Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dakaro dienoraštis (13): kur ieškoti geriausių vaizdų

Akivaizdu, kad per 10 000 km, kiek driekiasi šių metų Dakaro ištvermės maratono trasos, sunku išsirinkti geriausius taškus fotografavimui. Nebent galite nusisamdyti vietinį bekelės entuziastą, kuris per smėlynus, uolynus ar upių vagas nuveš iki „regyklos“. Arba jei turite pažįstamų tarp organizatorių ar gamyklinių komandų žurnalistų. Jie turi detalius žemėlapius, privažiavimo kelius ir t.t. Paprastiems mirtingiesiems ši informacija nėra prieinama.
Dakaro fešfešas
Dakaro fešfešas / Žilvinas Pekarskas/HuaweiMate10Pro
Temos: 2 Fotografija Dakaras

O jei esate tiesiog žurnalistas iš Lietuvos, nepatingėkite laisvalaikiu (jo paprastai nebūna) pastudijuoti kelio knygos ir pasikonsultuoti su šturmanais. Jie bent jau iš savos patirties pasakys, kuriuose ruožuose kokių vaizdų galima tikėtis.

Žilvinas Pekarskas/HuaweiMate10Pro/Dakaro fešfešas, fotografas Vytautas Dranginis
Žilvinas Pekarskas/HuaweiMate10Pro/Dakaro fešfešas, fotografas Vytautas Dranginis

Tačiau akivaizdu, kad įspūdingiausios, dramatiškiausios Dakaro nuotraukos dažniausiai padaromos dviejuose taškuose.

Pirmas – jums puikiai žinomas lenktynininkų tariamas žodis fešfešas. Tai – savita smėlio (man panašiau į molį) struktūra.

Miltai, kurie, automobiliui stabdant, slystant šonu susisuka be proto gražiais ratilais, kyla į viršų skeveldromis, čaižančiomis fotografų kūnus ir aparatūrą.

Po to dar ilgai kabo ore, varydami lenktynininkus į neviltį.

VIDEO: Kaip atrodo fešfešas

Fotografuoti galima ir telefonu

Pasirinkus tinkamą apšvietimo kampą, gerai įsižiūrėjus, kurioje vietoje fešfešo gausiausia, net ir su telefonu galima padaryti įspūdingų kadrų. Nebekalbu jau apie profesionalius fotografus, nardančius po dulkes ir pyškinančius šiuos gamtos kūrinius tiek plačiakampiais objektyvais, tiek „televikais“ (tolimo židinio nuotolio optika).

Tokios pačios fotografo pastangos įprastame smėlyje sukurtų žymiai blankesnį rezultatą – dulkės, ir tiek, be aiškios struktūros.

Kita vieta fotografijoms, itin smagi kepinant saulei (temperatūra Argentinoje pakildavo iki 45 laipsnių) – upės ir upeliukai. Jei nesiruošiate dalyvauti parodose, o tik norite įspūdingų kadrų, juos čia galite sukurti ir telefonu. Svarbu, kad jis būtų apsaugotas nuo vandens purslų – jų juk neišvengsite.

VIDEO: Dakaro dienoraštis: Argentinos upės vaga netoli Fianbalos kopų

Šiais metais tuose ruožuose, kuriuose teko pabuvoti, dauguma upių, deja, buvo išdžiūvusios. Todėl „purslų įamžinimu“ pavyko užsiimti tik „Super Fianbalos“ ruože Argentinoje. Pasižiūrėkite, kaip tai atrodė.

VIDEO: Dakaro dienoraštis: gražiausi vaizdai – upių vagose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius