Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

1000 eurų vertės klausimas: kiek Lietuvos gyventojų nusprendė utilizuoti „senus laužus“

Aplinkos ministerijos iniciatyva – 1000 Eur kompensacija perkant naujesnį, netaršų automobilį, jau įgavo pagreitį. Prašydami tūkstantinės išmokos, į Aplinkos projektų valdymo agentūrą jau kreipėsi 156 Lietuvos gyventojai, o 80 gyventojų jau gavo minėtą išmoką.
Automobilių sąvartynas
Automobilių sąvartynas / 123RF.com nuotr.

Šią informaciją pateikusi agentūros komunikacijos specialistė Austėja Jonaitytė negali pateikti socialinio šių žmonių portreto (įdomu, ar išmoka pasinaudojo skurdžiai gyvenantys, ar gaunantys vidutines pajamas). Tačiau specialistės turimais duomenimis, atsisakę senų laužų (tiksliau, juos utilizavę) asmenys įsigijo tokias transporto priemones:

– apie 5 proc. sudaro elektromobiliai;
– apie 30 proc. hibridiniai automobiliai;
– visi kiti likę – varomi benzinu.

123RF.com nuotr./Automobilių sąvartynas
123RF.com nuotr./Automobilių sąvartynas

Akivaizdu, kad kokybišką, tegul ir naudotą elektromobilį (jiems metų apribojimas netaikomas) ar hibridinį modelį (ne senesnį nei 2013 m. su emisija ne didesne nei 130 g/km) įsigyti pigiau negu už 7–10 tūkst. Eur – misija neįmanoma. Taigi galima teigti, kad šia lengvata pasinaudojo gyvenantys ne skurdžiausiai.

Nacionaliniame oro taršos plane tokioms kompensacijoms iki 2021 metų numatoma skirti 30 mln. eurų. Taigi iš viso 1000 Eur išmokas turėtų gauti daugiausiai 30 tūkst. vairuotojų (primename, iki šiol kreipėsi 156).

Siūlome prisiminti Aplinkos ministerijos reikalavimus pretenduojantiems į 1000 Eur kompensacijas.

Kaip ir kur utilizuoti seną transporto priemonę

1. Automobilio savininkas (jei M1 klasės transporto priemonė nuosavybės teise priklausė mažiausiai 12 mėnesių ir buvo registruota Lietuvoje) turi pats priduoti taršų automobilį, jį sunaikinti ir išregistruoti.

Svarbus momentas: transporto priemonės techninė apžiūra turėjo galioti iki spalio 17 d. Taip pat svarbu, kad transporto priemonė turėjo būti sunaikinta ne anksčiau kaip 2019 m. spalio 17 d.

2. Utilizuoti (sunaikinti) taršią transporto priemonę galima ne bet kur, o tik įmonėse, kurios gali išduoti Eksploatuoti netinkamos transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimą (toliau – ENTP). 482 įmonių, išduodančių ENTP, sąrašą ir utilizavimo tvarką rasite čia.

3. Transporto priemonė turi būti išregistruota iš Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių registro pateikus ENTP pažymą.

ATVR nuotr./Paieškos laukelis: kur utilizuoti taršų automobilį
ATVR nuotr./Paieškos laukelis: kur utilizuoti taršų automobilį

Kaip įsigyti „švaresnį“ automobilį, jei pretenduojate į kompensaciją

1. Norintis gauti kompensaciją vairuotojas turi įsigyti ir savo vardu įregistruoti (jei įsigyja lizingo būdu, tampa automobilio valdytoju) mažiau taršų automobilį.

Mažiau taršaus automobilio registracijos liudijime privalo būti nurodyta bendras išmetamas automobilio CO₂ kiekis ir automobilio pirmosios registracijos data.

Mažiau taršus automobilis – M1 klasės transporto priemonė, kurios bendras išmetamas anglies dioksido (CO₂) kiekis ne didesnis kaip 130 g/km; pirmosios registracijos data Europos Sąjungoje 2013 m. sausio 1 d. arba vėlesnė; varoma vien tik benzinu, dujomis (gamtinėmis arba suskystintomis), etanoliu, elektra arba be benzino dar ir dujomis (gamtinėmis arba suskystintomis), etanoliu, elektra.

2. CO₂ kiekio ir pirmosios registracijos datos kriterijai netaikomi elektromobiliams.

3. Mažiau taršus automobilis turi būti įsigytas ne anksčiau kaip 2019 m. spalio 17 d.

4. Norintis gauti kompensaciją mažiau taršaus automobilio savininkas turi užpildyti prašymą Agentūros informacinėje sistemoje (APVIS). Prašymai APVIS yra netikslinami. Prašyme nurodytos informacijos tikslinimas atliekamas APVIS pildant naują prašymą.

Paraiškos priimamos iki 2019 m. gruodžio 31 d., finansavimui skirta 5 000 000 Eur.

5. Pareiškėjas tokiu būdu gali gauti vieną kompensacinę išmoką. Kompensacinės išmokos dydis vienam asmeniui yra 1000 Eur.

6. Už automobilį su tuo pačiu VIN numeriu gali būti kompensuojama tik viena kartą. Kompensacinių išmokų fiziniams asmenims, įsigijusiems mažiau taršų automobilį, tinkamomis išlaidomis laikomos išlaidos, patirtos nuo š. m. spalio 17 d.

Infografikas: kaip gauti kompensacinę išmoką, utilizavus taršų automobilį
Infografikas: kaip gauti kompensacinę išmoką, utilizavus taršų automobilį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius