Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip tinkamai parinkti padangas artėjančiam sezonui?

Vasaros ir žiemos sezonai – tai du laikotarpiai, kurių metu automobilių savininkai renkasi tinkamas padangas, kurias naudos visą pusmetį. Kokias padangas pasirinkti šiam vasaros sezonui?
Padangų keitimas
Padangų keitimas / Partnerio nuotr.

Kai kurie vairuotojai rudenį sumontuotas žiemines padangas palieka, jų nekeičia – tokiais ratais važinėja ir vasarą. Neva taip galima sutaupyti, nes nebereikia keisti padangų ar jų saugoti, o taip pat pirkti naujų.

Kodėl tai nėra geras sprendimas? Visų pirma dėl to, kad važinėti žieminėmis padangomis vasarą yra pavojinga – kyla avarijos grėsmė. Juk žieminė padanga yra pagaminta iš specialių gumų mišinių, todėl ji efektyvi kai temperatūra svyruoja apie 0°C arba yra žemesnė. Tuomet jos savybės išnaudojamos geriausiai.

Tačiau pavasarį oro ir asfalto dangos temperatūra kyla vis aukščiau ir tampa žieminių padangų priešu. Visų pirma todėl, kad žieminėje padangoje panaudoti gumų mišiniai greičiau susidėvi. Ši padanga yra minkštesnė — jaučiame automobilio „plaukiojimą“, ypač posūkiuose ir esant didesniam greičiui. Tai gali turėti įtaką nestandartiniam saugumo sistemų veikimui. Taigi, ypač avarinės situacijos atveju, mums gali grėsti nenumatytos situacijos kelyje – laikinas sukibimo praradimas ar ilgesnis stabdymo kelias.

Taigi vasarą važinėti žieminėmis padangomis yra neprotinga.

Partnerio nuotr./Padangų keitimas
Partnerio nuotr./Padangų keitimas

Agresyvesnio, sportiškesnio vairavimo mėgėjai turi turėti omenyje, kad žieminė padanga daug greičiau nusitrins ir praras protektorių (M+S), pritaikytą važiavimui per sniegą bei purvą.

Alternatyva galėtų būti universalios padangos, skirtos naudoti visus metus, kurias renkasi vis daugiau vairuotojų. Nesunkios žiemos, taupymas, nes nereikia keisti padangų sezono metu – visa tai vairuotojui, kuris pripratęs vairuoti ramiai, atrodo naudingas sprendimas.

Reikėtų turėti omenyje, kad tokia padanga – tai kompromiso rezultatas. Oro sąlygos vasarą ir žiemą, kuriomis savo darbą atlieka tokia padanga, yra ribinės, ekstremalios. Tuo tarpu dauguma rinkoje siūlomų universalių padangų iš esmės yra žieminės su tam tikrais kompromisais, pritaikant jų parametrus vasaros sąlygoms. Dauguma tokių padangų dažniausiai elgiasi taip, kaip žieminės vasarą. Tai reiškia, kad jomis reikia važinėti atsargiau, mažesniais greičiais, jei norite išvengti avarinių situacijų. Taip pat turėkite omeny, kad degalų sunaudojimas bus didesnis. Tad kenčia ne tik saugumas, bet ir piniginė.

Praktika parodė, kad geriausias sprendimas vartotojams yra dviejų sezoninių padangų komplektų naudojimas: žieminių ir vasarinių. Vasarą tik su vasarinėmis padangomis galime jaustis užtikrintai. Žinoma, su sąlyga kad laikysimės pagrindinių saugumo taisyklių ir deramai įvertinime orų pokyčius sezono pradžioje ir pabaigoje, kai temperatūra linkusi svyruoti.

„Michelin Primacy 4“
„Michelin Primacy 4“

EUROMASTER — Europos padangų ir lengvosios mechanikos servisų tinklo ekspertai vasaros sezono metu rekomenduoja „Michelin Primacy 4“ padangą, kuri pasižymi išskirtinais stabdymo rezultatais, o jos vidutinė rida yra žymiai ilgesnė nei konkurentų padangų.

Šią ir kitas MICHELIN bei kitų prekės ženklų padangas galite įsigyti EUROMASTER servisuose, kur profesionaliai pakeis jūsų padangas, kad galėtumėte pradėti sezoną saugiai ir be rūpesčių.

Partnerio nuotr./Padangų keitimas
Partnerio nuotr./Padangų keitimas

VIDEO: Ką svarbu žinoti keičiant padangas, profesionalų patarimai

Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius