Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos ralyje – lietuvių desantas ir naujas Vaidoto Žalos amplua

Laimėjęs paskutinį Lietuvos ralio čempionato etapą Druskininkuose Vaidotas Žala likus vos porai savaičių iki metų pabaigos niekaip nenurimsta. Vilnietis nutarė išbandyti save šturmano kėdėje. Paskutinis šių metų ralis mūsų regione vyks Baltarusijoje. Ten ruošiasi ir Vaidotas. Šįkart jis šturmanaus vienam greičiausių priekiniais ratais varomais automobiliais lenktyniaujančių lietuvių – Ričardui Baubinui.
Ričardas Baubinas
Ričardas Baubinas / Komandos nuotr.

Ričardas šiais metais laimėjo Lietuvos čempiono vardą 6 įskaitoje ir šiemet jau pakeitė net keturis šturmanus. Keletą metų Ričardui šturmanavo jo duktė Gabrielė, tačiau mergina išvyko mokytis į užsienį ir nuo to laiko Ričardas neranda sau tinkamo partnerio.

„Aišku, aš visam laikui nesiruošiu likti šturmano kėdėje. Tai tiesiog dar vienas įdomus iššūkis, o iššūkiai man labai patinka“ – prieš kelionę į Baltarusiją pasakojo V.Žala.

Breslave gruodžio 19-20 dienomis vyksiantis ralis yra paskutinis šios šalies ralio čempionato etapas. Šiemet šios šalies čempionatas susideda iš keturių etapų, du iš kurių vyko Lietuvoje.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Vaidotas Žala
Tomo Markelevičiaus nuotr./Vaidotas Žala

Jau kelerius metus iš eilės Baltarusijos čempionate lenktyniauja ir nemažai Lietuvos atstovų. Štai ir šiemet jame lenktyniaus Ramūnas Čapkauskas, Vilmantas Pupius, Jonas Pipiras ir dar keletas ekipažų.

Šiame ralyje užsiregistravo net vienuolika lietuviškų automobilių ir 27 dalyviai, tad net pusė lenktynininkų – iš mūsų šalies. Lietuviai gali laimėti ir šios šalies čempionatą – kol kas likus vienam etapui Ramūnas Čapkauskas užima antrą vietą ir turi galimybę laimėti Baltarusijos čempiono vardą.

Kol kas trečias bendroje įskaitoje – Ričardas Baubinas. Jis turėtų lengvai nugalėti tarp dviem ratais varomų automobilių. Vaidoto Žalos uždavinys ir bus užtikrinti Ričardo pergalę.

Aido Bubino nuotr./Vaidotas Žala
Aido Bubino nuotr./Vaidotas Žala

„Man reikia patikimo šturmano, suprantančio ralio dinamiką. Noriu pakovoti dėl prizinės vietos galutinėje čempionato įskaitoje. Pabandysime pasivaikyti baltarusišką „Subaru“, o Vaidas yra bebaimis ir net neabejoju, kad paskatins mane lėkti greičiau“, – prieš ralį juokavo R.Baubinas.

Paskutinis Baltarusijos ralio čempionato etapas – tai vos 83 km greičio ruožų. Iš viso per dvi dienas sportininkams teks įveikti dešimt greičio ruožų, iš kurių pirmieji bus surengti jau sutemus, pirmos dienos vakare.

Nors Breslave, kaip ir Lietuvoje, dar neprasidėjo žiema, dauguma ekipažų startuos žieminėmis dygliuotomis padangomis.

Remigijaus nuotr. /„Halls Winter Rally 2014“: skaitytojų ir žiūrovų žvilgsnis
Remigijaus nuotr. /„Halls Winter Rally 2014“: skaitytojų ir žiūrovų žvilgsnis

Šio ralio organizatoriai labai džiaugiasi dideliu lietuvių desantu. Mūsų tautiečiai ne tik sudaro beveik pusę visų dalyvių, bet ir atsiveža galingą ir modernią techniką, kuri papuošia kaimyninės šalies lenktynes. Dėl to ralio organizatoriai stengiasi kaip įmanoma labiau supaprastinti muitinės procedūras, sumažina startinius mokesčius, o pragyvenimas šioje šalyje tikrai nėra brangus.

„Po pirmų treniruočių įspūdis toks, kad šturmano darbas tikrai sudėtingas. Jis reikalauja kruopštumo, atidumo ir didelės precizikos, tad lengva nebus. Kol kas didžiausias iššūkis man – išmokti skaityti stenogramą rusų kalba. Nelabai ją moku, o Ričardas naudoja ralyje būtent šią kalbą,“ – šypsosi šturmano duonos paragavęs V. Žala.

„Dar vienas dalykas, dėl kurio niekaip nenustoju stebėtis yra stenogramos rašymas. Neįsivaizduoju, kaip treniruočių metu važiuojant duobėtu žvyrkeliu įmanoma susirašyti stenogramą ir kaip ją po to įmanoma perskaityti,“ – juokėsi Vaidotas Žala.

Kol kas Ričardas Baubinas patenkintas naujai iškeptu šturmanu, tačiau kaip jiems seksis ralio metu, sužinosime jau šią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius