-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Automobilių žiedinės lenktynės – ne ralis!

Šio straipsnio poreikis atsirado dėl įsišaknijusios visuomenės nuomonės, kad autosportas Lietuvoje neva tėra vien tik ralis. Nors ralis puoselėja gilias ir ilgas tradicijas Lietuvoje, tačiau jis negali pasigirti tam tikrais dalykais, kurie žiedinėms lenktynėms suteikia tik joms būdingo specifinio šarmo.
„Fast Lap Race“ lenktynių akimirka
„Fast Lap Race“ lenktynių akimirka. / Algirdo Venskaus/Waska.lt nuotr.

Kas yra žiedinės lenktynės? Jos atitinka šiuos kriterijus (pagal Lietuvos automobilių sporto kodeksą):

  • Vyksta uždarose asfaltinėse trasose;
  • Jose dalyvauja du ar daugiau automobilių;
  • Jie varžosi tarpusavyje tuo pačiu metu ir toje pačioje trasoje;
  • Vertinimo kriterijus – pozicija kertant finišo liniją.

Vienintelė žiedinėms lenktynėms pastatyta trasa yra Kačerginės „Nemuno Žiedas“ (3350 m. ilgio). Laikinai formuojamos trasos iš visuomeninių kelių ir kitų objektų yra prie Palangos esantis magistralinis kelias su viaduku (2994 m. ilgio) bei Kazlų Rūdos aerodromas (2500 m. ilgio).

Pagrindinis žiedinių lenktynių akcentas yra lenktynininkų kova dėl pozicijų, sugebėjimas aplenkti varžovus ir pačiam nebūti aplenktam. Įtempti momentai trasoje kaitina kraują ne tik lenktynininkams, bet ir žiūrovams. Jeigu esate bent kartą matę F-1 lenktynes, suprasite jų žavesį.

Žiedinių lenktynių, vykstančių Lietuvoje, tipai:

  • „Time attack“ (liet. laiko ataka). Pagal sporto supratimą vadinamos varžybomis, kadangi jose nėra varžymosi tarpusavyje principo. Pagrindinis kriterijus – vieno trasos rato įveikimo laikas per tam tikrą laiko sesiją ar numatytą ratų skaičių. Šiose varžybose varžosi nuo itin modifikuotų sportinių iki standartinių automobilių. Lietuvoje tokios varžybos vyksta nuo 2009 m. pavadinimu „Fast Lap“.
  • Trumpų distancijų žiedinės lenktynės. Priklausomai nuo trasos ilgio varžomasi 8-12 ratų distancijoje. Jose kova dėl pozicijų labai arši. Lenktynininkai startuoja eiliškumu pagal kvalifikacijoje parodytus rezultatus. Šio tipo lenktynės vykdomos Lietuvoje yra: „Fast Lap Race“, Mini žiedas („BF Goodrich“), Lietuvos trumpų distancijų žiedinių lenktynių čempionatas. Užsienyje labai populiarūs analogai: WTCC, Vokietijos DTM čempionatas.
  • Ilgų distancijų žiedinės lenktynės. Tai Lietuvoje ganėtinai žinomos „Omnitel 1000 km“ lenktynės vykdomos Palangoje. Taip pat 4 val. lenktynės vykstančios „Nemuno Žiedo“ trasoje. Jos skiriasi nuo kitų žiedinių lenktynių ilga distancija (1000km arba 600 km) bei tuo, kad besikeisdami vieną automobilį vairuoja keli komandos vairuotojai (nuo 2 iki 4). Prestižiškiausios ilgų distancijų lenktynės pasaulyje yra Le Mano 24 val. lenktynės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius