Į prabangų „Volvo S90“ persėdęs „Smiltynės perkėlos“ vadovas: „Tai buvo pigiausias pasirinkimas“

„Smiltynės perkėlos“ vadovas Darius Butvydas persėdo į „Tautos automobiliu 2017“ išrinktą „Volvo S90“. Toks valstybinės įstaigos pasirinkimas nustebino klaipėdiečius: ar tikrai tai buvo pigiausias pasirinkimas?
„Volvo S90“
„Volvo S90“ / Vytauto Pilkausko nuotr.

Prieš kelis mėnesius „Smiltynės perkėlos“ kieme trejus metus naudotą automobilį „Škoda Superb“ pakeitė nominacijų sulaukęs prabangusis „Volvo S90“.

„Nesidomėjau rinkimais. Nemanau, kad čia yra koks kriminalas. Rinkomės variantą, kad būtų kuo didesnė likutinė vertė. Dabar per trejus metus sumokėsime mažiau nei pusę vertės“, – teigė bendrovės „Smiltynės perkėla“ vadovas.

Nuoma – trejiems metams

Anot jo, buvo organizuotas mažos vertės neskelbiamas „Automobilio veiklos nuomos paslaugos“ pirkimas apklausos būdu. Vertinimo kriterijumi buvo žemiausia pasiūlyta kaina. Geriausias finansines sąlygas nuomai pasiūlė „Swedbank lizingas“, veikiantis jungtinėje veikloje su „Sostena“.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Bendrovės „Smiltynės perkėla“ generalinis direktorius Darius Butvydas
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Bendrovės „Smiltynės perkėla“ generalinis direktorius Darius Butvydas

Kas mėnesį „Smiltynės perkėla“ už automobilio veiklos nuomą mokės po 720 eurų trejus metus. Panašią sumą bendrovė mokėjo ir už „Škodos Superb“ nuomą. „Ši suma sudaro labai mažą dalį visose įmonės sąnaudose“, – pridūrė D.Butvydas. Anot jo, tarnybinė mašina labai reikalinga, nes vien su „Škoda Superb“ per trejus metus nuvažiavo apie 100 tūkst. km.

D.Butvydo teigimu, pasirinktas veiklos nuomos principas pranašesnis už išperkamąją nuomą.

„Priežastys svarios: nesudėtinga apskaita – bendrovė neįsigyja papildomo turto, todėl įmonės sąnaudas tesudaro nuomos mokestis; nėra finansinio įsipareigojimo lizingo bendrovei; kadangi naudojamės turtu jo neįsigydami, neturime turto nusidėvėjimo išlaidų ir turto pardavimo sąnaudų pasibaigus nuomos laikotarpiui; patogus turto atnaujinimas – pasibaigus nuomos sutarčiai, naudotas turtas gali būti grąžinamas lizingo bendrovei ir keičiamas nauju turtu. Tai sutaupo tiek laiko, tiek lėšų sąnaudų“, – vardijo D.Butvydas.

Vis tik kelis kartus paklaustas, ar buvo renkamasi tarp kelių automobilių ir kodėl pasirinktas būtent šis modelis, kainuojantis apie 56 tūkst. eurų, direktorius vėl pakartodavo, kad konkursą laimėjo mažiausią kainą pasiūliusi finansinė kompanija. Šiuo atveju „Swedbank lizingas“.

Ministerija apie pirkinį nieko nežinojo

Šiuo pirkimu susidomėjo Viešųjų pirkimų tarnyba. Kitą savaitę ji turėtų imtis vertinti pirkimo riziką ir spręsti dėl tolimesnių kontrolės veiksmų, tai yra, ar imti vertinti šį pirkimą.

„Smiltynės perkėla“ apie sandorį neinformavo Susisiekimo ministerijos. Iš 15min gavę informaciją ministerijos valdininkai kreipėsi į „Smiltynės perkėlą“. „Sudarydama automobilio nuomos sandorį „Smiltynės perkėla“ ministerijos neinformavo, nes, pagal bendrovės įstatus, bendrovės valdybos pritarimo reikia tik sandoriams, kurių vertė ne mažesnė kaip 45 tūkst. eurų“, – lakoniškai atsakė ministerijos atstovai.

D.Butvydas 15min pažymėjo, kad išlaidos dėmesį atkreipusiam prabangiam automobiliui sudaro nedidelę dalį „Smiltynės perkėlos“ biudžete.

Planuojama, kad „Smiltynės perkėlos“ pajamos šiemet sieks 4,7 mln. eurų, o pelnas – apie 520 tūkst. eurų. Už šiuos metus valstybei planuojama sumokėti apie 380 tūkst. eurų dividendų.

Meras – senučiuku „Volvo“

15min pasidomėjo, kokiais automobiliais važinėja kitų valstybinių įstaigų vadovai.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus iki praėjusių metų gruodžio važinėjo nuo 2008-ųjų eksploatuotu tarnybiniu automobiliu „Volkswagen Phaeton“. Šio automobilio rida dar 2015-ųjų pradžioje siekė 255 tūkst. km.

Praėjusių metų sausį kreiptasi į Susisiekimo ministeriją dėl naujo tarnybinio lengvojo automobilio įsigijimo. Gavus ministerijos leidimą dar tais pačiais metais buvo paskelbtas supaprastintas, atviras konkursas pirkti automobilį. Tų pačių metų rugsėjį po konkurso įsigytas naujas „BMW 5GT”, kainavęs 45,2 tūkst. eurų.

Klaipėdos meras jau kelerius metus vairuoja 2004-aisiais pagamintą ir 2005 savivaldybės pirktą „Volvo S80”. „Nesu girdėjęs, kad skųstųsi“, – pridūrė Klaipėdos miesto savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Klaidas Tolys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius