Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žieminių padangų ABC: kada jas keisti ir kokias rinktis?

Nors spalis nustebino rekordine šiluma, nederėtų nusiraminti ir pamiršti, kad žiema artėja dideliais žingsniais. Juk Lietuvos orai – labai permainingi, todėl spalio pabaiga turėtų būti atšiauri. Kaip rodo daugiamečiai stebėjimai, pirmojo sniego kartais sulaukiame dar iki lapkričio 1 d.
Žieminių padangų ABC: kada jas keisti ir kokias rinktis?
Žieminių padangų ABC: kada jas keisti ir kokias rinktis? / Euromaster nuotr.

Šlapdriba, plikledis – tikras galvos skausmas kiekvienam mūsų. Ypač vairuotojams. Tačiau vis tiek kasmet kartojame tą pačią klaidą – padangas strimagalviais puolame keisti tik paskutinę minutę, sugrįžus šalčiui.

Nors pagal KET reikalavimus vasarines padangas žieminėmis reikėtų pakeisti iki lapkričio 10 d., dažnas vairuotojas susirūpina tik prieš pat šią datą. Ir vėl stovėsite eilėse?

Euromaster nuotr./Padangų keitimas
Euromaster nuotr./Padangų keitimas

Svarbiausias ženklas – ne kalendoriaus lapelis

Kam taip vargti, jei padangomis galima pasirūpinti ir ankščiau. Juk ne kalendoriaus lapelis yra svarbiausias ženklas, kad jau metas į padangų servisą, o termometro stulpelis. Apie padangų keitimą reikėtų susimąstyti, kai temperatūra dienos metu nukrenta iki 3-5C°. Be to, reikėtų atkreipti dėmesį į kelio sąlygas. Rytinis plikledis, šerkšnas ar sušalęs kelio gruntas aiškiai signalizuoja, kad laikas keisti padangas.

Kaip turi būti saugojamos padangos

Jeigu jau turite žiemines padangas, visada reikėtų patikrinti jų būklę – ar jos nėra apgadintos, įskilusios bei pamatuoti protektoriaus gylį. Minimalus rekomenduojamas žieminių padangų gylis – 3 mm. Tačiau dauguma padangų gamintojų teigia, kad ši riba – labai tolerantiška rizikai. Kitaip tariant – nesaugi. Tad geriau turėti saugią protektoriaus atsargą.

Euromaster nuotr./Padangų keitimas
Euromaster nuotr./Padangų keitimas

Jeigu protektoriaus gylis pakankamas, o padangos buvo tinkamai saugojamos, jos gali tarnauti ir kitą sezoną. Ką reiškia „tinkamai saugojamos“? Tikrai ne atvirame daugiabučio balkone ar bet kaip sumestos rūsyje, kur jas veikė temperatūrų skirtumai ar ultravioletiniai spinduliai.

Profesionalūs servisai siūlo padangų saugojimo paslaugą. „Euromaster“ servisų padangų viešbutyje jūsų padangos bus tinkamai sudėtos, laikomos reikiamoje temperatūroje bei nepasiekiamos UV spinduliams ir laikantis priešgaisrinės saugos reikalavimų.

Kodėl žiemą vasarines padangas būtina keisti žieminėmis?

Žieminės padangos turi specifinę konstrukciją, o jos gumos mišinys yra pritaikytas važiavimui išskirtinai atšiauriomis sąlygomis. Neveltui geriausi padangų gamintojai nuolat ieško pačių optimaliausių medžiagų, iš kurių gaminamos žieminės padangos, proporcijų. Vienoks mišinys parenkamas šiaurės šalims, o kitoks, kietesnis – Vakarų Europos vairuotojams, kur sninga tik kelias dienas per metus.

Euromaster nuotr./Padangų keitimas
Euromaster nuotr./Padangų keitimas

Jei jau žieminės padangos skirstomos į šias dvi rūšis, tai akivaizdu, kad vasarinės padangos dėl savo rašto, konstrukcijos ir fizinių savybių nėra tinkamos važiuoti ant sniego ar žemoje temperatūroje. Tokios padangos šaltyje sukietėja kaip akmuo, todėl praranda geriausias važiavimo galimybes. Mišinys, naudojamas gaminant žiemines padangas, atlaiko žiemiškus išbandymus ir leidžia važiuoti saugiau. Be to, skiriasi ir žieminių padangų protektorius bei įpjovų forma ir skaičius.

Į ką dar reikėtų atsižvelgti perkant naujas žiemines padangas?

Žiemą esminis aspektas yra sukibimas. Bet svarbūs ir kiti parametrai. Svarbiausia pasirinkti savo automobiliui tinkamą padangų dydį (žiūrėkite lipduką ant automobilio durelių). Per plačių geriau nesirinkite, nes jos blogiau išstumia sniegą ir vandenį.

Taip pat atkreipkite dėmesį į tris svarbiausius simbolius, nusakančius svarbiausias padangų savybes. Raidėmis nuo A (geriausio) iki F (blogiausio parametro) vertinamas pasipriešinimas riedėjimui (arba ekonomiškumas) ir stabdymas ant šlapios dangos. Trečias simbolis – skaičius – rodo decibelais matuojamą triukšmo lygį.

Kokias padangas geriausiai pasirinkti žiemą?

Patikrintas ir išbandytas. Firminių ir pripažintų padangų gamintojai, pvz. „Michelin“, gali garantuoti, jog jų gaminamos padangos bus kokybiškos. Kaip parinkti tinkamą padangą, jums geriausiai patars „Euromaster“ specialistai. Ne tik patars, bet ir pakeis, suteiks garantiją.

Šį žiemos sezoną „Euromaster“ specialistai rekomenduoja naują padangą „Michelin Alpin 6“. Šios padangos pasižymi patvarumu ir puikiu stabdymu bei sukibimu ant sniego.

Michelin nuotr./Michelin Alpin 6
Michelin nuotr./Michelin Alpin 6

Šias ir kitas „Michelin“ bei kitų garsiausių prekės ženklų padangas rasite „Euromaster“ servisuose.

Raskite arčiausiai jūsų esantį „Euromaster“ servisą: https://www.euromaster.lt/servisai/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius