Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMI iš automobilių pirkėjų reikalaus 0,4 mln. eurų nesumokėto PVM

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – AVMI) pranešė, jog 2015 m. naujas transporto priemones įsigijusiems fiziniams asmenims parengė 110 pranešimų, informuojančių apie iš kitos ES valstybės narės įsigytos naujos transporto priemonės PVM apskaičiavimą.
Konkurso akimirka
Nauji automobiliai / Organizatorių nuotr.

Į valstybės biudžetą mokėtino PVM suma viršija 0,4 mln. eurų. Daugiausiai pranešimų parengta asmenims, įsigijusiems naujus automobilius – 57, dar 38 – įsigijusiems mopedus ir 15 – nusipirkusiems motociklus. 

Pagal PVM įstatymo nuostatas, fizinis asmuo, kuris nėra ir neprivalo būti PVM mokėtoju, kitoje ES valstybėje narėje nusipirkęs naują automobilį ar kitą transporto priemonę ir ją atsigabenęs į Lietuvą, į Lietuvos biudžetą turi sumokėti nuo šios transporto priemonės vertės apskaičiuotą pardavimo PVM.

Pareiga ne vėliau kaip iki kito mėnesio 25 dienos po naujos transporto priemonės įsigijimo apie pirkinį pateikti informaciją VMI tenka pačiam pirkėjui. Jeigu, įvertinus gyventojo pateiktą informaciją, nustatoma, kad PVM mokėti nereikia, VMI taip pat apie tai informuoja gyventoją. 

Daugiausiai pranešimų parengta asmenims, įsigijusiems naujus automobilius – 57, dar 38 – įsigijusiems mopedus ir 15 – nusipirkusiems motociklus. 

Tais atvejais, kai naują transporto priemonę įsigijęs fizinis asmuo nepateikia informacijos mokesčių administratoriui, VMI savo iniciatyva apskaičiuoja PVM mokestines prievoles pagal atitinkamas transporto priemones registruojančios institucijos arba iš kitų šalių mokesčių administratorių gautą informaciją: PVM sąskaitą – faktūrą, įforminančią naujos transporto priemonės įsigijimą iš kitos ES valstybės narės. Tuomet mokesčių administratorius apskaičiuoja naujos transporto priemonės pardavimo PVM ir apie tai informuoja transporto priemonės savininką. 

Koks automobilis laikomas nauju?

Kaip rašoma teisės aktuose, automobilis laikomas nauju tol, kol juo nuvažiuota ne daugiau kaip 6000 km arba jis ne senesnis nei šešių mėnesių.

„Svarbu, kad gyventojai, kurie įsigijo ar ketina įsigyti naujus automobilius ar kitas naujas transporto priemones, žinotų apie pareigą mokėti PVM. Naują transporto priemonę įsigijęs fizinis asmuo PVM sumoka ten, kur transporto priemonė yra atgabenama. Tai reiškia, kad jeigu gyventojas automobilį, motociklą ar kitą transporto priemonę registruoja ir jį eksploatuoja Lietuvoje, tai ir PVM moka Lietuvai. VĮ Regitra išduotas transporto priemonės registracijos liudijimas (techninis pasas) patvirtina, jog transporto priemonė registruota Lietuvoje ir eksploatuojama, - aiškina Vilniaus AVMI viršininkė Edita Glumbakienė, pažymėdama, kad parengti pranešimai gyventojams padės tinkamai įvykdyti mokestines prievoles, apie kurias gyventojai galbūt buvo pamiršę arba nežinojo. 

Mokesčių inspekcija atkreipia būsimų naujų transporto priemonių pirkėjų dėmesį, jog, įsigyjant naują automobilį, motociklą, mopedą ir pan. kitoje ES valstybėje, pirkėjas turėtų įsitikinti, kad į pardavimo kainą nėra įtrauktas toje valstybėje taikomas pridėtinės vertės mokestis, kurio pirkėjas neturi mokėti, jei transporto priemonė bus atgabenta į Lietuvą ir čia naudojama ir registruojama. Primintina, kad tokiu atveju pirkėjas PVM turės mokėti Lietuvoje.

Automobilis laikomas nauju tol, kol juo nuvažiuota ne daugiau kaip 6000 km arba jis ne senesnis nei šešių mėnesių.

Tais atvejais, jeigu pirkėjas sumokėjo PVM ir kitoje ES valstybėje, jis turėtų kreiptis į pardavėją dėl sąskaitų patikslinimo ir pinigų grąžinimo, o VMI teiks visokeriopą pagalbą, kad būtų išvengta dvigubo apmokestinimo. 

Vilniaus AVMI primena, kad kai fizinis asmuo iš kitos ES valstybės narės asmenų įsigyja naujas transporto priemones, jis VMI turi pateikti visų tokius įsigijimus įforminančių PVM sąskaitų – faktūrų kopijas, taip pat pranešimus apie kiekvieną įsigytą transporto priemonę. Šiuos duomenis visi Lietuvos gyventojai gali pateikti elektroniniu būdu, prisijungę prie Mano VMI, taip pat tiesiogiai atvykę į AVMI arba išsiųsdami informaciją Vilniaus AVMI (Ulonų g. 2, Vilnius) klasikiniu paštu. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius