Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aurelijus Petraitis apie metalo ir vandens spąstus ralio lenktynėse: sportas reikalauja aukų

Automobilių ralis – ne pati pavojingiausia sporto šaka. Joje traumų patiriama kur kas mažiau nei, pavyzdžiui, futbole. Tačiau čia rizikos faktoriai kitokie ir kur kas pavojingesni sportininkų gyvybei. Net ir griežtais saugumo reikalavimais pasižymintys automobiliai negali garantuoti visiško lenktynininkų saugumo. Ypač tada, kai automobilis panyra po vandeniu.
E.Valeišos ir P.Reiso automobilis po vandeniu
E.Valeišos ir P.Reiso automobilis po vandeniu / Stop kadras

Savaitgalį Viekšnių apylinkėse vyko Lietuvos ralio sprinto čempionato IV ir Latvijos ralio sprinto čempionato VII etapas. Jo metu Egidijaus Valeišos ir Pauliaus Reiso duetas viename iš greičio ruožų išlėkė iš trasos ir nuskriejo į kūdrą.

Po vandeniu atsidūrusio automobilio šturmanas P.Reisas netrukus išsilaisvino iš vandeniu užvindyto automobilio. Jis kartu su keliais žiūrovais sugebėjo padėti vairuotojui ir jį iš automobilio ištraukti. Netrukus E.Valeiša buvo pradėtas gaivinti. Šiuo metu vairuotojo gyvybei pavojus nebegresia, tačiau jis dar guli ligoninėje.

Apie šį incidentą nepilnamečio lenktynininko Pauliaus Reiso tėvas Žilvinas kalbėti nesutiko ir tą uždraudė daryti savo sūnui.

VIDEO: Automobilis po vandeniu

Viekšniuose įvykęs incidentas priminė 2004-uosius metus, kai ralio „Aplink Lietuvą“ varžybose nuo kelio nulėkė ir į vandens kanalą ratais aukštyn įvirto Arūno Strumskio vairuojamas automobilis. Dešimtečio senumo įvykius prisiminė Dakaro dykumų maratono ir automobilių ralio lenktynininkas Aurelijus Petraitis, kuriam tuo metu iš vandens ir metalo spąstų teko traukti ekipažo narius.

Griovio plotis buvo toks, kaip mašinos, todėl negalėjome atidaryti automobilio durelių, negalėjome prieiti

„Tose varžybose mes išlėkėme iš kelio ir mūsų automobilis užklimpo. Nebegalėjome tęsti varžybų, todėl tapome žiūrovais. Pamatėme, kaip atvažiuojantis A.Strumskio automobilis kažką kliudo, verčiasi ir tuomet mašina staigiai dingo mums iš akių. Toje vietoje buvo aukšta žolė ir vandens kanalas. Nubėgę pamatėme, kad automobilis guli ratais aukštyn. Griovio plotis buvo toks, kaip mašinos, todėl negalėjome atidaryti automobilio durelių, negalėjome prieiti“, – prisiminė Aurelijus Petraitis.

Į nelaimę patekę lenktynininkai vairavo „Subaru Impreza“ automobilį. Šios mašinos šoniniai langai neturi rėmo, todėl gelbėtojams kažkaip pavyko išstumti stiklą. Aurelijus Petraitis sako, kad avarijos ir gelbėjimo operacijos vaizdas jam iki šiol stovi akyse.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Į Lietuvą sugrįžo lietuvių Aurelijaus Petraičio ir Antano Juknevičiaus ekipažas, dalyvavęs Argentinoje ir Čilėje vykusiame Dakaro ralyje. 2009 sausio 22 d.
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Į Lietuvą sugrįžo lietuvių Aurelijaus Petraičio ir Antano Juknevičiaus ekipažas, dalyvavęs Argentinoje ir Čilėje vykusiame Dakaro ralyje. 2009 sausio 22 d.

„Šturmaną ištraukėme greičiau, nes jis pats dar sugebėjo susiorientuoti, kas įvyko. Mašina iš karto prisipildė vandens, nes buvo išmuštas priekinis stiklas. Vanduo buvo drumstas. Panėręs po vandeniu grybštelėjau vairuotojui už rankos. Tempiau vairuotoją iš automobilio. Sekėsi sunkiai, nes šalmas buvo įstrigęs tarp saugos lankų. Man pavyko ištraukti A.Strumskį. Kas keisčiausia, kai iškėlė automobilį pastebėjau, kad šalmas taip ir liko užsegtas“, – kalba A.Petraitis.

Po incidento šturmanas atsipirko tik sumušimais ir išgąsčiu, o vairuotojui prireikė rimtesnės medikų pagalbos. Šiuo metu abu lenktynininkai incidento pasėkmių nejaučia, tačiau pastaruoju metu aktyviai nebesportuoja.

Antano Juknevičiaus nuotr./Aurelijus Petraitis (dešinėje)
Antano Juknevičiaus nuotr./Aurelijus Petraitis (dešinėje)

Aurelijus Petraitis sako, kad dėl tokių incidentų nederėtų koreguoti ralio trasų, besidriekiančių palei vandens telkinius. Anot lenktynininko, sportininkai žino apie pavojus ir būtent pasisemti adrenalino į varžybas ir vyksta. A.Petraitis sako, kad automobilių sportas ir žavi savo rizika bei pavojais.

„Yra daug vietų, kur mašina gali nukristi, nusiristi, bet juk visur neaptversi. Tai yra sportas ir jis reikalauja aukų. Tai natūralu. Išvengti to visiškai neįmanoma. Kažkam lūžus irgi galima apsiversti, kažkur trenktis. Su tuo reikia susitaikyti. Žmogus, važiuojantis ralyje, jis supranta ir suvokia, kad gali būti visko. Pažiūrėkite į Dakaro maratoną. Kiek ten miršta, žūna, tačiau visi žino, kur važiuoja. Niekas jų ten nevaro. Tai pačių žmonių pasirinkimas. Tai sportas“, – apie riziką automobilių sporte samprotauja A.Petraitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius