Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobilių pramonės legenda „Tesla“ ir „Nikola“ akcijų šuolį paaiškino masine psichoze

Buvęs trijų didžiausių Amerikos automobilių kompanijų vadovas Bobas Lutzas pakomentavo paskutinių dienų įvykius, kai „Tesla“ akcijos viršijo 1000 JAV dolerių ribą. Prieš keletą dienų „Tesla“ akcijų kaina viršijo 1000 JAV dolerių ribą, tiek jos dar niekada tiek daug nekainavo. Dėl to „Tesla“ vertė išaugo iki 190 mlrd. dolerių ir ji, aplenkusi ilgai pirmavusią „Toyota“, kurį laiką tapo vertingiausia automobilių gamintoja pasaulyje. Dabar pirmoje vietoje vėl „Toyota“.
„Tesla“ logotipas
„Tesla“ logotipas / Gamintojo nuotr.

„Nikola Motor“ taip pat rodo puikius rezultatus ir dar kol kas nė vieno elektromobilio nepardavusios kompanijos akcijų kaina padvigubėjo, o bendra „Nikola Motors“ vertė išaugo iki 23 mlrd. JAV dolerių ir aplenkė tokius gigantus, kaip „Hyundai“ bei „FCA“.

Šią situaciją „CNBC“ paprašė pakomentuoti Bobą Lutzą. Jis yra tikra automobilių pramonės legenda – Bobas dirbo visose trijose didžiausiose JAV automobilių kompanijose: „Ford Motor Company“, „Chrysler Corporation“ ir „General Motors“.

Bobas tvirtina, kad tokia elektromobilių kompanijų akcijų kaina yra visiškai neracionali ir gerokai per didelė. Jis netgi pavadino tai „masine psichoze“ ir nieko gero rinkai neduodančiu dalyku:

  • „Nikola dar nepagamino nė vienos transporto priemonės ir visa jos vertė paremtai ateities lūkesčiais;
  • nėra jokių racionalių ekonominių paaiškinimų, kodėl „Tesla“ ir „Nikola“ kompanijų akcijų kainos yra tokios aukštos;
  • tai yra masinės psichozės forma. Visi tiki, kad akcijos brangs, todėl puola jas pirkti, dėl ko akcijos ir brangsta, ir taip patys investuotojai išsipildo savo pranašystes.“

Bobas tvirtina, kad rinkoje yra „daug emocijų, psichologinių momentų ir tikėjimo šviesia ateitimi – visi tikisi uždirbti ateityje, tačiau „Tesla“ ir „Nikola“ kompanijų akcijos yra pervertintos“.

Su tuo tikriausiai sutiktų ir Elonas Muskas, kuris kovo 1 d. irgi taip rašė. Tuo metu „Tesla“ akcijos kainavo kur kas mažiau, apie 780 JAV dolerius, ir po Elono žinutės nusirito iki 700 JAV dolerių žymos.

Bobas Lutzas neslepia, kad nuo seno yra vienas didesnių „Tesla“ skeptikų, bet pripažįsta, jog žavisi Elonu Musku ir kaip jis sugeba vadovauti „Tesla“ kompanijai. Per šį interviu jis išsakė ir daug komplimentų:

  • „Nėra jokių abejonių – Elonas yra puikus. Kaip ir daugelis genialių žmonių, jis turi keletą keistenybių, bet tai nekeičia fakto, kad jis yra puikus;
  • Jis atliko puikų darbą. Per pastaruosius 18 mėn. „Tesla“ gaminių kokybė labai pagerėjo, yra daug gerų automobilių, įmonė atrodo stabili, elektromobilių paklausa auga;
  • Daug žmonių klydo dėl „Tesla“. Taip pat ir aš pats. Jie daro puikų darbą ir greičiausiai jų laukia šviesi ateitis;
  • Tačiau jokie racionalūs argumentai negali pateisinti tokios kompanijos vertės – palyginus su tvariomis GM, VW, „Mercedes-Benz“ – išskyrus tik tai, kad visi mano, jog jos vertė dar didės.“

O ką jūs manote apie tokius Bobo komentarus? Galbūt „Tesla“ akcijos tikrai yra pervertintos (birželio 15 d. jų kaina siekia apie 930 JAV dolerių aut. past.)? O galbūt tik dar labiau augs?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius