Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dakaras 2019. Favoritai automobilių įskaitoje: kas jie?

Nuo sausio 7 d. visų automobilių sporto gerbėjų dėmesys bus nukreiptas į Peru, kur prasidės sunkiausios pasaulyje bekelės varžybos – Dakaro maratonas. Kas šiemet laistysis pergalės šampanu prognozuoti dar anksti. Šis maratonas yra sunkiai nuspėjamas, tačiau startinius numerius dalyviams išdaliję organizatoriai įvardija favoritus. Taigi, kas tie sportininkai, turintys geriausius šansus įrašyti savo pavardę į Dakaro istoriją?
Pasiekę 2018 m. Dakaro ralio finišą dalyviai netramdė emocijų
Pasiekę 2018 m. Dakaro ralio finišą dalyviai netramdė emocijų: Nasseras Al-Attiyah ir Carlosas Sainzas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Visos naujienos apie Dakarą 2019

Carlosas Sainzas

300-asis numeris automobilių įskaitoje šiemet priklauso ispanui Carlosui Sainzui. Būtent jis su „Peugeot“ komanda laimėjo 2018-ųjų Dakaro maratoną. Carlosas Sainzas Dakaro ralyje su pertraukomis dalyvauja nuo 2006-ųjų metų ir nugalėtojo titulą yra iškovojęs du kartus.

Po kartą lenktynininkas finišavo trečias, devintas ir vienuoliktas, o dar šešių Dakarų jam baigti nepavyko. Iš sunkiausių pasaulyje lenktynių pasitraukus „Peugeot“ ekipai, šiemet Carlosas Sainzas sulaukė pasiūlymo startuoti „X-Raid Mini JCW Team“ ekipos sudėtyje.

Nasseras Al-Attiyah

301-uoju numeriu šių metų lenktynėse startuos katarietis Nasseras Al-Attiyah. Jis Dakaro lenktynėse taip pat yra triumfavęs du kartus – 2011 ir 2015 metais. Šių metų maratonas Kataro atstovui bus jau penkioliktas.

Sportininkas šiemet startuos „Toyota Gazoo Racing“ komandos gretose ir vairuos „Hilux“ modelį. Beje, šis sportininkas garsus ne tik savo pergalėmis bekelės maratonuose ar klasikinio ralio trasose. 2012-aisiais Nasseras Al-Attiyah dalyvavo Olimpinėse žaidynėse ir jose iškovojo bronzos medalį sportinio šaudymo rungtyje.

Ginielis De Villiersas

Jei reikėtų rinkti stabiliausią Dakaro maratono dalyvį, į šį titulą galėtų drąsiai pretenduoti Pietų Afrikos Respublikos lenktynininkas Ginielis De Villiersas. Šiemet 302-uoju numeriu startuosiantis sportininkas iki šiol pabaigė visas penkiolika Dakaro lenktynių, kuriose startavo.

2009-aisiais jam pavyko laimėti su „Volkswagen“ komanda, tris kartus jis finišavo antras, tris kartus trečias ir dar keletą pasirodymų baigė žemesnėse pozicijose. Šiemet Ginielis De Villiersas startuos „Toyota Gazoo Racing“ paruoštu „Hilux“ visureigiu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ginielis De Villiersas, užstrigęs smėlyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ginielis De Villiersas, užstrigęs smėlyje

Jakubas Przygonskis

303-asis numeris šiemet priklauso lenkui Jakubui Przygonskiui, dažnai vadinamam tiesiog Kuba. Nors Kuba niekada nėra laimėjęs Dakaro, tačiau šiemet jis į šią „smėlio dėžę“ Pietų Amerikoje atvyksta itin gerai pasiruošęs. Apie jo formą byloja tai, kad šių metų Cross-Country pasaulio ralio taurėje jis laimėjo net keturis etapus – Dubajuje, Lenkijoje, Katare ir Italijoje.

Jakubas Przygonskis yra žinomas ir kitose automobilių sporto discilpinose. Jis – profesionalus drifteris ir šios sporto šakos Gineso rekordininkas, slydęs automobiliu šonu 217 km/val. greičiu. Dakaro lenktynėse Kuba šešis kartus važiavo motociklu ir pasiekė aukščiausią šeštą vietą. Automobilių kategorijoje sportininkas varžėsi tris kartus ir 2018-ųjų Dakare iškovojo aukštą penktą poziciją.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Jakub Przygonski
Tomo Markelevičiaus nuotr./Jakub Przygonski

Stephane`as Peterhanselis

304-uoju numeriu Peru startuos „Misteris Dakaras“ Stephane`as Peterhanselis. Jis yra tikra Dakaro legenda, nes šiose varžybose be pertraukų dalyvauja nuo pat 1988-ųjų metų. Dvidešimties metų patirtis Dakare yra vainikuota 14 pergalių automobilių ir motociklų įskaitose.

Tituluotas prancūzas šiemet lenktyniaus „X-Raid Mini JCW Team“ ekipos sudėtyje. Praėjusiais metais „Misteris Dakaras“ finišavo ketvirtas, tad nėra tokių abejonių, kad sportininkas trokšta prisiminti pergalės skonį.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Stephane'as Peterhanselis 2017 metų Dakare
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Stephane'as Peterhanselis 2017 metų Dakare

Martinas Prokopas

305-asis numeris šiemet suteiktas Čekijos atstovui Martinui Prokopui. Lyginant su kitais Dakaro favoritais automobilių įskaitoje, čeko patirtis atrodo itin kukli. Dakare jis debiutavo 2016-aisiais ir tuomet finišavo keturioliktoje vietoje. Paskutinėse lenktynėse jis finišavo septintas.

36-erių metų čekas, kaip ir jo varžovas Jakubas Przygonskis, taip pat dalyvavo Cross-Country pasaulio ralio taurėje ir papuolė į prizininkų gretas, todėl jis gali tapti rimtu varžovu gerokai labiau patyrusiems oponentams. Martinas Prokopas Dakare vairuos „Ford Raptor“ visureigį.

Sebastienas Loebas

Numeris 306 šiemet bus užklijuotas ant „Peugeot 3008 DKR” bolido, kurį vairuos daugkartinis Pasaulio ralio čempionas Sebastienas Loebas. Nors „Peugeot“ iš Dakaro projekto ir pasitraukė, tačiau Sebastienas Loebas su „PH-Sport“ privačia komanda bandys įrodyti savo pranašumą.

Tiesa, šių metų Dakaro ralis pasaulio ralio čempionui gali būti ne itin palankus, mat didžiają greičio ruožų dalį sudarys smėlynai, o šiam prancūzui kur kas palankesni yra klasikinio ralio stiliaus greičio ruožai. Sebastienui Loebui šių metų Dakaras bus ketvirtasis. Iki šiol geriausia prancūzo iškovota pozicija – antra vieta 2017-aisiais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sebastienas Loebas pranešė, kad jam Dakaro ralis jau baigtas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sebastienas Loebas pranešė, kad jam Dakaro ralis jau baigtas

Nani Roma

307-uoju startiniu numeriu Dakare pasirodys šio maratono veteranas Nani Roma. Ispanas po kartą yra laimėjęs Dakarą motociklu ir automobiliu, tačiau užtikrintu stabilumu jis nepasižymi. Iš 22-ųjų startų Dakare net 10 bandymų baigėsi pasitraukimu. Nani Roma nesėkme pažymėtas ir praėjusių metų Dakaras. Tąkart trečiame greičio ruože avariją patyręs sportininkas sraigtasparniu buvo išgabentas į ligoninę.

Šiais metais Nani Roma lenktyniaus „X-Raid“ komandos gretose ir vairuos „Mini John Cooper Works Rally“ visureigį.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Nani Roma
Tomo Markelevičiaus nuotr./Nani Roma

Cyrilas Despres

308-asis numeris šiemet skirtas prancūzui Cyrilui Despres. Šis sportininkas Dakare debiutavo 2000-aisiais ir karjerą pradėjo lenktyniaudamas motociklu. Prancūzas motociklu sugebėjo laimėti net penkis Dakarus, keturis kartus finišavo antras ir kartą užėmė trečią vietą.

2015-aisiais Cyrilas Despres savo jėgas Dakare išbandė prie automobilio vairo. Iki šiol geriausia jo pasiekta pozicija automobilių įskaitoje – trečia vieta 2017-aisiais. Šiemet Cyrilas Despres startuos „X-Raid Mini JCW Team“ komandos sudėtyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cyrilo Despreso – vieno 2018-ųjų Dakaro lyderių – avarija trasoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cyrilo Despreso – vieno 2018-ųjų Dakaro lyderių – avarija trasoje

Bernhardas Ten Brinke

309-asis numeris suteiktas olandui Bernhardui Ten Brinke. Šio sportininko karjera Dakare prasidėjo 2012-aisiais. Su pertraukomis Dakare dalyvaujantis olandas kol kas negali pasigirti nei nugalėtojo titulu, nei prizine vieta. Geriausia jo iškovota pozicija – 7 vieta 2015-aisiais, o pastarųjų dviejų savo Dakarų olandas nebaigė.

Jis šiemet startuos „Toyota Hilux“ visureigiu. Beje, šis sportininkas šiemet pardavė dar savo senelio įkurtą baldų gamybos verslą vien tam, kad galėtų daugiau laiko skirti pasiruošimui šių metų Dakaro lenktynėms. Sportininkas šį sezoną daug treniravosi Maroke, todėl tikisi pasiekti geriausią rezultatą karjeroje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bernhardas Ten Brinke
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bernhardas Ten Brinke

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius