Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai aplinkai draugiškus automobilius renkasi dažniau nei latviai ir estai

Pirmąjį šių metų pusmetį maždaug kas penktas (18 proc.) Baltijos šalyse gyventojų lizingu įsigytas automobilis buvo draugiškas aplinkai, tai yra, jo CO2 emisijos sudarė 130 g/km ar mažiau, rodo „Swedbank“ duomenys. Pagal įsigytų aplinkai draugiškų automobilių dalį tarp Baltijos šalių pirmauja Lietuva, pranešė „Swedbank“.
Automobilis
Automobilis / 123RF.com nuotr.

Per šių metų sausio-birželio mėnesius „Swedbank“ su šalies gyventojais sudarytų lizingo sutarčių dalis dėl aplinkai draugiškų automobilių įsigijimo siekė apie 22 proc. visų sutarčių. Tuo metu Latvijoje ir Estijoje ši dalis sudarė apie 16 proc., rodo „Swedbank“ duomenys.

Pasak Tomo Puliko, „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktoriaus, bendra aplinkai draugiškiems automobiliams gyventojams suteikto lizingo finansavimo suma Baltijos šalyse sudarė apie 32,5 mln. eurų.

„Aplinkai draugiškų automobilių dalis 2021 m. pabaigoje ir šių metų pradžioje buvo pasiekusi 30 proc. visų naujai įsigyjamų automobilių, tačiau vėliau kiek sumažėjo. Tai lėmė tiekimo grandinių sutrikimai ir ribotos gamintojų galimybės pirkėjams Baltijos šalyse pasiūlyti tokių modelių. Ateityje išsprendus šiuos apribojimus ir valstybėms toliau taikant paskatų sistemas bei plečiant elektromobilių krovimo infrastruktūrą, aplinkai draugiški automobiliai taps vyraujančiu pasirinkimu tarp privačių pirkėjų“, – teigia T.Pulikas.

Skaičiuojama, kad transporto sektorius Europos sąjungoje sugeneruoja 25 proc. visų klimato kaitą sukeliančių CO2 emisijų. Europos aplinkos agentūros teigimu, keleivinių automobilių emisijos per pastaruosius metus augo 5,8 proc., nepaisant didesnio degalų efektyvumo ir dažnesnio biodegalų naudojimo. Pagrindinė to priežastis yra augantis bendras asmeninių automobilių skaičius.

„Siekiant sumažinti bendras emisijas, ES lygiu jau priimtas politinis sprendimas nuo 2035 m. nebepardavinėti naujų automobilių su vidaus degimo varikliais. Šį sprendimą viešai palaiko tokie gamintojai kaip „Ford“, „Volvo“ ir „Volkswagen“. Žinoma, prie visiškai nulinių transporto emisijų turėsime pereiti pamažu. Aplinkai draugiškų automobilių finansavimas yra viena iš „Swedbank“ priemonių tvaresnei ekonomikai skatinti ir tvarumo tikslams pasiekti. Bankas yra išsikėlęs tikslą iki 2050 m. pasiekti neutralumą klimatui, t.y. sumažinti savo veiklos ir finansavimo portfelių CO2 emisijas iki nulio“, – teigia T.Pulikas.

Skaičiuojant kartu gyventojų ir verslo įmonių pasirašytas lizingo sutartis aplinkai draugiškiems automobiliams įsigyti, iš viso per 2022 m. sausį-birželį „Swedbank“ Baltijos valstybėse finansavo daugiau kaip 2 tūkst. tokių automobilių už daugiau kaip 50 mln. eurų.

Lietuvoje iš viso per šešis šių metų mėnesius aplinkai draugiškų automobilių buvo finansuota už 19 mln. eurų, Estijoje – 18 mln., o Latvijoje – 12 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius