Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Benediktas Vanagas: trumpesnis Dakaras nebus lengvesnis

Iki Dakaro likus vos kiek daugiau nei dviem savaitėms lenktynininkai dalinasi ne tik savo patirtimi, bet ir lūkesčiais. Artėjančiame Dakare vos dešimt greičio ruožų, o dauguma trasų – dykumų smėlis. Ketvirtadienį 15min studijoje viešėjęs Benediktas Vanagas teigė, kad „Dakaras niekada nesibaigia – būna, kad stovi finiše, iki kito Dakaro dar daugiau nei 11 mėnesių, o tu supranti, kad jau vėluoji“.
Benediktas Vanagas, Ryčio Šeškaičio nuotr.
Benediktas Vanagas, Ryčio Šeškaičio nuotr.

Trumpesnis bus sunkesnis

Nors Benediktui Vanagui Pietų Amerikos iššūkiai ne naujiena, o 2019 m. Dakaro startas lietuviui bus jau septintasis, lenktynininkas neslėpė: „šįkart lenktyniauti bus tikrai sunku“. Anot jo, tai, kad ateinančiame Dakare bus mažiau greičio ruožų ir viskas vyks trumpiau nei ankstesniais metais, vien faktas, kad daugiausia teks važiuoti smėliu, įrodo – lengva tikrai nebus.

VIDEO: B.Vanagas: „Šį Dakarą laimės ne tas, kuris važiuos greičiau“

„Smėlyje padarytos klaidos skaudesnės laiko prasme. Jei važiuotume Argentinos keliais, kur dažniausiai šalia miško ir melioracijos griovių nėra, tai nuvažiavus nuo kelio į trasą sugrįžtume per 10 sekundžių. Tačiau užklimpus smėlyje mažiausiai reiktų bent 3 minučių, o gali prireikti ir 15, ir 20 minučių. Tai reiškia, kad skirtumas yra dešimtimis kartų didesnis“, – aiškino B.Vanagas.

Būtent dėl šios priežasties sportininkas įvardijo, kad šį Dakarą laimės ne tas, kuris važiuos greičiau, o tas, kuris padarys mažiau klaidų. Mat smėlio kopos trukdo navigavimui, o bandant jas apvažiuoti galima praleisti kalio tašką bei pasiklysti. Tokia klaida taip pat kainuoja nemažai brangaus laiko, mat tokiu atveju sportininkai privalo grįžti.

„Manau, kad klaidų nedarymas bus žymiai svarbesnis faktorius nei automobilis, ar tai, kaip jame yra paskirstytas svorio centras“, – įžvalgomis dalinosi lietuvis.

Paruoštai technikai svarbi pasiruošusi komanda

Svarbi ne tik technika bet ir fizinis bei psichologinis pasiruošimas. Anot B.Vanago, žmogui reikia bent dviejų metų, kad jis galėtų tinkamai pasirengti šiam iššūkiui. Lenktynininkas pasakojo, kad daugumai sportininkų psichologinis pasiruošimas ateina su metais ir patirtimi, tačiau fiziškai reikia ruoštis nuolat.

„Manau, kad mano fizinis pasiruošimas yra gana neblogas, gal dar nesu pasiruošęs taip, kaip norėčiau, tačiau tikrai su tuo susitvarkysiu. Na, o Sebastianas sportuoja tris kartus per dieną ir yra tikrai puikios formos“, – pasakojo B.Vanagas.

Lenktynininkas atviravo, kad, skirtingai nei ankstesniais metais, šiemet pasiruošimas vyko sklandžiai ir prieš startą, kaip niekad, jaučiasi ramus. „Atrodo, kad viską esame susidėlioję, tačiau kartu ir atsiranda baimė, kad galbūt kažką pamiršome“, – kalbėjo sportininkas.

Lietuvoje planuoja pertrauką

Paskutiniame šių metų Lietuvos ralio čempionato etape Druskininkuose B.Vanagas pranešė, kad abejoja ar stos prie starto linijos kitų metų čempionate ir rodosi, tokios pozicijos neketina atsisakyti. Nors dauguma gerbėjų viliasi sportininko bolidą išvysti sausio mėnesį vyksiančiame „Winter Rally“, pats B.Vanagas teigė, kad nieko negali pažadėti.

„Kol kas nusprendėme, kad darysime pertrauką. Tai tikrai nereiškia, kad dar kitais metais taip pat nestartuosime, tačiau kalbant apie 2019 m. Lietuvos ralio čempionato sezoną, dabar 95 proc. skiriu tam, kad prie starto linijos mūsų komanda nestos“, – paaiškino B.Vanagas.

Visgi, anot lenktynininko, tai tikrai nereiškia, kad jis apskritai nelenktyniaus, tačiau bent ateinančiais metais startą B.Vanagas numato ne Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius