Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dakaro medikai teikė pagalbą į kaktusą atsitrenkusiam motociklininkui

Dakaro maratonas – vienos sunkiausių lenktynių pasaulyje, kurios beveik kasmet pareikalauja ir žmonių gyvybių. Nors šiemet lenktynininkų žūčių išvengti kol kas pavyko, tačiau medikams darbo netrūksta, o kai kurios jų užduotys netgi labai nekasdieniškos.
IMG_7136
Kaktusai Argentinoje

Bivakuose ir trasoje tarp visų organizatorių nuolat budi ir medikai. Tiesa, jų darbas Dakaro naujienas sekantiems skaitytojams ir žiūrovams dažniausiai lieka nematomas. 15min nusprendė pasidomėti, kokia yra Dakaro medikų dienotvarkė ir kiek specialistų yra pasiruošę suteikti pagalbą susirgusiems ar susižeidusiems.

Dakaro lenktynėse dirba 60-ies žmonių brigada. Visi jie turi labai konkrečias užduotis. Vieni budi greičio ruožuose, keliuose skirtinguose taškuose. Nuolatinė medikų komanda dirba bivake ir yra pasiruošusi bet kada priimti sunegalavusius. Bivake medikai turi savo palapinę, kurią galima pavadinti karo lauko ligonine. Joje gausu pačios svarbiausios įrangos, skirtos paciento apžiūrai ir net gyvybei palaikyti.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Dakaro medikai
Tomo Markelevičiaus nuotr./Dakaro medikai

Pagal susitarimą su organizatoriais, medikai gali naudotis net septyniais sraigtasparniais.

Dar vienas sraigtasparnis paverstas budinčia oro ligonine. Sraigtasparnis taip pat „prifarširuotas“ būtiniausių prietaisų, skirtų gabenti nukentėjusįjį į artimiausią ligoninę ir tuo pačiu metu palaikyti jo gyvybę.

Reagavimui į įvykius ant žemės medikai naudoja 32 automobilius, dešimt iš jų paversti kone reanimobiliais. Kam jų reikia tiek daug? Prisiminkite praėjusių metų incidentą prologo greičio ruože, kai Kinijos komandos „Mini“ rėžėsi į žiūrovų minią. Tuomet skubios pagalbos prireikė ne vienam, o net keliems aistruoliams.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Dakaro medikai
Tomo Markelevičiaus nuotr./Dakaro medikai

Medikai teigia, kad Dakare jų pacientais dažniausiai tampa perkaitę, išsekę ar susižaloję lenktynininkai, susižeidę mechanikai. Panašios medikų pagalbos dalyviams prireikia kasmet, tačiau pastaraisiais metais, kai Dakaras persikėlė į Pietų Ameriką, išryškėjo nauja problema – deguonies trūkumo sukelti skausmai.

Anot medikų, dažniausiai aukštikalnių ligos simptomai švelninami ribotu aspirino kiekiu, o efektyviausiai atsigauti padeda keli oro gurkšniai iš deguonies baliono.

Tačiau Dakare pasitaiko ir gerokai įvairesnių įvykių, nei standartiniais negalavimais tapę skausmai ar traumos. Ant dygliuoto krūmo užlipęs ir koją susižeidęs fotografas Vytautas Dranginis papasakojo, jog šiame Dakare medikams teko teikti pagalbą ir į kaktusą atsitrenkusiam motociklininkui.

Prieš tris dienas vienas motociklininkas apsikabino kaktusą.

„Neplanavau pas medikus apsilankyti, bet teko. Greičio ruože šiandien užlipau ant spyglio, kuris perdūrė bato padą ir įlindo man į pėdą. Tiesiog nusprendžiau pasižiūrėti, kad nebūtų kokio užkrato.

Viskas vyko gana sklandžiai. Net neturėjau su savimi paso, bet jie tiesiog suvedė duomenis. Pasiūlė vandens, užkandžių. Netrukus priėmė daktarė ir mane nuramino. Ji sakė, kad man čia tikrai nieko nenutiko.

Prieš tris dienas vienas motociklininkas apsikabino kaktusą. Medikams teko ištraukti 200 spyglių. Motociklininkas buvo netgi išvežtas į ligoninę“, – vizito pas Dakaro medikus patirtimi pasidalijo fotografas Vytautas Dranginis.

VIDEO: Vytautas Dranginis pasakoja apie apsilankymą pas Dakaro medikus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius