-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vairuotojai: paklausa neatitinka pasiūlos

Praėję metai buvo gana sėkmingi vežėjams. Jei lygintume su 2010 m., šiek tiek atsigavo pervežimo sektorius, buvo įsigyta daugiau naujų transporto priemonių. Tačiau kai kurios problemos lieka amžinos ir dėl valdžios nenoro jas matyti arba nenoro jas spręsti.
Vilkikas „Volvo FH12“
Vilkikas „Volvo FH12“ / Wikimedia.org nuotr.

Jau ne pirmus metus vežėjai trimituoja, kad jiems trūksta vairuotojų. Kroviniai ir automobiliai nejuda taip, kaip galėtų. Vilkikų yra, krovinių yra, pinigų yra, trūksta tik tų, kurie tuos krovinius vežiotų ir pasiimtų uždirbtus pinigus.

Darbo yra, galinčių dirbti – ne

Šiuo metu Lietuvos darbo birža (LDB) siūlo daugiau kaip 500 laisvų darbo vietų tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonių vairuotojams.

Per  2011 m. įregistruota 6,3 tūkst. laisvų darbo vietų tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonių vairuotojams. Per visus 2011 m. įdarbinta tik 1,1 tūkst. tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonių vairuotojų iš Lietuvos. Pasak darbo biržos specialistų, sezoniškumas neturi didelės įtakos vairuotojų paklausai. Įprastai jų reikia vienodai visais metų mėnesiais.

Per 2011 m. 391 bedarbis nusiųstas mokytis ir įgyti C ir CE kategorijų

Vairuotojų trūkumas jaučiamas jau ne pirmus metus, o valstybė ne itin linkusi tuo rūpintis. Ir toliau kalbama apie didelį nedarbą, tačiau į sritis, kuriose darbuotojų trūksta, nekreipiama tiek dėmesio, kiek reikia. Susidaro toks įspūdis, kad valdžia tikisi, jog nedarbo problema išsispręs pati ir didelių darbų šioje srityje daryti neverta.

Apie nepakankamą paruošiamų vairuotojų skaičių byloja ir kiti darbo biržos bei kitų valstybinių įstaigų pateikti duomenys.

Lietuviams nesugebant patenkinti darbdavių poreikių darbo birža išduoda nemažai leidimų dirbti tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonių vairuotojams iš trečiųjų šalių. Užsieniečiams išduota 2269 leidimai.

Taip pat vairuotojų trūkumą stengiamasi kompensuoti dalį darbo biržoje užsiregistravusių žmonių siunčiant į persikvalifikavimo kursus. Per 2011 m. 391 bedarbis nusiųstas mokytis ir įgyti C ir CE kategorijų transporto priemonių vairuotojų pažymėjimus.

Dar 365 bedarbiai turėjo C kategoriją, tad jie buvo nusiųsti mokytis į CE kategorijos vairuotojų kursus.

153 bedarbiai turėję C ir CE kategorijas nusiųsti įgyti  pavojingų krovinių vežimo pažymėjimus.

„Regitra“ taip pat pateikė duomenis už praėjusius metus. Ten situacija šiek tiek geresnė, bent jau sprendžiant iš rezultatų. 5063 Lietuvos gyventojai laikė egzaminus C kategorijos vairuotojo pažymėjimui gauti. 2957 vairuotojai šį egzaminą išlaikė iš pirmo karto.

CE kategorijos egzaminą laikė 5090 vairuotojai. 2682 vairuotojai šį egzaminą išlaikė iš pirmo karto.

Licencijos, pažymėjimai

VKTI 2011 m. asmenims išlaikiusiems vairuotojų, galinčių vežti pavojingus krovinius, egzaminą išduotas 1171 pažymėjimas.

Taip pat 2011 m. VKTI vežėjams išdavė 1229 ADR sertifikatus. Tai didžiausias išduotų sertifikatų skaičius per vienerius metus. ATP sertifikatų taip pat buvo išduota daugiausiai – 2108.

Per praėjusius metus, asmenų, išlaikiusių vadovų licencijuojamai kelių transporto veiklai egzaminą, buvo 788.

Lietuvoje vidutinis vairuotojų amžius kasmet didėja

Taip pat per  2011 metus buvo išduotos 1065 licencijos verstis krovinių vežimo vidaus ir (ar) tarptautiniais maršrutais kelių transporto priemonėmis už atlygį.

O kas ateityje?

Nors šie metai, daugumos ekonomikos analitikų prognozėmis, turėtų būti prastesni nei praėję, tačiau bet kokiu atveju kroviniai nestovės vietoje. Vienos įmonės bankrutuos, kitos perims jų vilkikus, darbuotojus ir toliau veš krovinius.

Tenka tikėtis, kad valdžia pagaliau išgirs vežėjų reikalavimus bent jau šioje srityje ir sukurs aiškią vairuotojų rengimo strategiją, kuri galėtų prasidėti jau mokyklos suoluose. Juolab kad Lietuvoje šią problemą skatina ir didelis vidutinis vairuotojų amžius. Tad laikui bėgant problema gali tik aštrėti.

Tai nėra medicina, tai nėra geodezija, tai nėra lazerinė fizika, kur reikia turėti aukštojo mokslo diplomą tam, kad būtų galima dirbti. Čia apskritai nereikia aukštojo išsilavinimo, tereikia turėti reikalaujamas vairuotojo teises ir norą dirbti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius