Šį žaliai baltų išsigelbėjimą galima sulygint su stebuklu. Tai vienas įspūdingiausių sugrįžimų apskritai visoje Eurolygos turnyro istorijoje.

Rungtynes komentavęs Robertas Petrauskas jau skaičiavo teorinius „Žalgirio“ šansus prasibrauti į kitą etapą, kai Kroatijoje rungtyniavęs kauniečiai, likus kiek daugiau nei 30 sekundžių, atsiliko 74:83.

Tuomet Andrius Jurkūnas smeigė tritaškį, Algirdo Brazio auklėtiniai perėmė kamuolį, įmetė keturis baudų metimus, o praleido vieną, tuomet Donatas Slanina šovė tritaškį ir rezultatas tapo lygus.

Neatslūgę „Žalgirio“ žaidėjai toliau spaudė „Zadar“ įžaidėją, prasižengė bei vėl buvo atsiliekančių vaidmenyje – 84:86.

Pergalę lėmė lemiamas Kęstučio Marčiulionio reidas ir dvitaškis su pražanga. Šis įžaidėjas tapo rezultatyviausias ir naudingiausias nugalėtojų gretose, pelnęs 19 taškų ir surinkęs 26 naudingumo balus.

Emocijų „Jazine“ arenoje po finalinės sirenos netrūko – į aikštelę skrido alaus skardinės, o Kauno komandos centras Grigorijus Chižniakas ironiškai plojo ir mojavo sirgaliams.

VIDEO: One of the best comebacks in basketball (euroleague) history Zalgiris - Zadar 2001

Ne tokių įspūdingų, bet vis tiek malonių sugrįžimų „Žalgiris“ yra atlikęs ir daugiau.

Paskutiniame reguliaraus sezono mače prieš „Olympiakos“, kai vėliau Š.Jasikevičiaus auklėtiniai nužygiavo iki pat finalo ketverto, po pirmojo kėlinio „Žalgiris“ atsiliko 15 taškų skirtumu, bet laimėjo po Pauliaus Jankūno metimo 86:85.

Pamenate tas legendines Vido Ginevičiaus rungtynes Barselonoje? 32-ąją mačo minutę „Žalgiris“ atsiliko 10 taškų skirtumu, bet galiausiai išplėšė retą pergalę „Palau Blaugrana“ arenoje.

Būta „Žalgirio“ sugrįžimu ir su nelaiminga pabaiga.

Praėjusį sezoną Š.Jasikevičiaus kariauna per 150 sekundžių panaikino 7 taškų deficitą prieš Sankt Peterburgo „Zenit“, bet krito per pratęsimą. Užpernai – 11 taškų deficito nubraukimas per paskutines tris minutes prieš „Barcelona“, tačiau pratęsime laimė „Žalgiriui“ nesišypsojo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius