Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Benediktas Vanagas paskelbė, kas bus jo šturmanas Dakaro ralyje 2021 m.

Dakaro lenktynininkas Benediktas Vanagas visą rudenį kalbėjęs mįslėmis ir užuominomis, pagaliau atsakė į du svarbiausius klausimus iš trijų. 15min skaitytojams rūpėjo kokius automobiliu, su kuriuo šturmanu ir kokioje komandoje Benediktas Vanagas 2021 m. sausio 3 d. startuos Saudo Arabijos smėlynuose prasidėsiančiame Dakaro ralyje. Atsakymą sužinojome penktadienį, tai – Lietuvai jau pažįstamas Filipe Palmeiro.

Benediktas Vanagas savo „Instagram“ istorijoje šią savaitę publikavo užuominą apie naują Dakaro automobilį, kuris jau nutūpė garaže kaip „marsaeigis“. Benediktas taip pat paskelbė ir komandos pavadinimą, kuriai atstovaus Dakare ir ne tik jame – „Inbank Toyota Gazoo Racing Baltics“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Į Benedikto Vanago garažą nusileido „marsaeigis“: ar tai – naujas Dakaro automobilis?

O kas bus šturmanas? Pernai susirgus ištikimam B.Vanago bendražygiui Sebastianui Rozwadowskiui, vyko skubi pofesionalaus šturmano paieška. Juo tapo portugalas Filipe Palmeiro, dešimtmetį bendradarbiavęs su gamykline „Mini“ komanda „X-raid“. Šiam sportininkui 2020 m. Dakaras buvo 14-as. 2019 metais F.Palmeiro su pilotu iš Čilės Borisu Garafuličium finišavo 8 vietoje.

B.Vanagas baigiantis 2019 m. prisipažino, kad šturmano paieškose dalyvavo ir gamyklinių „Toyota Gazoo Racing“ bei „Mini“ komandų vadovai. Būtent su pastarosios komandos vadovu, vienu įtakingiausiu žmogumi Dakare – Svenu Quandtu, ir teko galutinai derinti F.Palmeiro perėmimo lenktynėms sutartį.

„Filipe mums – investicinis projektas. Mes turėsime iš jo išmokti ir perimti daugybę gerųjų praktikų bei principų, naudojamų gamyklinėse komandose. Be kovos dėl rezultato, mums bus labai svarbu mokytis iš tų, kurie daugelį metų buvo pavyzdys“, – situaciją prieš metus komentavo lenktynininkas.

Kaip Benediktas Vanagas šiemet rinkosi Dakaro šturmaną

„Kai ieškojome navigatoriaus, mums buvo svarbu, kad tai būtų profas, išmanantis savo sritį.

Diskutuodami, kalbėdamiesi bei derėdamiesi dėl sąlygų supratome, kad nuo šio specialisto daug priklausys bendras komandos rezultatas. Prabangos kompromisui čia sau leisti neturėjome“, – parašė B.Vanagas savo socialinių tinklų paskyrose ketvirtadienį.

Šis B.Vanago laiškas paaiškina artėjančio Dakaro specifiką. Visuose greičio ruožuose komandos gaus tik elektronines kelio knygas ir tik prieš startus. Todėl net ir menkiausia šturmano klaida gali kainuoti vietą ne tik TOP10 ar 20, bet ir TOP30.

Kaip spėliojo gerbėjai

Paprašyti atspėti artėjančio Dakaro šturmaną, gerbėjai įvardijo Dakaro motociklininką latvį Janį Vintersą, pasveikusį Sebastianą Rozwadowskį, taip pat buvusius kolegas Barteką Bobą ir Andrejų Rudnickį. Taip pat lenką Dareką Rodewaldą (Gerardo De Rooy'aus šturmaną). Kai kurie juokais minėjo lakūną Jurgį Kairį ir dainininką Selą.

Tačiau dauguma laikėsi nuomonės, kad profesionaliausias iš visų buvusių B.Vanago Dakaro šturmanų yra Filipe Palmeiro.

„Filipe – kol kas vienintelis, kuris pastato Beną į vietą, kai jis jau nori lėkdamas pasileisti plaukus ir pagauna per daug azarto“, – rašė Benedikto Vanago gerbėjas Martynas.

Tačiau tautiečiai nuogąstavo, kad portugalas bus per brangus. Ir nors geriausią rezultatą B.Vanagas pasiekė būtent su S.Rozwadowskiu, kai kurie fanai laikėsi nuomonės, kad projektas su Felipe dar nebaigtas, nes „Inbank Gazoo Racing Baltics“ dar nepateko į TOP 10.

Šturmano pavardę paskelbė penktadienio rytą

Penktadienio rytą B.Vanagas paskelbė ir šios mįslės atsakymą. Lietuvio šturmanu 2021-ųjų Dakare bus portugalas Filipe Palmeiro.

Renkantis šturmaną 2021-ųjų metų Dakarui, derėtasi su profesionalais iš Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Prancūzijos, Pietų Afrikos, Olandijos ir Portugalijos. B.Vanago teigimu, galutinį sprendimą dėl F.Palmeiro lėmė jo profesionalumas, gamyklinės komandos patirtis ir gera Dakaro ralio patirtis šiemet.

Ryčio Šeškaičio nuotr./„Inbank Team Pitlane“ ekipažas
Ryčio Šeškaičio nuotr./„Inbank Team Pitlane“ ekipažas

„Po šių metų patirties su Filipe nebuvo lengva ieškoti naujo šturmano. Natūralu, jog lygini naujus kandidatus su esama patirtimi. Filipe visos paieškos metu išliko prioritetiniu tikslu. Džiaugiuosi, kad jis ir pats norėjo tęsti bendradarbiavimą“, – sakė geriausio Baltijos šalių rezultato Dakare rekordininkas B.Vanagas.

Bendri planai visam 2021-ųjų metų sezonui

Iki šiol vienuolika metų gamyklinei „Mini X-raid“ komandai atstovavęs 43-jų metų šturmanas F.Palmeiro nusprendė nepratęsti sutarties su šia komanda. Ateinančius metus sportininkas sieja su „Inbank Toyota Gazoo Racing Baltics“.

„Su Benediktu ir jo komanda turėjome puikią patirtį, todėl priėmiau sprendimą vieneriems metams pratęsti bendradarbiavimą. Tai ypač profesionali ir į rezultatą sutelkta komanda. Tikiuosi, kad drauge Dakaro ralyje pasieksime TOP 10. Mūsų su Benediktu planuose – ir startas Pasaulio bajų taurėje“, – sako F.Palmeiro.

F.Palmeiro „cross-coutry“ lenktynių šturmano karjerą pradėjo 2005 metais ir tai bus 15-tasis jo Dakaras. Aukščiausias pasiekimas sunkiausiose planetos lenktynėse – aštunta vieta 2019 metais. Portugalas taip pat yra daugkartinis „FIA World Cup for Cross Country Rallies“ dalyvis, 2009-aisiais čempionate užėmęs antrą vietą.

Ieškoma finansinio sprendimo

B.Vanago teigimu, naujasis šturmanas – didelė papildoma išlaidų eilutė komandos biudžete, kuriai sprendimai dar ieškomi.

„Siekiant rezultato, neužtenka tik viltis, kad jis bus geresnis nei praėjusį kartą. Privalai priimti sprendimus, leidžiančius tobulėti.

Mano 25 metus trunkančioje karjeroje tai brangiausia investicija, tačiau norėdami eiti į priekį, turėsime rasti papildomų finansavimo šaltinių šiam svarbiam komandos žingsniui“, – reziumavo „Inbank Toyota Gazoo Racing Baltics“ komandos strategas B.Vanagas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius