Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje startuoja nauja automobilių nuomos sistema „Autolape.lt“

Lietuvoje startuoja šalyje naujos koncepcijos automobilių nuomos projektas „Autolape.lt“. Internete sukurtas portalas leidžia interesantams išsinuomoti konkretų automobilį – šios galimybės iki šiol nesuteikė nė vienas automobilių nuomai skirtas internetinis sprendimas.
Nuomojamų automobilių paslauga
Nuomojamų automobilių paslauga / Autolapė.lt iliustr.
Temos: 2 Nuoma Automobilis

Projekto vystytojai planuoja, naujas projektas, kurio pagalba automobilius nuomoti gali tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, padės išspręsti piko metu šalyje atsirandantį nuomojamų automobilių pasiūlos trūkumą.

Imtis projekto paskatino asmeninė patirtis

„Lietuvoje iki šiol nebuvo platformos, kuria galėtumei išsinuomoti konkretų automobilį. Populiariose automobilių nuomos sistemose transporto priemonės nuomojamos pagal jų klasę ar modelį. Tuo tarpu skelbimų portaluose konkrečių automobilių nuomai tenka ieškoti tarp daugelio kitų objektų, tokių kaip buitinė technika, įrankiai, o detalesnės informacijos – teirautis telefonu“, – sako „Autolape.lt“ steigėjas Julius Sekmokas. Pasak jo, projekto idėją pasufleravo asmeninė patirtis: didžiąją dalį darbo laiko praleisdamas vienoje vietoje, verslininkas pabandė išnuomoti savo automobilį ir buvo nustebintas labai didelės paklausos. Taip pat pastebėjo, jog Lietuvoje trūksta specializuoto – konkrečiai automobilių nuomai pritaikyto projekto.

Autolapė.lt iliustr./Nuomojamų automobilių paslauga
Autolapė.lt iliustr./Nuomojamų automobilių paslauga

„Autolape.lt“ paremta dalinimosi ekonomikos principais, panašiais į tuos, kuriuos taiko būsto nuomos kompanija „airbnb“: patinkantį automobilį radęs nuomininkas, pasinaudodamas sistema, susirašinėja su nuomotoju – sutaria dėl automobilio paėjimo bei grąžinimo vietos ir laiko, išsiaiškina rūpimus klausimus. Šiuo principu sukurtos automobilių nuomos platformos veikia Prancūzijoje ir JAV. Šioje šalyje galimybę išsinuomoti konkretų automobilį suteikianti „Getaround“ tokia populiari, jog piko metu ir savaitgaliais joje trūksta automobilių.

Per keturis veiklos mėnesius tokią tendenciją jau užfiksavo ir „Autolape.lt“: gruodį sistemoje trūko nuomojamų automobilių. Atitinkamai, projekto kūrėjai skaičiuoja, jog iš viso jų sistemoje Lietuvoje galėtų būti siūloma išsinuomoti iki 5000 transporto priemonių. Jos spręstų ir pasiūlos trūkumą, jaučiamą iš mažesnių automobilių nuomos rinkos žaidėjų populiariausiais birželio-rugpjūčio ir gruodžio mėnesiais.

Autolapė.lt iliustr./Nuomojamų automobilių paslauga
Autolapė.lt iliustr./Nuomojamų automobilių paslauga

Galimybė mažiesiems nuomotojams ir fiziniams asmenims

Portale „Autolape.lt“ galima visiškai automatizuotai pagal labai konkrečius parametrus išsirinkti norimą automobilį, taip pat – pateikti nuomos pasiūlymą. „Didieji rinkos žaidėjai nesuteikia galimybės bendradarbiauti ir savo automobilius nuomai per jų sistemas siūlyti mažesniems nuomotojams, nes pastarieji ne visada yra pajėgūs turėti automatizuotų IT sprendimų, kurių reikalauja didieji“, – aiškina J. Sekmokas. Jo teigimu, „Autolape.lt“ leidžia savo turimą, bet šiuo metu nenaudojamą automobilį išnuomoti net fiziniams asmenims ir tokiu būdu gauti papildomų pajamų, pavyzdžiui, atostogų metu ar savaitgaliais. Verslininkų skaičiavimu, mažai automobilį naudojantis jo savininkas iš transporto priemonės nuomos per mėnesį gali papildomai gauti 200–300 eurų.

Tuo pačiu nuomos sandoriui vykstant per sistemą „Autolape.lt“, ir automobilį nuomojantis, ir jį išsinuomojęs asmuo yra saugesni: abi pusės yra suinteresuotos sėkmingai baigti sandorį, kuris vykdomas per finansinį tarpininką. Kilus neaiškumams, abi sandorio pusės gali kreiptis į „Autolape.lt“, kuri padeda juos kvalifikuotai spręsti, o esant piktnaudžiavimo atvejams – apsaugoti tiek vieną, tiek kitą šalį. Visi automobilį išsinuomojusio asmens duomenys yra žinomi sistemos administratoriams, kurie, esant būtinybei, taikys numatytas procedūras, būtinas išsireikalauti žalos atlyginimą.

Tuo tarpu nuomininkas bet kuriuo nuomos laikotarpiu gali pranešti apie pastebėtus trūkumus ir nuomotojas privalo juos pašalinti. Tik pasibaigus nuomos terminui ir nesant jokių skundų iš nuomininko, nuomotojas gauna jam priklausantį uždarbį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius