Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9000 km Dakare – su Aitvaru ir 6000 lietuvių

Simboliai tai nėra klavišai kompiuterio klaviatūroje. Simboliai suvienija žmones, suteikia jiems įkvėpimo. Pagal juos gali nuo priešo atskirti draugą. Analitinės psichologijos kūrėjas Karlas Jungas teigė, kad simbolis „visada reiškia kažką daugiau nei akivaizdi ir tiesioginė reikšmė.“ Benedikto Vanago ir jo „General Financing – Autopaslauga by Pitlane“ komandoje simbolių yra ne vienas.
Benediktas Vanagas su Argentinos lietuviais
Benediktas Vanagas su Argentinos lietuviais / Gedmanto Kropio nuotr.

Į Argentiną atvykusi komanda nekrito į lovas išsimiegoti ar gerai pavalgyti argentinietiškų kepsnių. Kol mechanikai organizavo savo darbo įrankius ir atsargines dalis, B. Vanagas ir Andrejus Rudnickis ėmėsi klijuoti lipdukų. Tiesa, lipdukais jų vadinti lenktynininkams liežuvis neapsivertė.

„Lipdukai skamba labai buitiškai ir paprastai. Mes ne apie juos kalbame, o apie simbolius ir jų nešamas vertybes“, – kalbėjo B. Vanagas. 

Pastebimiausias komandos simbolis šiemet ir vėl yra Vytis. Sunkiausiems įmanomiems išbandymams lenktynėms sukonstruotos „Toyota Hilux“ šonus puošia didžiuliai Vyčiai, o ant stogo ir išskirtinė mozaika su beveik 6000 Dakarą drauge norinčių įveikti žmonių portretais. 

Gedmanto Kropio nuotr./Bnediktas Vanagas klijuoja Vyčio lipduką ant automobilio
Gedmanto Kropio nuotr./Bnediktas Vanagas klijuoja Vyčio lipduką ant automobilio

„General Financing – Autopaslauga by Pitlane“ komanda tokią galimybę visiems norintiems suteikia jau antrą Dakarą. Praeitą kartą drauge su B. Vanagu ir A. Rudnickiu norą įveikti beveik 10 000 km Pietų Amerikos dykumomis ir kalnais parodė 1042 lietuviai. 

Tiek žmonių šiemet norą pareiškė per pirmą parą, o per tris iš viso užsiregistravo 5619 žmonių.

„Toks skaičius manęs nenustebino. Dakaras yra geriausiai išreklamuotas išbandymas. Mes visi turime skirtingų išbandymų, kiekvienas savo Dakarą, tad taip ir mes prisidedame ragindami juos drįsti peržengti savo ribas“, – sakė lenktynininkas. 

Gedmanto Kropio nuotr./Benediktas Vanagas klijuoja Vyčio lipduką
Gedmanto Kropio nuotr./Benediktas Vanagas klijuoja Vyčio lipduką

Be Vyčio su fanų nuotraukomis, į Argentiną B. Vanagas atsiskraidino ir dar vieną, sporto pasaulyje neįprastą simbolį – Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) Aitvaro eskadrono emblemą.

Iš tvirčiausių fiziškai ir psichologiškai karių Lietuvoje atrinkti vyrai ne vienerius metus dirba karščiausiuose pasaulio taškuose. Jų profesionalumas ir drąsa išgelbėjo ne vieną sąjungininkų ir nekaltų civilių gyvybę, o barzdoti, motociklais važinėjantys Aitvaro lietuviai siaubą varė dešimtmetį nepalaužiamiems talibams. 

„Aš labai didžiuojuosi šiais vyrais, jie man ir daugybei savo srities profesionalų kelią pagarbą“, – sakė B. Vanagas. 

Aitvaro kalavijas papuošė „Toyota Hilux“ ir iš išorės, ir iš vidaus. Dar vieną SOP simbolį B. Vanagas perkėlė ant savo šalmo. A. Rudnickio šalmą taip pat papuošė gražus ir neįprastas simbolis – tautinė Baltarusijos juosta. 

„General Financing – Autopaslauga by Pitlane“ komanda penktadienį susitiks su Buenos Airių ir aplinkinių miestų lietuvių bendruomenėmis ir jiems įteiks Vyčio vėliavą bei suvenyrų.

Elijaus Kniežausko nuotr./Argentinos lietuviui dovanojami vyčio lipdukai
Elijaus Kniežausko nuotr./Argentinos lietuviui dovanojami vyčio lipdukai

Praėjusiais metais į susitikimą Rosarijo mieste atvyko virš šimto mūsų tautiečių, šiemet tikimasi jų dar daugiau. Vien į mūsų komandos stovyklą Buenos Airėse kasdien užsuka po kelis lietuvius. Vieni vietiniai gyventojai, kiti dirba vietinėse ar užsienio lenktynininkų komandose. 

Tai bus bene paskutinis komandos žingsnis prieš didžiausią šių metų išbandymą. Startas jau 36-ajam Dakarui bus duotas sausio 4 dieną Buenos Airėse. Per 14 dienų lenktynininkai turės įveikti 9026 kilometrus kepinant karštai Pietų Amerikos saulei, du kartus persikelti per ilgiausią pasaulyje Andų kalnų grandinę ir kažkaip išgyventi maratono etapą, per kurį lenktynininkas ir jo šturmanas negalės sulaukti jokios mechanikų pagalbos. 

VIDEO: Dakaro simboliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius