Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malaizijos premjeras užsimena apie naujo nacionalinio automobilio idėją

Naujai išrinktas Malaizijos premjeras Mahathiras Mohamadas pirmadienį užsiminė apie nacionalinio automobilio idėją.
„Volkswagen“ gamykla Slovakijoje
Automobilių gamykla. Asociatyvi nuotr. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mums reikia grįžti prie nacionalinio automobilio idėjos“, – spaudos konferencijoje Tokijuje sakė M.Mohamadas, praėjusį mėnesį netikėtai grįžęs į ministro pirmininko postą.

„Mūsų noras yra kurti dar vieną nacionalinį automobilį, galbūt su mūsų partnerių Pietryčių Azijoje pagalba. Norime pasiekti pasaulinę rinką“, – pridūrė jis.

Nacionalinio automobilio projektas Malaizijoje anksčiau susidūrė su problemomis. Pagal tuomet premjeru dirbusio M.Mohamado ambicingą industrializacijos planą, Malaizija nuo 1983 metų pradėjo gaminti „Proton“ markės automobilius.

Minėtasis prekės ženklas pagarsėjo dėl paprastų automobilių dizainų bei prastos kokybės. Galiausiai „Proton“ buvo privatizuotas, o 2017 metais kontrolinį akcijų paketą įsigijo kinų bendrovė „Geely“.

Tačiau M.Mohamadas „Proton“ istorijai pirmadienį per daug dėmesio neskyrė ir pažymėjo, kad Malaizija dėl bendradarbiavimo su japonų „Mitsubishi Motors“ turi „daugumą įgūdžių ir technologijų, reikalingų kurti ir gaminti naują automobilį“.

Malaizijos valstybės investicijų fondas savo „Proton“ akcijų dalį 2012 metais pardavė vietos automobilių platintojams ir importuotojams, bet bendrovei toliau sekėsi sunkiai.

M.Mohamadas „Proton“ valdybos pirmininku išbuvo iki pat 2016 m. Jo vaidmenį bendruomenėje kritikavo tuometinis Malaizijos premjeras Najibas Razakas, kuris praėjusį mėnesį pralaimėjo rinkimus ir prarado postą.

2016 metais Malaizijos vyriausybė „Proton“ suteikė 384 mln. JAV dolerių vertės gelbėjimo paketą, bet perspėjo, kad valstybė įmonės daugiau negelbės.

Tuo tarpu praėjusiais metais 49,9 proc. „Proton“ akcijų įsigijo kinų įmonė „Geely“. Susidomėjimą „Proton“ akcijomis taip pat buvo išreiškęs ir prancūzų automobilių koncernas „PSA Peugeot Citroen“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius