Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 01

„Žalgirio“ transformacija: naujas Šaro eksperimentas

Šarūnas Jasikevičius kruopščiai surašė „Žalgirio“ pirkinių sąrašą, prieš pasileisdamas į vasaros turnė po Graikiją, Ispaniją, Anglijos golfo aikštynus ir NBA miestus Amerikoje. Kauniečių generolas skaudančia širdimi grįžta iš JAV į Europą, bet bent jau ramus, kad „Žalgiris“ surikiavo komandą 2019-2020 m. sezonui. 24sek įvertino žalgiriečių vasaros namų darbus ir pasižvalgė, kokį „Žalgirį“ matysime artimiausiais metais.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / EB via Getty Images nuotr.

„Žalgirio“ sirgaliams dar reikės priprasti prie naujų veidų su žaliai baltais marškinėliais.

Prie starto linijos Šaras išrikiavo net šešis naujus veidus: gynėjus Alexą Perezą bei Luką Lekavičių, puolėją Nigelį Hayesą ir aukštaūgius Zachą LeDay, Jocką Landale'ą bei Martiną Gebeną.

Komanda ieškos naujų lyderių, nes žaliai baltus paliko du rezultatyviausi ir trys naudingiausi „Žalgirio“ krepšininkai: Brandonas Daviesas, Nate'as Woltersas bei Aaronas White'as.

Šarui reikės ieškoti naujų dirigentų atakoms, nes nebebus trijų daugiausiai rezultatyvių perdavimų skirsčiusių žaidėjų: N.Wolterso, Leo Westermanno bei Brandono Davieso.

Šarūnas Jasikevičius mėgsta stabilumą, bet jam vėl teks iš naujo lipdyti laiminčią komandą. Vis dėlto potencialo daug, o nauji „Žalgirio“ ginklai suteiks „Žalgiriui“ daug naujų žaidimo spalvų.

Nauja Šaro vizija

„Galvoju, mums reikia daugiau pataikančių žmonių, – po praėjusio sezono „Žalgiris TV“ teigė Šarūnas Jasikevičius. – Atrodo, mes aibę rungtynių susikūrėme tuos metimus, bet kartais nepataikėme ir tai mus kažkiek stabdė. Bet jeigu neturėsi atletiškumo, greičio ir išpildymo, bus labai sunku tuos metimus susikurti. Bandysime neprarasti atletiškumo, bet galbūt kažkiek norėtume pataikymo iš toliau.“

„Žalgiris“ transformavosi pagal Šaro pageidavimus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Pastaraisiais metais „Žalgiris“ vis stiebėsi ir darėsi šoklesnis. Šiemet jis grįš gal nebe toks atletiškas, tačiau taiklesnis.

Palyginimui, su naujais žaidėjais „Žalgiris“ bus 19 cm žemesnis nei praėjusį sezoną. Būtent gynėjų linija, „Žalgiryje“ išsiskyrusi savo dydžiu, centimetrais ir ilgomis rankomis, šįkart bus gerokai trumpesnė – prarado net 19 cm.

Atsinaujinusioje priekinėje linijoje irgi sunku rasti naujokų, kurie būtų atletiškesni už oro erdvės patrulius Brandoną Daviesą bei Aaroną White'ą. Bet netekę daugiau atletiškumo, žalgiriečiai pridėjo procentų.

Trys nauji „Žalgirio“ aukštaūgiai praėjusį sezoną iš toli atakavo mažiausiai 35,7 proc. tikslumu, kai iširusi „Žalgirio“ bokštų trijulė – Brandonas Daviesas, Deonas Thompsonas ir Antanas Kavaliauskas, visai nemetė iš trijų taškų zonos.

Aišku, klausimas, kiek Šarūno Jasikevičiaus sistemoje nauji aukšti žmonės gaus laisvės mesti tritaškius, bet naujoji trijulė turi neabejotinai daugiau potencialo realizuoti progas prie perimetro.

Be to, lyginant tarptautinių turnyrų statistiką, Alexas Perezas, Nigelas Hayesas ir Lukas Lekavičius tritaškius metė 10,1 proc. tiksliau nei Leo Westermannas, Aaronas White'as ir Nate'as Woltersas.

„Žalgirio“ žaidėjų tritaškių pataikymas
„Žalgirį“ palikę žaidėjai „Žalgirio“ naujokai
B.Daviesas 0 proc. J.Landale'as 38,1 proc. (EuroCup)
D.Thompsonas 0 proc. Z.LeDay 35,7 proc. (Eurolyga)
A.Kavaliauskas 0 proc. M.Gebenas 38,2 proc. (LKL)
L.Westermannas 42 proc. A.Perezas 38,2 proc. (FIBA ČL)
N.Woltersas 36,8 proc. L.Lekavičius 40,5 proc. (Eurolyga)
A.White'as 33 proc. N.Hayesas 43,2 proc. (EuroCup)

Praėjusį sezoną Eurolygoje „Žalgiris“ pataikydavo mažiausiai tritaškių per rungtynes (vid. 6,3) ir juos realizavo šeštu pataikymo procentu turnyre (38,05 proc.). Galima pagrįstai tikėtis, kad šie rodikliai kils į viršų.

Kita vertus, „Žalgirio“ metimų produktyvumas tikrai nebuvo blogas ir pernai. Pagal šį rodiklį žalgiriečiai Eurolygoje nusileido tik Stambulo „Fenerbahče“.

Tiesa, pagal puolimo reitingą „Žalgiris“ Eurolygoje buvo aštuntas ir galbūt Š.Jasikevičius bandys pakelti žaliai baltų atakų išpildymo efektyvumą.

Didžiausia netektis

„Žalgiriui“ sunkiausia bus pakeisti žmogų, kokio klubas neturėjo 12 metų.

Brandonas Daviesas praėjusį sezoną buvo septintas naudingiausių Eurolygos krepšininkų sąraše. Aukščiau koks nors žalgirietis stovėjo tik prieš 12 metų, kai Tanoka Beardas įsiterpė į efektyviausiųjų penketuką.

B.Daviesas „Žalgiriui“ davė ne tik 14,2 taško, 5,5 atkovoto kamuolio, 2 rezultatyvius perdavimus ir 16,9 naudingumo balo per 24 minutes.

Legionierius į „Žalgirio“ rūbinę, treniruočių salę ir aikštę visuomet atsinešdavo pavyzdinį mentalitetą, profesionalumą ir besąlygišką atsidavimą savo komandai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

Po B.Davieso šūvių į krepšį, baudų metimų ar klaidų jam būnant aikštėje baigdavosi beveik trečdalis „Žalgirio“ atakų (28,5 proc.). Centras dažniausiai atsidurdavo atakos smaigalyje visoje „Žalgirio“ komandoje dvejus metus iš eilės. B.Daviesas praėjusį sezoną figūravo trijuose geriausiuose „Žalgirio“ penketuose pagal +/ – rodiklį ir pateko į 12 dažniausiai naudotų „Žalgirio“ penketukų.

Tai buvo visapusiškas „Žalgirio“ lyderis, išlaikęs elitinį žaidimo lygį visą sezoną. Šarūnas Jasikevičius Brandoną Daviesą pavadino geriausiu „Žalgirio“ centru nuo Arvydo Sabonio laikų.

Pakeisti tokio statuso žaidėją gali būti paprasčiausiai neįmanoma.

Kompensacijos paieškos

Dar NBA vasaros lygoje J.Landale'as pademonstravo savo potencialą, su „Milwaukee Bucks“ apranga rinkdamas vid. 18,3 taško ir po 7 atkovotus kamuolius.

211 cm ūgio krepšininkas pataikė net po du tritaškius per rungtynes vid. 44 proc. tikslumu, buvo aktyvus tiek rinkdamas taškus, tiek gaudydamas atšokusius kamuolius.

Puolime tai bus labai įdomus „Žalgirio“ ginklas, bet daugiausiai klaustukų kelia būtent gynyba – tiek individuali, tiek komandinė.

Kita vertus, 24sek šaltiniai pasakojo, kad 211 cm ūgio vidurio puolėjas Belgrade tobulėjo savaitėmis. „Partizan“ ekipoje jis jau turėjo labai griežtą mokytoją, bet tapo vienu Andrea Trinchieri numylėtinių.

Kad tai smarkiai progresuojantis krepšininkas, patvirtino ir J.Landale'o pasirodymas NBA vasaros lygoje, kur jis buvo neabejotinai geriausias savo komandos žaidėjas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jockas Landale'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jockas Landale'as

„Žalgiris“ už J.Landale'o išpirką dar nesibaigus sezonui „Partizan“ mokėjo šimtus tūkstančių, tad Šaras taip rizikavo ne šiaip sau.

J.Landale'as iškart gal netaps kitu B.Daviesu, bet pamiršti kauniečių pamiltą aukštaūgį jam padės ir papildomos pajėgos – Eurolygoje kojas jau apšilęs Zachas LeDay.

Š.Jasikevičiui reikės sutramdyti jo per kraštus trykštančią energiją, kuri kartais virsta neprotingais metimais, aklais šuoliais į varžovų gynybines šakas ar užmirštais komandiniais susitarimais.

Tačiau Z.LeDay turi labai įdomų gynybinį potencialą. Jis turėtų idealiai tikti Š.Jasikevičiaus idėjai gynyboje keistis dengiamaisiais, prie varžovų perimetro žaidėjų po užtvaros paliekant aukštą „Žalgirio“ žmogų.

Z.LeDay taip pat didžiąja dalimi turėtų kompensuoti A.White'o skrydžių virš lanko reisus.

Kai žaidžia centru, 25 metų 202 cm ūgio amerikietis nėra toks tvirtas ir fiziškai stiprus vienas prieš vieną gynėjas kaip Deonas Thompsonas. Bet, be abejonės, jis turi daugiau potencialo nei į Malagą iškeliavęs tautietis, tik jį dar turės atskleisti pedantiškose Šaro schemose.

24sek kolegos Graikijoje abejoja šiuo „Žalgirio“ trenerio pasirinkimu, bet kiti šaltiniai tiki, kad Šarūno Jasikevičiaus dėlionėje Z.LeDay atrodys visai kitaip ir atskleis geriausias savo savybes.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay

Centro pozicijoje septynias jaunojo Lauryno Biručio minutes perims Martinas Gebenas. 24 metų 208 cm ūgio vidurio puolėjas paliko įspūdį Lietuvos treneriams savo imlumu naujai informacijai ir progresu.

Naudingiausiam LKL reguliariojo sezono žaidėjui Eurolyga ir Šarūno Jasikevičiaus reiklumas gali pažerti rimtų iššūkių. Ambicingajam žalgiriečiui dar reikės ūgtelėti iki Antano Kavaliausko 12 minučių vaidmens, nes karjerą baigęs veteranas pasižymėjo didesne jėga ir patirties pranašumu.

Tačiau daug minučių tikėtis jam bus sunku ir todėl, kad Paulius Jankūnas galbūt bus dar dažniau naudojamas centro pozicijoje. Daug kas jau spėjo nurašyti 35 metų 204 cm ūgio veteraną. Tačiau „Žalgirio“ kapitonas 2015-2018 m. tris sezonus iš eilės pateko į naudingiausių Eurolygos žaidėjų dvidešimtuką ne atsitiktinai.

Išsilaižęs traumų paliktas žaizdas ir sugrįžęs į ritmą, P.Jankūnas vėl gali būti reikšmingas galbūt ne starto penketo kalibro, bet rotacijos žaidėjas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Pozicijas starto penkete P.Jankūnas turės užleisti jaunesniems.

Pamatinio „Žalgirio“ žaidėjo įpėdiniu bandys tapti Nigelas Hayesas. 24sek žiniomis, 23 metų 204 cm ūgio amerikiečio potencialu liko sužavėti Stambulo „Galatasaray“ aplinkos žmonės.

N.Hayesas arba užsidarydavo treniruočių salėje, arba įsikibdavo į turkų kalbos žodyną – per sezoną įvaldė naują kalbą taip, kad jau galėjo suprantamai reikšti savo mintis.

Ko įneš naujo į „Žalgirio“ žaidimą, tai gebėjimą išplėsti aikštę ketvirto numerio pozicijoje. 9 rungtynes NBA sužaidęs puolėjas turi greitą kamuolio išmetimą ir gan taiklų riešą – per keletą metų jį išlavino tiek, kad praėjusį sezoną Europos taurėje tritaškius šaudė 43,2 proc. taiklumu.

Tai bus dar vienas aukštaūgis, galintis prie tritaškio linijos sugaudyti ir mažesnį priešininką. Po krepšiu jam gali trūkti fiziškumo, o sezonas Eurolygoje įrodys, ar jis gali tapti ir stabilia tritaške grėsme.

N.Hayesui bus labai svarbu sukurti malonią žaidimo aplinką, nes be darnaus bendro komandos paveikslo ir komandinio žaidimo, amerikiečio kūno kalba iškart siunčia pavojingus signalus. Tą parodė NBA vasaros lygos patirtis „Los Angeles Clippers“ gretose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelis Hayesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelis Hayesas

Iš senosios „Žalgirio“ priekinės linijos po krepšiu liko vienintelis Paulius Jankūnas.

Ar žaliai baltų priekis sustiprėjo?

Kai komandą palieka toks žaidėjas kaip Brandonas Daviesas, sustiprėti, ko gero, nėra realu. Bet „Žalgiris“ padarė viską, kad savo pirkinių potencialu ir jau dabar demonstruojamu žaidimo lygiu maksimaliai kompensuotų pagrindinių žaidėjų netektis.

Z.LeDay, N.Hayesas ir J.Landale'as dar turi įrodyti jiems piešiamą šviesą ateitį, bet Šarūno Jasikevičiaus akis ir geri atsiliepimai iš krepšinio pasaulio žmonių nuteikia intriguojančiai.

„Žalgirio“ permainos priekinėje linijoje
Išvyko Atvyko
Brandonas Daviesas Jockas Landale'as
Deonas Thompsonas Zachas LeDay
Antanas Kavaliauskas/Laurynas Birutis (bus skolinamas) Martinas Gebenas
Aaronas White'as Nigelas Hayesas

Didžiausia Šaro loterija

Kauno krepšinio publika „Žalgirio“ arenoje per pristatymą su maloniais prisiminimais ovacijas kels būriui gerai pažįstamų perimetro žaidėjų.

Visiškai nepasikeitė dviejų pozicijų žaidėjai – trečiais numeriais „Žalgiryje“ rungtyniavę Edgaras Ulanovas bei Artūras Milaknis ir antrieji numeriai Marius Grigonis bei Thomasas Walkupas.

Tačiau „Žalgiris“ turės visiškai naujus atakų kūrėjus.

Luką Lekavičių sunku vadinti naujoku „Žalgirio“ sistemoje. Prieš porą metų 181 cm ūgio mažylis atsispyrė į Atėnų „Panathinaikos“ Kaune rinkdamas vid. 8,5 taško ir 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

Tada jam buvo dar tik 23-eji. Per porą pastarųjų metų Atėnuose daug žaidimo laiko negavo, bet L.Lekavičius įgijo vertingų bene geriausio įžaidėjo Eurolygoje Nicko Calatheso pamokų.

Nušlifavęs tritaškį taikiklį iki 40-50 proc. ribos, greitas, aštrus, labiau patyręs ir taiklesnis L.Lekavičius skels gerą kibirkštį į „Žalgirio“ žaidimą nuo atsarginių suolo.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Lukas Lekavičius
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Lukas Lekavičius

Bet daugiausiai klaustukų kelia egzotiškas vardas pagrindinio spektaklio aktoriaus vaidmenyje. „Žalgirio“ atakoms diriguos meksikietis Alexas Perezas, dar prieš porą metų žaidęs Rygos VEF klube ir prieš tai išmaišęs nepažįstamas Pietų Amerikos lygas.

Daugelis abejoja, kad iš Bandirmos „Banvit“ atsispyręs 26 metų 191 cm ūgio įžaidėjas pribrendo iki Eurolygos atkrintamųjų etapo kalibro komandos pagrindinio žaidimo generolo lygio.

Bet pažiūrėjus keletą A.Perezo praėjusio sezono rungtynių su Eurolygos finalo ketverto dalyviais Stambulo „Fenerbahče“ ir Stambulo „Anadolu Efes“, darosi aišku, kodėl Šaras taip patikėjo šiuo krepšininku.

FIBA nuotr./Alexas Perezas
FIBA nuotr./Alexas Perezas

24sek žiniomis, A.Perezas buvo atsidūręs ir kitų Eurolygos komandų akiratyje, tačiau didieji klubai dar pabūgo pasiduoti šiai meksikietiškai avantiūrai. Tačiau A.Perezas turi potencalo tapti žinomu Eurolygos įžaidėju.

Tai labai įdomus atakų organizatorius, kuris sugeba žaibiškai keisti žaidimo tempą. Akimirką jis vangiai plėvesuoja po aikštę, kai jau kitą sekundę šviesos greičiu lekia į priekį, užaštrina situaciją ir sirgaliai jau ploja po rezultatyvaus išpuolio.

It kokia Meksikos futbolo žvaigždė A.Perezas puikiai jaučia kamuolį, tiek gražiai ir kūrybiškai jį iškišdamas komandos draugams, tiek laiku ir labai tiksliai įvesdamas po krepšiu. A.Perezas turi tą pietietišką krepšinio matymą, kuris jam padeda dažnai kurti gražiausių epizodų dešimtuko vertas situacijas.

Maža to, A.Perezas individualiai pajėgus žaisti vienas prieš vieną. Jis arba savo driblingu ir staigiu pirmuoju žingsniu gali išmaudyti priešininką prie perimetro, arba susikurti erdvės metimui ir bausti gynybą šūviais iš distancijos.

A.Perezas nuolat aktyviai dalyvauja žaidime tiek puolime, tiek gynyboje, todėl gerai skaito žaidimą. Individualioje gynyboje nėra fiziškai stiprus, bet labai greitos kojos ir krepšinio supratimas padeda jam stabdyti varžovų išpuolius.

Stebint A.Perezo žaidimą susidaro įspūdis, kad meksikietis žaidžia kaip iš vadovėlio. Jis labai maloniai akiai vadovauja komandai, neperlaiko kamuolio, suranda geresnėje situacijoje atsidūrusį bendražygį ir lyg iš natų džiazuoja aikštėje.

Ir tai nėra minkštas Meksikos krepšinio atstovas. Anaiptol, užgrūdintas sunkios jaunystės, A.Perezas garsėja didžiule drąsa ir šaltakraujiškumu aikštėje, o už jos ribų jį praėjusį sezoną jau užgrūdino griežtais metodais garsėjantis Bandirmos „Banvit“ treneris.

FIBA nuotr./Alexas Perezas
FIBA nuotr./Alexas Perezas

Šaras rizikuoja, bet pažiūrėjus keletą A.Perezo rungtynių, galima nesunkiai suprasti, iš kur toks „Žalgirio“ trenerio pasitikėjimas daugelį nustebinusiam naujam Eurolygos vardui.

Ar A.Perezas geresnis nei Leo Westermannas?

Krepšinio poetas iš Prancūzijos jau buvo įsitvirtinęs savo vardą Europos krepšinyje.

Maža to, atsigavęs po traumos L.Westermannas tapo patikimu pagrindiniu „Žalgirio“ atakų organizatoriumi. Prie savo kūrėjo sugebėjimų jis pridėjo ir puikų 42 proc. tritaškių pataikymą.

27-erių legionierius greitai rado bendrą kalbą tiek su jaunais, tiek su vyriausiais „Žalgirio“ žaidėjais, todėl buvo labai svarbi magiškos žaliai baltų rūbinės dalis.

Išvengęs traumų ir žengęs į kitą lygį, L.Westermannas buvo pasirengęs vesti „Žalgirį“ į priekį ir artėjantį sezoną. Bet ne veltui į jį dėmesį atkreipė Željko Obradovičius su Stambulo „Fenerbahče“.

Tuo tarpu A.Perezui dar reikia pateisinti Š.Jasikevičiaus pasitikėjimą. Tačiau meksikietis turi viską, kad galėtų tapti dar vienu solidžiu Eurolygos kūrėju.

Naujo lyderio paieškos

Be trijų naudingiausių ir dviejų rezultatyviausių žaidėjų likęs „Žalgiris“ ieškos naujų vedlių. Jais gali tapti vienas kitas naujas „Žalgirio“ pirkinys, bet akys krypsta į vieną žmogų, kuris padarė didžiulį progresą Kauno komandoje.

Marius Grigonis buvo pats pirmas naudingiausiųjų eilėje, už išvykusių „Žalgirio“ legionierių.

25 metų 198 cm ūgio gynėjas augo su kiekvienu mėnesiu ir subrendo iki universalaus 8,7 taško, 2,1 atkovoto kamuolio ir 1,9 rezultatyvaus perdavimo ginklo.

Antroje reguliariojo sezono pusėje M.Grigonis turėjo 10 Eurolygos rungtynių atkarpą, kai rinko vid. 11,1 taško. M.Grigonis reguliariajame Eurolygos sezone turėjo geriausią +/– rodiklį visoje „Žalgirio“ komandoje (+88).

Šie skaičiai dar balandį padėjo jam užsitarnauti patyliukais pasirašytą naują kontraktą, kuris galios iki 2022-ųjų.

Bet M.Grigonis yra pernelyg ambicingas ir sveikai įžūlus žaidėjas, kad pasisotintų nauja pelninga sutartimi. Dėl savo universalumo puolime ir gynyboje kaunietis gali tikėtis gerokai daugiau nei 21 minutės vidurkio Eurolygoje, tad nenustebkite, kitą sezoną rezultatyviausių ir efektyviausių „Žalgirio“ žaidėjų sąrašo viršūnėje išvydę šią lietuvišką pavardę.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Marius Grigonis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Marius Grigonis

Ar tai M.Grigonis, ar E.Ulanovas, ar kitas žalgiriečių naujokas, šioje neišvengiamoje „Žalgirio“ transformacijoje žaliai balti turės naujus lyderius.

Šarūnas Jasikevičius įdomiai apsipirko vasaros žaidėjų turguje. Jo surinkti vaisiai sunokę gali atnešti labai saldžių potyrių sezono pabaigoje.

Tai „Žalgiris“ susilpnėjo ar sustiprėjo?

Šią akimirką susilpnėjo, nes turtingi dėdės vasarą nuskainiojo skaniausius „Žalgirio“ vaisius. Tačiau Šarūnas Jasikevičius „Žalgirio“ talentų plantacijas greitai užsėjo naujomis sėklomis. Kaip greitai pavyks nuskinti tą derlių, tai jau laiko ir atitinkamų sąlygų klausimas.

Besitransformuojantis „Žalgiris“ pradeda naują eksperimentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius