-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos Šimtmečio automobilio“ rinkimai: „Delaunay-Belleville 12 CV“, kuriuo važinėjo Lietuvos prezidentai

Išskirtinį gimtadienį švenčiančioje Lietuvoje išskirtinė ir konkurso „Metų automobilis“ programa. Šįkart drauge su technikos istorijos žinovais, restauratoriais, kolekcininkais bei muziejininkais renkame Lietuvos Šimtmečio automobilį. Balsuokite apklausoje po šiuo tekstu.
Delaunay-Belleville 12 CV
Delaunay-Belleville 12 CV

„Delaunay-Belleville 12 CV“

  • Gyvavimo metai: 1904–1948 m./ Smetoninis – 1927 m.
  • Lietuvoje juo važinėjo valstybės vadovai Aleksandras Stulginskis, Antanas Smetona, Kazys Grinius.
  • Tarp garsiausių „Delaunay-Belleville“ klientų – caras Nikolajus II, graikų karalius Georgas I, Ispanijos monarcho Alfonso XIII ir t. t.

1903-aisiais Paryžiuje įkurtos kompanijos pasiūlyta automobilio koncepcija jau po metų Prancūzijos sostinėje vykusioje parodoje sulaukė publikos pripažinimo. Savito dizaino (apvalios radiatoriaus grotelės savotiška duoklė garo katilų gamybai) „Delaunay-Belleville“ tapo prabangos ir prestižo simboliu, o šiose dirbtuvėse sukonstruotus ratuočius rinkdavosi turtingi pramonininkai, bankininkai ir monarchai.

Kiekvienas „Delaunay-Belleville“ egzempliorius būdavo gaminamas pagal individualų užsakymą, todėl dviejų vienodų limuzinų nebuvo.

Tarp garsiausių „Delaunay-Belleville“ klientų – caras Nikolajus II, graikų karalius Georgas I, Ispanijos monarcho Alfonso XIII ir t.t.

Neatsitiktinai 1920-aisiais Lietuvos prezidentu tapus Aleksandrui Stulginskiui vyriausybiniame garaže atsirado „Delaunay-Belleville 12 CV“ su 4 litrų darbinio tūrio varikliu. Nuo kitų to meto automobilių šis prancūzas išsiskyrė itin maža vibracija ir tyliu jėgos agregatų darbu, turėjusių ne lašinamąją tepimo sistemą ir alyvos siurblius.

Lietuviškąjį „Delaunay-Belleville 12 CV“ su atviru stogu naudojo ir prezidentas Antanas Smetona, ir Kazys Grinius. Taip pat juo važinėjo Lietuvos kariuomenės vadai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius