-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Mercedes-Benz“ elektrinį „Sprinter“ furgoną gamins su „Tesla“?

Kai „Daimler Trucks“ vadovas Martinas Daumas „Tesla Semi“ elektrovilkiką pavadino „smagiu“, visi suprato kas slepiasi už ironiško komplimento. Tačiau Daumo nuomonė apie elektrinius „Tesla“ vilkikus nesutampa su „Daimler“ požiūriu į „Tesla“ apskritai. Geriausias to įrodymas – partnerystė kuriant naują elektrinė „Mercedes-Benz Sprinter“ furgoną.
Taip elektrinis „Mercedes-Benz Sprinter“ įsivaizduotas dar 2017 metais
Taip elektrinis „Mercedes-Benz Sprinter“ įsivaizduotas dar 2017 metais / Gamintojo nuotr.

Turint omenyje aršią konkurenciją ir „Daimler Trucks“ vadovo požiūrį į „Tesla Semi“, tikriausiai nereikėtų stebėtis, kad informacija apie „Tesla“ pagalbą kuriant naują „Mercedes-Benz Sprinter“ furgoną buvo sutikta atvipusiais žandikauliais. Tačiau „Tesla“ vysto technologijas, kurios gali praversti ir tokiai milžinei kaip „Mercedes-Benz“.

Aišku, turint omenyje „Mercedes-Benz“ ir visos „Daimler“ korporacijos dydį, galima neabejoti, kad elektrinis „Sprinter“ galėtų gimti ir be „Tesla“ pagalbos – tai jau yra suplanuota. Net neaišku, kur šiuo metu prie naujojo elektrinio furgono rankas galėtų pridėti „Tesla“. Tačiau sandoris būtų naudingas abiems pusėms.

Viena vertus, „Tesla“ turės galimybę kurti technologijas, kurių pačiai kompanijai dar nereikia. Kitaip sakant, į „Tesla“ inžinerinį potencialą investuotų „Mercedes-Benz“. Pastaroji kompanija sutaupytų pinigų, nes technologijų nereikėtų kurti nuo nulio. „Tesla“ gauna pinigų ir patirtį, o „Mercedes-Benz“ – greičiau ir pigiau sukurtą elektrinį „Sprinter“.

Tiesa, kokios būtų tokio sandorio sąlygos dar nėra aišku, o pats elektrinis „Sprinter“ turėtų pasirodyti dar šiemet, todėl neaišku, kiek „Tesla“ spės prisidėti. Galbūt „Mercedes-Benz“ domina tik konsultacijos?

Įdomu tai, kad šią partnerystę tikriausiai inicijavo pats Elonas Muskas. Dar lapkritį paklaustas apie elektrinius furgonus, Muskas atsakė: „Turbūt būtų įdomu dirbti kartu su „Daimler/Mercedes“ kuriant elektrinį „Sprinter“. Tai yra puikus furgonas. Pasidomėsime“.

Musko komplimentai „Sprinter“ nebuvo tik bandymas prisigerinti nieko nežinant – „Tesla“ automobilių aptarnavimo skyriaus darbuotojai naudoja būtent šiuos furgonus. Jei jūsų garantija saugomam „Tesla“ automobiliui prireiktų pagalbos, jos sulauktumėte iš, greičiausiai, „Sprinter“ furgonu atvažiavusių specialistų. Na, bent jau JAV. Tačiau išimtinai tik elektrines transporto priemones gaminanti „Tesla“ norėtų elektrinio furgono.

„Mercedes-Benz“ vadovas Dieteris Zetsche interviu „Bloomberg“ patvirtino, kad kalbos apie partnerystę vyksta, tačiau nedetalizavo susitarimo sąlygų.

„Daimler“ 2014 metais pardavė visus 9 proc. turėtų „Tesla Motors“ akcijų – Zetsche tvirtina, kad šio sprendimo nesigaili. Kompanijos kartu dirbo ir anksčiau – „Tesla Model S“ turėjo nemažai „Mercedes-Benz“ jungiklių ir kitų komponentų. Tačiau galimas „Tesla“ ir „Mercedes-Benz“ bendradarbiavimas kuriant elektrinį „Sprinter“ galbūt pastūmėtų kompanijas ir į kitus projektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius