Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 04 /2023 12 29

Dakaro taisyklės: baudos ir nuobaudos

Dakaras – ne tik sunkiausios, bet ir vienos griežčiausių lenktynių pasaulyje. Baudos – neatsiejama jų dalis. Todėl, jei, tarkime, kas nors iš lietuvių, kaip pernai, vėl finišuotų pirmas, neskubėkite džiaugtis – reikia suskaičiuoti laiko baudas, jei jų yra. Sportinės nuobaudos skiriamos už greičio viršijimą jo ribojimo zonose (gyvenvietėse, pervažiavimuose, starto/finišo zonose), CP (kontrolės zonose), praleistus kelio taškus (WP), nesportišką elgesį, per anksti startavus ir pan.
Dakaras 2020
Dakaras CP kontrolės punktas / iGo2Dakar nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: svarbiausi Dakaro taisyklių terminai

Lenktynių rezultatams, ypač kovojant dėl patekimo į TOP10, didžiausią įtaką daro kelio taškų (WP) praleidimas.

Žinoma, laiko baudos gali būti ir didesnės. Jų dydis priklauso nuo WP sudėtingumo (tarkim, reikia privažiuoti stačia kopa arba sukti nemažą lankstą). Todėl nuobauda gali siekti ir daugiau nei valandą. Baudų dydžiai už praleistus WP skelbiami kelio knygoje, kiekvienam greičio ruožui atskirai. Priklausomi nuo „sutaupyto“ kilometražo praleidžiant WP, teisėjai gali lenktynininkui skirti ir diskvalifikaciją.

GPS įrangos sugadinimas ar bandymas sukčiauti, klastojant GPS duomenis baudžiamas priklausomai nuo komandos reitingo. Pvz., automobilių TOP20 ir sunkvežimių TOP10 pilotai gauna 1 val. laiko baudą.

Piniginės baudos

Dalyviams skiriamos ir piniginės baudos. Už nedalyvavimą saugumo trumpojoje spaudos konferencijoje prieš startą – 500 Eur. Už draustinų ryšio priemonių naudojimą automobiliuose (telefonų, planšečių ir pan.) – nuo piniginių baudų iki diskvalifikacijos. Tokios pačios nuobaudos taikomos, jei neveikia organizatorių instaliuotas GPS įrenginys „Iritrack“. Tiesa, prieš startą duodama 30 min. sutvarkyti gedimui.

Kaip ir visose lenktynėse, bolidai turi starto numerius ir privalomus reklaminius lipdukus. Kartais įvyksta taip, kad sportininkai juos pameta arba suklijuoja ne pagal nurodytą tvarką. Už neteisingą suklijavimą iš pradžių gresia įspėjimas, o antrą kartą 1000 Eur. Trečią kartą – 100 proc. startinio mokesčio, t.y. apie 28 000 Eur.

Žinoma, didžiausia bauda – diskvalifikavimas. To susilaukti galite, jeigu pasikeis ekipažo sudėtis, pavyzdžiui, nutarsite naudotis kito šturmano pagalba. Taip pat nerekomenduojama keisti bolido dalių, kurios yra plombuojamos. Į plombuojamų dalių sąrašą patenka automobilio kėbulas, variklio blokas, oro ribotuvas, ratų eiga bei kiti techniniai elementai, kurių koregavimas ar keitimas gali padidinti pranašumą prieš varžovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius