-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

VPT ir ministerija užkasė karo kirvį – policijos automobilių konkursą paskelbs per dvi savaites

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė su vidaus reikalų ministru ir policijos vadovybe sutarė, kad mažiausiai 120 policijos automobilių pirkimas bus paskelbtas po konsultacijų su verslu, vėliausiai po dviejų savaičių.
Pristatymo akimirka
Policijos automobilis / Tomo Markelevičiaus nuotr.

„Tarnybos vadovė ir Policijos departamento atstovai jau buvo susitarę, kad reikia ieškoti kompromiso, daryti rinkos tyrimą. Suprantu, kad šitas policijos pirkimas bus vienas iš skaidriausių (...). Suprantame, kad geriau du, nei vienas, geriau trys, nei du, ir taip toliau. Ištyrę rinką dar kartą pamatysime: jei nėra galimybės, tęsime tokį pirkimą, jei yra sąlygos, jei verslas dar kažką pasiūlys, bus perkama kitaip. Svarbiausia – per dvi savaites ištirti rinką, ką galima nupirkti su policijos poreikiais“, – BNS trečiadienį sakė ministras Eimutis Misiūnas, paklaustas, ar per dvi savaites pirkimas bus paskelbtas.

VPT vdovė D.Vilytė po susitikimo su ministru BNS teigė, kad konsultacijos su verslu bus vykdomos šios savaitės pabaigoje arba kitos pradžioje. E.Misiūnas taip pat išreiškė norą dalyvauti susitikime, tačiau BNS sakė, kad viskas priklausys nuo darbotvarkės įtemptumo.

„Matyt, turėsime eiti į kompromisus – tiek policija, tiek mes, žiūrėsime bendro tikslo. Policijai, pareigūnams automobilių reikia, žiūrėsime, kad konkursas būtų skaidrus“, – BNS sakė D.Vilytė.

Ministras BNS pripažino, kad sąlygas taisyti policija įpareigota ne tik po VPT, bet ir pačios ministerijos generalinio inspektoriaus Giedriaus Cinino signalų, kad pirkimas gali būti pritaikytas vieninteliam automobilio modeliui – „Volkswagen Transporter“.

„Taip, informacija buvo tokia, kad sąlygos buvo perduotos ministerijai vertinti ir inspektorius išanalizavo, mes buvome susėdę. Tai faktas, kad tokios sąlygos, kurios buvo parašytos, atitiko tik vieną gamintoją. Bet vėliau pataisė keletą sąlygų, atsitiko taip, kad buvo du kandidatai. Mes su generaliniu inspektoriumi kalbėjome, aš žinau tą informaciją. Bet kaip jau sakiau – argi generalinis policijos komisaras kaltas, kad tokius automobilius gamina tik du gamintojai? Tikrai ne jis kaltas. O jei reikėtų nusipirkti amfibijas, kurių niekas negamina, tik viena privati kompanija?“ – lygino ministras.

Susitikime taip pat dalyvavęs generalinio policijos komisaro pavaduotojas Rimantas Bobinas BNS sakė, kad policija po konsultacijų galbūt galėtų nusileisti dėl kitų sąlygų, bet ne dėl pagrindinių – automatinių pavarų ir keturių varomųjų ratų. Pagal šiuos kriterijus ir kitas policijos nustatytas kol kas reikalavimus atitinka „Volkswagen Transporter“ bei „Mercedes Vito“.

E.Misiūnas patikino, kad jam policijos reikalavimai abejonių nekelia, nes būtent tokie automobiliai būtini policijos darbo specifikai. Jis patikino, kad kitų ES valstybių policijos padaliniai taip pat aprūpinami transporto priemonėmis su automatinėmis pavaromis: „Mechaninę mažai kas perka“.

Policija numato pirkti 120 automobilių, pagal tą pačią sutartį esant reikiamam finansavimui numatyta įsigyti dar 36 mikroautobusus.

Klausimą dėl pirkimo skaidrumo iškėlė VPT – tarnyba informavo ministeriją, kad pirkimo sąlygas atitiktų vienintelis tiekėjas. Policijai pakoregavus sąlygas ir jas pritaikius bent dviems tiekėjams, VPT vadovė D.Vilytė sako, kad automobilių rinkoje pasiūla yra didesnė, todėl inicijavo konsultacijas su kitų automobilių gamintojų atstovais, jų jau atsiliepė septyni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius