Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Renkame Lietuvos Šimtmečio automobilį: VAZ-2101

Išskirtinį gimtadienį švenčiančioje Lietuvoje išskirtinė ir konkurso „Metų automobilis“ programa. Šįkart drauge su technikos istorijos žinovais, restauratoriais, kolekcininkais bei muziejininkais renkame Lietuvos Šimtmečio automobilį. Balsuokite apklausoje po šiuo tekstu.
VAZ-2101
VAZ-2101 / Konkurso rengėjų archyvo nuotr.

„VAZ-2101“

  • Gamybos metai: 1970 – 1988;
  • Turėjo 1,1 l – 1,3 l – 1,5 l darbinio tūrio variklius;
  • Rusijoje buvo gaminamas iki 2012 m.

1966-ųjų vidurvasarį SSRS valdžia priėmė sprendimą dėl didžiulės automobilių gamyklos, per metus galėsiančios surinkti iki 600 000 mašinų, statybos. Nors derybos vyko su keletu potencialių partnerių, tarp kurių buvo „Ford“ ir „Renault“, galiausiai viską lėmė politika: Italijos parlamente šeimininkavę komunistai kapanojosi finansinėse problemose, o pagalbos ranką ištiesti pasišovusi Maskva pasirašė bendradarbiavimo sutartį su „Fiat“.

Remiantis sutartimi Rusija gavo visą reikiamą įrangą ir technologijas, o italai – dosnią finansinę injekciją. Netgi miestą, kuriame išdygo naujoji gamykla, italų komunistų vado garbei pavadino Toljačiu (anksčiau jis buvo žinomas Stavropolio vardu).

1970-aisias čia pradėtas gaminti modernizuotas „Fiat 124“ (beje, 1966-aisiais išrinktas Europos „Metų automobiliu“), kurio konstrukcijoje, pritaikius TSRS rinkai, buvo padaryta daugiau kaip 800 pakeitimų. Buvo sustiprintas kėbulas, gerokai modernizuotas variklis, patobulinta pakaba, sukurtas naujas užpakalinis tiltas. Užpakaliniai diskiniai stabdžiai pakeisti būgniniais. Skirtingos versijos buvo komplektuojamos su 1,1 – 1,3 – 1,5 l. darbinio tūrio motorais. Ankstyvosios VAZ-2101 versijos turėjo variklio užvedimo rankeną.

Nors formaliai „kapeika“ pravardžiuotą „VAZ-2101“ nuo konvejerio nukėlė po 18-os metų, nedaug pakeistų šio modelio versijų štampavimas tęsėsi net iki 2012-ųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius