Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Detroito automobilių parodoje – B.Obamos ir JAV automobilių pramonės triumfas

JAV automobilių gamintojai pasiekė naują visų laikų pardavimų rekordą. Ta proga į ką tik darbą pradėjusią Detroito auto šou planuoja nuvažiuoti ir pats prezidentas Barackas Obama. Būtent B.Obamos administracija įdėjo labai daug pastangų, kad išgelbėtų bankų krizės parklupdytą JAV automobilių pramonę.
Detroito automobilių paroda
Detroito automobilių paroda / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Eiliniai lankytojai į garsiąją Detroito automobilių parodą bus įleisti tik treačiadienį, bet žurnalistai ir auto pramonės specialistai jau apžiūrėjo visas naujoves. Amerikos automobilių gamintojams ir prekiautojams šie metai buvo tikrai įspūdingi. Negalutiniais duomenimis, 2015-aisiais JAV parduota beveik 18 milijonų mašinų – tai visų laikų rekordas.

Turint omenyje, kad dauguma jų pagamintos Amerikoje, prezidento B.Obamos administracija gali pelnytai didžiuotis dėl skausmingos, bet efektyvios šios pramonės reformos, nes bankų krizės įkarštyje visi gamintojai atsidūrė ant bankroto ribos, o pardavimai krito iki 10 milijonų mašinų. Valdžia davė Detroitui pinigų, bet mainais pareikalavo griežtos finansinės drausmės ir atsakomybės.

„Mūsų planas nebuvo populiarus. Kritikai sakė, kad tai kelias į socializmą, kad viskas tuoj sugrius. Bet aš padaryčiau tai dar kartą – bet kurią savaitės dieną, nes šiandien Amerikos auto pramonė – atsigavusi. Nuo mūsų plano įgyvendinimo pradžios automobilių gamintojai sukūrė daugiau kaip 640 tūkstančių naujų darbo vietų. Prieš septynerius metus automobilių pardavimai krito iki lygio, kuris buvo prieš 27-erius metus, o pernai jie pasiekė visų laikų rekordą“, – pasakojo B.Obama.

Smarkiai kritus degalų kainoms JAV, Detroite vėl karaliauja didelės ir galingos mašinos, o visi gamintojai varžosi prabangių, bet ne per didelių visureigių kategorijoje, nes tokios mašinos populiariausios ir pelningiausios.

Tačiau amerikiečiai taip pat žiūri ir į priekį. Koncernas „General Motors“ Detroite pristatė visiškai elektrinį „Bolt“. Gamintojų nuomone, būtent ši mašina turėtų pralaužti ledus į masinę rinką, nes ji, vieną kartą įkrauta, gali nuvažiuoti apie 320 kilometrų, o įvertinus Amerikoje elektromobiliams taikomas mokesčių lengvatas, kainuos apie 30 tūkstančių dolerių.

Sparčiai modernėjančiame pasaulyje, kur jau pradėta abejoti, ar tikrai verta turėti nuosavą automobilį, net ir „General Motors“ nusprendė skirti pusę milijardo dolerių naujai kuriamai dalijimosi automobiliais paslaugai „Lyft“ ir tikisi, kad „Bolt“ ten turėtų būti populiarus. 

Prieš oficialų Detroito auto šou atidarymą tradiciškai buvo surengti šių metų Amerikos automobilio ir pikapo rinkimai. Deja, nepaisant visų JAV automobilių pramonės pasiekimų, šie titulai atiteko japonams ir švedams – laimėjo Honda „Civic“ ir Volvo „XC90“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius