Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė nusipirko 3 elektromobilius ir įrengs 5 naujas greitos įkrovos stoteles

Vilniaus savivaldybės administracija penktadienį pristatė tris nauju elektromobilius „Volkswagen Up!“, kuriuos įsigijo iš „Moller Auto“. 3 juodos spalvos elektromobiliais patruliuos Vilniaus viešosios tvarkos pareigūnai.
Vilniaus miesto savivaldybė nusipirko tris Volkswagen e-up automobilius
Vilniaus miesto savivaldybė nusipirko tris Volkswagen e-up automobilius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už kiekvieną iš trijų elektromobilių savivaldybė sumokėjo po 25 999 Eur.

Šie automobiliai yra tylūs, ekologiški, gali važiuoti A juostomis, jų parkavimas centre nemokamas.

Kaip sakė „Moller Auto Savanoriai“ direktorius Tomas Deržanauskas, su 18,7 kWh baterija šie automobiliai vasarą gali nuvažiuoti po 160 km viena įkrova, o žiemą – iki 100 km. Salone telpa 4 keleiviai. Verslininkas paskaičiavo, kad savivaldybei nuvažiuoti 100 km elektra kainuos apie 1 Eur. Žinoma, galima elektromobilius įkrauti ir trijose nemokamose greitojo įkrovimo stotelėse – prie „Lidl“, „Akropolio“ bei Operos ir baleto teatro.

VIDEO: 15min/Gazas žurnalistas mokė pareigūnes vairuoti elektromobilį „Volkswagen Up!“

Taip pat sostinėje veikia viešos vidutinio greičio (22 kW) elektromobilių įkrovimo stotelės – du elektromobilius vienu metu kraunančios stotelės požeminėse Gedimino pr. ir Tilto g. automobilių stovėjimo aikštelėse. Įkrova nemokama, bet reikia mokėti už parkavimą.

Tuo tarpu panašaus dydžio mieste – Norvegijos sostinėje Osle – elektromobiliams parkavimas miesto centre ir įkrova – nemokami. Tačiau iki Oslo Vilniui dar toli – Norvegijos sostinėje iš viso veikia virš tūkstančio viešų įkrovos stotelių.

Gera žinia: Vilniuje daugės greitos įkrovos stotelių

Tačiau yra ir kita žinia. Kaip sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus vyriausiasis patarėjas Julius Morkūnas, jau kitąmet savivaldybė Vilniuje planuoja įrengti dar penkias greitojo elektromobilių įkrovimo stoteles ties įvažiavimais į sostinę.

Stoteles planuojama įrengti Gariūnų g., prie Molėtų pl. ir Mokslininkų g. sankryžos, prie Minsko pl. ir Liepkalnio g. sankryžos, Nemenčinės pl. 1 ir Pilaitės g. 31. Įkrovimo stoteles numatyta įrengti magistralinių kelių tąsose, kad automobiliu įvažiuojant ar išvažiuojant iš miesto, būtų galima jį greitai įkrauti. Plačiau apie tai – filmuotame vaizdo siužete.

VIDEO: Vilniaus savivaldybė įsigijo tris elektromobilius „Volkswagen Up!“: Julius Morkūnas ir Tomas Deržanauskas

„Palaikome darnaus ir ekologiško transporto idėją, tą skatiname daryti ir kitas savivaldybes bei Vilniaus gyventojus. Praktika tik patvirtina, kad elektromobiliai yra daug pažangesnis, šiai dienai tinkamesnis sprendimas – elektrinis variklis yra ilgaamžis, automobilį pigu eksploatuoti, taip pat sutaupoma pinigų kurui, neteršiamas aplinkos oras“, – sakė Julius Morkūnas.

Išmanios programėlės

Be to, šie nedideli automobiliai aprūpinti modernia saugumo funkcija – pastebi pėsčiuosius ir, jei vairuotojas nereaguoja, sustoja. Car-Net funkcija padeda valdyti automobilį per telefoną – savo išmaniajame telefone automobilio savininkas gali stebėti elektromobilio vidaus temperatūrą, patikrinti įkrovos lygį, o taip pat matyti visą informaciją apie automobilį – ar nepaliktos šviesos, užrakintos durys ir pan. Cart-Net pagalba taip pat galima matyti ir automobilio vietą.

Elektromobiliai su specialiai EV raidėmis pažymėtais valstybiniais numeriais Vilniuje statomi nemokamai, o įprastais numeriais pažymėtų elektromobilių metinio stovėjimo rinkliava – 40 eurų.

Įsigijusi naujas elektra varomas transporto priemones, sostinės savivaldybė sutaupys apie 8 500 eurų per metus degalams bei senųjų automobilių remontui.

Iš standartinio elektros kištuko elektromobilį pakrauti užtrunka 7-9 val, iš 3,6 kW sieninio papildomo įkrovimo bloko – apie 3-4 val., o iš viešoji greitojo įkrovimo stotelės – vos per 30 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius