Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsirinkti tinkamą ksenoninę lemputę automobiliui?

Senosios jūsų automobilio lemputės perdegė, pradėjo blykčioti arba akivaizdžiai sumažėjo jų skleidžiamos šviesos srautas? Veikiausiai bandėte jas pasikeisti patys, tačiau kažkas nepavyko?
Kaip išsirinkti tinkamą ksenoninę lemputę automobiliui?
Kaip išsirinkti tinkamą ksenoninę lemputę automobiliui? / Partnerio nuotr.

Jeigu susidūrėte su panašia situacija, tuomet prieš keliaujant į parduotuvę naudinga būtų pasiruošti – žinoti svarbiausią informaciją apie ksenonines lemputes, kad galėtumėte išsirinkti tinkamą jų modelį.

Ksenoninių lempučių kartos

Ksenoninės lemputės automobiliuose pradėtos naudoti dar prieš tris dešimtmečius. Per tą laiką jos stipriai patobulėjo ir dabar sparčiai keičiamos ne tik vietoje senų modelių halogeninių lempų, bet ir diegiamos naujose transporto priemonėse.

Ksenoninės lemputės yra skirtingų rūšių ir tipų: D1S, D1R, D2S, D2R, D3S, D3R, D4S, D4R, D5S ir D8S. Pavyzdžiui, jeigu jums reikia įsigyti „D1S Xenon“ lemputes, turite žinoti, kad „D“ raidė reiškia „discharge“ (liet. – „iškrova“), skaičius žymi lemputės tipą, o trečioji raidė – išorinio žibinto tipą.

Pirmos kartos ksenoninės D1S, D1R, D2S, D2R 35W lemputės savo sudėtyje turi nedidelį kiekį sunkiojo metalo gyvsidabrio. Tuo tarpu kiek naujesnėse ir antrai kartai priskirtinose D4S, D4R, D3S 35W lemputėse, kurios gaminamos nuo 2004 m., gyvsidabrio junginių nebėra.

Naujausios Xenon lemputės D5S ir D8S turi mažesnę (25W) galią, tačiau skleidžia tokį patį šviesos ryškumą kaip ir galingesnės ankstesnių kartų lemputės.

Tinkami techniniai parametrai

Prieš atliekant pirkimą, reikėtų padaryti namų darbus ir nustatyti, kokių parametrų lemputės yra tinkamos būtent jūsų automobiliui. Štai, pavyzdžiui, nors D8S, D3S ir D1S Xenon lemputės vizualiai atrodo vienodai, tačiau jos netiks tam pačiam automobiliui, nes visoms joms reikalinga skirtinga įtampa ir lizdai.

Partnerio nuotr./Kaip išsirinkti tinkamą ksenoninę lemputę automobiliui?
Partnerio nuotr./Kaip išsirinkti tinkamą ksenoninę lemputę automobiliui?

Tam, kad nesusimaišytumėte, geriausia būtų tiesiog išimti senąją lemputę ir identifikuoti visus ant jos surašytus duomenis. Taip išvengsite netinkamų pirkinių. Be to, lemputės išėmimo metu galėsite apžiūrėti, ar senieji jūsų automobilio šeimininkai jame neatliko kokių nors papildomų šviesų modifikacijų, apie kurias jūs nežinote. Tokie pakeitimai atliekami neretai, todėl dažnai netgi automobilio gamintojo tinklalapyje rasta informacija gali neatitikti dabartinių jūsų transporto priemonės duomenų.

Svarbus žibintų modelis

Renkantis „Xenon“ lemputę, taip pat labai svarbu atsižvelgti į tai, koks jūsų automobilio žibintų modelis – lęšinis ar reflektorinis. Žymėjime paskutinė raidė „S“ reiškia, kad tai yra lęšiniams žibintams tinkama lemputė, o „R“ – reflektoriniams.

Skirtumas tarp jų toks, kad lęšinių žibintų lemputės yra pagamintos iš paprasto stiklo, o reflektoriniams žibintams tinkamos lemputės padengiamos specialia dažų danga, kuri neleidžia skleisti šviesos tam tikra kryptimi.

Lemputės šviesos spalva

Tie, kas nėra susipažinę su ksenoninių lempučių veikimo principu, turėtų žinoti, kad šviesą jos sukuria kaitindamos specialų lemputės viduje esantį dujų ir metalų mišinį. Būtent nuo dujų kaitinimo temperatūros priklauso ksenoninės lemputės skleidžiama šviesa. Ji gali būti nuo geltonos iki baltos ar violetinės spalvos.

Dauguma žmonių mano, kad kuo aukštesnė lemputės temperatūra, tuo ryškesnę šviesą ji skleidžia. Tačiau šis įsivaizdavimas ne visiškai atitinka realybę. Geltonos lemputės įprastai skleidžia 3000K–4300K šviesą, baltos – tarp 5000K ir 6000K, o mėlyni ir violetiniai atspalviai – nuo 8000K. Kai lemputės spalvos temperatūra pakyla iki mėlynos ir violetinės spalvos, šviesos srautas tampa prastesnis nei įprastų halogeninių lempučių.

Ryškiausią šviesą skleidžia spektro viduryje esantys balti atspalviai (4300K–6000K). Pati ryškiausia spalvos temperatūra yra 5000K. Ji vadinama „visiškai balta“ (angl. – „pure white“). 4300K ir 6000K skleis tokią pačią ryškią šviesą, tačiau pirmasis variantas turės labai šviesų gelsvą, o antrasis – melsvą atspalvį.

Nėra vieno geriausio spalvos varianto. Tai priklauso nuo to, kokie yra jūsų poreikiai ir tikslai. Jeigu siekiate maksimalaus ryškumo, rinkitės nuo 4300K iki 6000K „Xenon“ lemputes. Šią kategoriją atitinka, pavyzdžiui, viena populiariausių lempučių Philips D3S 35W XenStart, kuri dažniausia montuojama į „Audi“, „Volkswagen“, „Mercedes-Benz“, ir „Opelautomobilius. Jeigu norite malonios akiai šviesos ir stilingo įvaizdžio, tuomet rinkitės rodiklį nuo 8000K iki 12000K, o jei norite imituoti įprastų akiai geltonų lempučių šviesą – 3000K.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius