-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukštaitijos autokroso taurės antras etapas Biržuose: išlikimo kova su molio prieskoniu

Praėjusį sekmadienį Biržų rajone esančioje Pačeriaukštės autokroso trasoje surengtas antrasis šių metų Aukštaitijos automobilių kroso taurės sezono etapas. Jame dėl pozicijų ir metinių taškų kovojo beveik keturios dešimtys dalyvių. Varžybos tiek dalyviams, tiek technikai nebuvo lengvos, kadangi savo charakterį pademonstravo trasa.
Varžybų akimirka
Varžybų akimirka / Rūtos Markelevičienės nuotr.
Temos: 2 Biržai Autokrosas

Niekam ne paslaptis, kad Biržų autokroso trasa – itin charakteringa. Sausa ji pasižymi kieta danga, tačiau vanduo kaip mat čia viską pakeičia kardinaliai. Molis tampa slidus ir lipnus, tad dalyviams čia reikia ieškoti jau nebe kuo geresnės trajektorijos, bet kiek įmanoma geresnio sukibimo. Būtent ta sunkioji trasos versija dalyvius ir pasitiko varžybų rytą. Gausus lietus prieš keletą dienų smarkiai įmerkė dangą, o organizatoriams varžybų išvakarėse netgi teko pasitelkti vandens išsiurbimo įrangą.

Beje, kai kurie į Biržus atvykę dalyviai po laisvųjų treniruočių nusprendė krauti savo sportinius automobilius ant priekabų ir pasuko namo. Gali būti, kad tokio sprendimo jie vėliau pasigailėjo, kadangi dienai įsibėgėjus trasa gerokai pradžiuvo ir net pradėjo dulkėti.

Kita dalyvių dalis pasirinko kitokią taktiką. Atsirado tokių, kad nusprendė praleisti laisvąsias treniruotes ir chronometruojamus važiavimus, taip pat net ir pirmąją kvalifikaciją. Būtent šitaip surizikavo OPEN 2500 klasėje lenktyniavęs biržietis Erikas Narbutas. Grįžęs po metų pertraukos į autokrosą jis prie klasės varžovų prisijungė tik nuo antrosios kvalifikacijos, tačiau tai jam nesutrukdė finale prasibrauti į rikiuotės priekį ir sugrįžimą į trasą paženklinti pergale.

Tiesa, Erikui Narbutui prireikė ir šiek tiek sėkmės, kadangi finale ilgą laiką lyderiavęs Eividas Braška sulaužė savo automobilį, sustojo ir liko trečias, taip atverdamas kelią į pergalę Erikui Narbutui, o Dainiui Stapulioniui su „Audi 90“ padovanodamas antrąją vietą. Gedimai nutraukė ir dar dviejų greitų klasės sportininkų pasirodymus, kurie tikrai pretendavo į prizininkų gretas. Dėl technikos problemų baltas vėliavas iškėlė Justinas Mikalauskas ir Almontas Grigaliūnas.

Rūtos Markelevičienės nuotr./Varžybų akimirka
Rūtos Markelevičienės nuotr./Varžybų akimirka

Junior 1600 klasėje visą dieną vienvaldis lyderis buvo jaunasis Latvijos lenktynininkas Dainis Zemnieks. Jis iki pat finišo važiavo užtikrintai ir lėtesnius varžovus praktiškai pavydavo ratu. Įdomi detalė yra ta, kad vos tik Dainis Zemnieks finale kirto finišo liniją, sugedo jo „Opel“ variklis. Antrąją vietą iškovojo visą dieną stabiliai ir užtikrintai antroje vietoje laikęsis Matas Rimkus, o dėl trečiosios vietos susipešė dvi damos.

Finale trečioje pozicijoje važiavusi Gertrūda Laurinavičiūtė po Ernestos Bliekienės sukelto kontakto trasoje sustojo, tačiau teisėjai Ernestos manevrą traktavo kaip neleistiną ir sugrąžino Gertrūdą Laurinavičiūtę į trečiąją poziciją.

Rūtos Markelevičienės nuotr./Varžybų akimirka
Rūtos Markelevičienės nuotr./Varžybų akimirka

1600 klasėje nugalėtoju tapo Lukas Kovera. Nors finalą geriau pradėjo ukmergiškis Osvaldas Pukėnas, tačiau jo turėta persvara ištirpo kartu su jo „Honda Civic“ gedimu. Į priekį prasibrovęs ir tuo pasinaudojęs Lukas Kovera iki finišo jau važiavo gerokai sumažinęs tempą, nes turėta persvara leido jam ramiai artėti šachmatinės vėliavos link.

Dėl antrosios vietos į mikrodvikovą įsivėlė Justinas Dargelis ir Vytautas Tumasas. Jų ginčas išsisprendė likus vos dviem posūkiams iki finišo linijos. Vytautas Tumasas ten nusprendė surizikuoti ir išprovokavo varžovo klaidą bei finišavo antras. Justinui Dargeliui teko garbė žengti ant trečiojo prizininkų pakylos laiptelio.

Rūtos Markelevičienės nuotr./Varžybų akimirka
Rūtos Markelevičienės nuotr./Varžybų akimirka

Daugiausiai dalyvių susirinko į klasę 2000. Čia buvo registruota dešimt lenktynininkų. Ne visų technika išgyveno iki finalo, o kai kas sustojo ir pačiame finaliniame važiavime. Šioje klasėje itin nesėkmingai diena susiklostė Gyčiui Šatkauskui. Jis aktyviai vijosi lyderį Raimondą Abolinšą, tačiau buvo priverstas sudėti ginklus dėl automobilio gedimo. Latvio jau niekas nebepavijo.

Antrąją vietą iškovojo Marius Varnas, o ant trečiojo prizininkų pakylos laiptelio žengė pirmąją taurę iškovojęs Gediminas Ašakėnas, kuriam po šių varžybų teks praleisti nemažai laiko garaže tiesinant suniokotus jo „Opel Astra“ šonus.

Rūtos Markelevičienės nuotr./Varžybų akimirka
Rūtos Markelevičienės nuotr./Varžybų akimirka

RWD2500 klasėje aiškiu lyderiu nuo pat dienos pradžios nusprendė būti Mantas Gurkšnys, kuris vairuoja itin įdomų automobilį. Iš gamyklos visais varančiais ratais iškeliavęs „Subaru“ po perdarymų tapo varomas tik galine ašimi, o japoniškus agregatus čia pakeitė BMW variklis ir pavarų dėžė. „Subaru“ liko tik pusašiai, reduktorius ir, žinoma, kėbulas. Mantui Gurkšniui rimčiau nepasipriešino niekas, tačiau finale žiūrovų akį džiugino kova dėl antrosios vietos.

Čia, nevengdami vienas kitą pastumdyti kėbulais, susigrūmė Stasys Brundza su VAZ 2101 ir Mantas Snukiškis su BMW. Nors Mantas Snukiškis ilgai laikėsi antroje vietoje, tačiau jam galiausiai teko pripažinti Stasio Brundzos pranašumą.

Rūtos Markelevičienės nuotr./Varžybų akimirka
Rūtos Markelevičienės nuotr./Varžybų akimirka

Komandinėje įskaitoje užtikrintais nugalėtojais tapo labai sėkmingai finišavusi „Biržų ASK“ komanda. Ekipos „Ekrosas“ nariai stojo ant antrosios vietos laiptelio, o trečiąją poziciją iškovojo „Kupiškio auto-moto sporto“ komandos nariai. Visų klasių nugalėtojai buvo apdovanoti ne tik taurėmis, bet ir varžybų organizatorių įsteigtu papildomu prizu – krosinėmis padangomis.

Trečiasis Aukštaitijos automobilių kroso taurės etapas įvyks rugpjūčio 21-ą dieną. Varžybos numatytos Panevėžio rajone, Ramygalos autokroso trasoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius