Automobilio draudimas Lietuvoje brangus? Jungtinėje Karalystėje jis sieka dešimtis tūkstančių per metus

Jeigu Lietuvoje jaunam vairuotojui apsidrausti automobilį metams privalomuoju civiliniu draudimu kainuoja kelis šimtus litų, tai Jungtinėje Karalystėje (JK) šiuo metu toks draudimas mėnesiui gali kainuoti iki 546 svarų sterlingų, t. y. daugiau nei 2 tūkst. litų. Kaina metams tokiu atveju siekia apie 6 tūkst. svarų, arba apie 24 tūkst. litų.
Civilinės atsakomybės draudimas šiemet vairuotojams bus brangesnis
Civilinės atsakomybės draudimas šiemet vairuotojams bus brangesnis. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„The Telegraph“, leidžiamas JK, rašo, kad pagrindinė tokių kainų priežastis – didesnė rizika nepatyrusiam vairuotojui patekti į eismo įvykį. Vidutiniškai kas penktas vairuotojo pažymėjimą gavęs vairuotojas jau per pirmąjį pusmetį sukelia avariją. Kitas dalykas – net 74 proc. 17–22 metų amžiaus žmonių mirtys susijusios su įvykiais keliuose.

Maždaug 20 proc. 17–22 metų vairuotojų savo automobilius ar motociklus eksploatuoja neturėdami civilinio draudimo„Didžiausia problema yra ne alkoholis ar narkotikai – tai yra adrenalinas, – teigia Geraintas Anwylas, JK Eismo Policijos vyresnysis inspektorius. – Šiuo metu didžiausia rizika jaunai merginai yra važiuoti keleivio vietoje, kai prie vairo sėdi vidurinę bebaigiantis ar ką tik baigęs vaikinas.“

Visoje Jungtinėje Karalystėje per metus egzaminus vairuotojo pažymėjimui gauti išlaiko apie 448 tūkst. žmonių, tad didžiajai daliai jų tiek kainuojantis draudimas yra nepakeliama našta. Transporto Priemonių Draudikų Biuro (Motor Insurers Bureau, MIB) duomenimis, maždaug 20 proc. 17–22 metų vairuotojų savo automobilius ar motociklus eksploatuoja neturėdami civilinio draudimo.

Tačiau išeitis yra – vis daugiau tėvų registruoja ir draudžia vaikų turimas transporto priemones savo vardu, save nurodydami kaip pagrindinį vairuotoją, o tikrąjį naudotoją – tik kaip antrąjį vairuotoją. Tačiau tokie veiksmai nėra mėgstami draudimo kompanijų – įvykus eismo įvykiui, kurio kaltininkas būtų ne pagrindinis transporto priemonės vairuotojas, pagal JK galiojančius įstatymus, jos gali neišmokėti visos sumos ar netgi nutraukti draudimo sutarties galiojimą.

„The Telegraph“ kalbinti draudikai teigia, kad nustatyti tikrąjį transporto priemonės vairuotoją nėra sudėtinga. Tai galima padaryti, pavyzdžiui, pagal degalų pylimo degalinėje duomenis – jeigu devynis iš dešimties kartų bus naudojama antrojo vairuotojo mokėjimo kortelė, tai tampa aišku, kad jis – tikrasis transporto priemonės savininkas.

Sumažinti išlaidas draudimui galima ir legaliais būdais, pavyzdžiui, draudžiant iškart kelis automobilius. Jungtinėje Karalystėje kai kuriose draudimo įmonėse galioja tokia praktika, kad draudžiant keturias transporto priemones vienu metu, kiekvienos jų draudimo kaina sumažėja ketvirtadaliu ar netgi daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius