-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Mini“ pristatė koncepcinį elektrinį visureigį „Aceman“

Išskirtinių britiškų automobilių gamintojas „Mini“ pristatė elektrinio visureigio koncepcinį modelį „Aceman“. Tai – pirmasis kompaktinės klasės tik elektra varomas „Mini“ visureigis. Koncepcinis modelis atskleidžia ir „Mini“ ateities dizaino, naudojamų medžiagų ir technologijų viziją, rašoma pranešime.
Koncepcinis „Mini Aceman“ elektromobilis
Koncepcinis „Mini Aceman“ elektromobilis / Gamintojo nuotr.

„Dar pernai „Mini“ paskelbė, kad nuo 2030-ųjų gamins tik elektra varomus automobilius. Naujasis koncepcinis elektromobilis yra žingsnis šio tikslo link. „Aceman“ užpildys laisvą nišą, esančią tarp „Mini Cooper“ ir „Countryman“ modelių. Tuo pačiu jis atspindi „Mini“ elektrinės ateities bei identiteto viziją – gamintojas siūlys elektromobilius, manevringus it kartingai, turinčius pažangius skaitmeninius sprendimus ir mažinančius poveikį aplinkai“, – sakė įgaliotosios „Mini“ atstovės Lietuvoje „Krasta Auto“ pardavimų vadovas Martynas Daujotas.

Naujos „Mini“ dizaino eros pradžia

Su koncepciniu „Aceman“ modeliu „Mini“ demonstruoja, kokių dizaino elementų ir sprendimų galime tikėtis iš gamintojo ateities automobilių. Naujasis modelis atrodo itin moderniai, pasižymi minimalistiniu, tačiau, kaip būdinga „Mini“, išskirtiniu dizainu – tiek išorėje, tiek salone.

Elektromobilio išorėje labiausiai išsiskiriantis elementas – priekinė jo dalis, ypač – priekinės aštuonkampio formos grotelės. Jos turi šviečiantį šviesiai žalios spalvos kontūrą, puikiai matomą ir dienos metu. Tad šis dizaino elementas neabejotinai išskirs automobilį būryje kitų. Priekinių grotelių viršutinėje dalyje taip pat įmontuotos LED matricos – jos įsižiebia vairuotojui artėjant prie automobilio.

Kėbulo konstrukcijoje itin pažangiai atrodo automobilio ratų arkos ir pačių ratlankių dizainas, neįprastos formos šoniniai veidrodėliai, o su automobiliui būdingomis horizontaliomis linijomis kontrastuoja vertikalūs galiniai žibintai. Beje, juose taip pat naudojami matriciniai LED elementai, leidžiantys sukurti skirtingą apšvietimą, priklausomai nuo situacijos.

Jaunatvišką „Aceman“ charakterį pabrėžia jo spalvos – išraiškingam kėbului pasirinktas šviesus turkio atspalvis, kurio intensyvumas priklauso nuo perspektyvos ir krentančios šviesos, o su juo kontrastuoja žalsvos spalvos stogas. Elektromobilio stogo bagažinė turi žalius tvirtinimo dirželius ir vaivorykštinę dangą, sukuriančią metalinį blizgesį.

Tekstilė ir apskritas OLED ekranas

Automobilio salone į akis iškart krenta per visą automobilio plotį išsitiesusi priekinė panelė, kuri, kitaip nei įprastuose automobiliuose, yra padengta tekstile. Lygiai taip pat neįprastas ir vairas – jis ne odinis, o veliūrinis, itin malonus laikyti rankose.

Salono priekio centre – pirmą kartą panaudojamas apskritimo formos OLED ekranas, apjungiantis visas prietaisų skydelio ir valdymo funkcijas. Be to, „Aceman“ modelyje galima išplėsti centrinį ekraną naudojant projekcijas ant visos priekinės panelės.

Dar viena įdomi funkcija – trys pasirinkti aplinkos režimai. „Personal“ (personalinis) režimas leidžia vairuotojui į OLED ekraną perkelti savo pasirinktą vaizdo motyvą, kurį papildo ant prietaisų skydelio atsirandanti judanti projekcija. „Pop-Up“ režimas gali nustebinti netikėtais maršrutais, kuriuos galima susidėlioti pagal tam tikras kategorijas, pavyzdžiui, laisvalaikio skonio ir kt. Trečiasis – pramoginis „Vivid“ režimas, leidžiantis interaktyviai apipavidalinti OLED ekraną ir, tam tikra prasme, žaisti su automobiliu ir jo interjero aplinka.

Nedidelių gabaritų „Aceman“ turi itin funkcionaliai išplanuotą ir erdvų saloną. Erdvumą dizaineriams pavyko išgauti kūrybingai suplanuojant saloną, skaitmenizavus valdymą ir atsisakius dalies fizinių mygtukų, atlaisvinus erdvę tarp vairuotojo ir keleivio priekyje bei įmontavus panoraminį stogą.

Penkerių durų automobilis pritaikytas penkiems asmenims ir turi talpią bagažinę, taip pat – išskirtinio dizaino stogo bagažinę. Nepaisant erdvumo, visureigio matmenys išlieka kompaktiški – ilgis siekia 4,05 m, plotis – 1,99 m, o aukštis – 1,59 m.

Garso ir šviesų dermė

„Mini Aceman“ kūrėjai pirmą kartą sukūrė specialius garso efektus, įtikinamai imituojančius važiavimo garsus. 4 garsiakalbiai yra įdiegti ir automobilio išorėje – po du priekinio ir galinio buferių apatinėje dalyje.

Neįprasta „Mini Aceman“ naujovė susijusi su jame įdiegtais jutikliais ir automobilio apšvietimo bei garsiniais sprendimais. Artėjant vairuotojui prie automobilio įsijungia šviesos jutikliai. Šviesos debesys, šviečiantys automobilio priekyje, seka žmogų ir šviesos vis labiau ryškėja. Tuo pat metu iš išorinių garsiakalbių sklinda garsai, kurių intensyvumas taip pat priklauso nuo atstumo tarp automobilio ir vairuotojo. Atrakinus automobilį priekinių grotelių vietoje įsižiebia Didžiosios Britanijos vėliavos fragmentas bei žalsvos spalvos grotelių apvadas, o dešinysis priekinis žibintas sumirksi, tarsi automobilis mirktelėtų viena akimi.

Atidarius dureles, ant žemės rodoma spalvinga šviesos projekcija, spalvų paletė „pabyra“ ir salone – ant priekinės panelės ir durelių, o OLED ekrane įsižiebia užrašas „Hey friend“ (Labas, drauge). Šie neįprasti šviesos ir garsų efektai sukuria unikalią patirtį.

Pirmą kartą viešai „Aceman“ bus pademonstruotas jau visai netrukus – 2022 m. rugpjūčio 23 d. didžiausiame pasaulyje žaidimų renginyje „Gamescom 2022“ Kelne, Vokietijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius