-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„EAMV Motorsport“ komandos dienoraštis – „Rally Kurzeme 2014“

„Kurzeme“ ralis, vykęs praėjusį savaitgalį Latvijoje, kartu buvo ir penktasis Estijos ralio čempionato etapas, kuriame dalyvavo ir komanda EAMV Motorsport. Šį sezoną komanda aptarnauja Aleksėjaus Lukyanuko ir Aleksėjaus Arnautovo ekipažą, kurie pilotuoja „EAMV Motorsport“ dirbtuvėse varžyboms parengtą „Mitsubishi Lancer Evo X“ automobilį.
„Rally Kurzeme“
„Rally Kurzeme“ / „EAMV Motorsport“ nuotr.
Temos: 3 Ralis Liepoja Latvija

Po praėjusio ralio „Estonia“, automobilis buvo pargabentas į komandos dirbtuves ir nuodugniai patikrintas bei suremontuotas. Įveikus nemažą kilometrų skaičių atrodė, kad reikės atlikti ir nemažai remonto darbų, tačiau patikrinus automobilį paaiškėjo, kad jis puikiai „išgyveno“ Estijos ralio žvyrkelius ir tik smulkūs remonto darbai yra reikalingi prieš artėjantį etapą Latvijoje.

Komanda ilgai nelaukusi kibo į darbą ir pradėjo automobilį ruošti artėjančiam „Kurzeme“ raliui. Laiko kaip ir pakankamai – daugiau nei mėnuo, tačiau kuo anksčiau pradėsime darbus tuo anksčiau juos baigsime. Likus savaitei iki varžybų buvo sudėti visi taškai ant „i“, susidėjome reikiamus daiktus ir ketvirtadienį išvykome į Liepojos miestą, kurio apylinkių žvyrkeliais ir vyko „Kurzeme“ ralis.

„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“
„EAMV Motorsport“ nuotr./A.Lukyanukas ir A.Arnautovas

Atvykę į vietą, sunkvežimį ir sportinį automobilį palikome serviso zonoje „nakvoti“, o patys išvykome į viešbutį. Ten susitikome su abiem Aleksėjais, pasiėmėme iš jų ekipiruotę ir reikiamus lipdukus, penktadienį vyksiančiai automobilio techninei apžiūrai bei aptarėme varžybų planus. A.Lukyanukas po Estijos ralio atostogavo ir daugiau nei mėnesį nevairavo sportinio automobilio, tačiau kaip vėliau matysite jam tai nesukliudė siekti aukščiausių rezultatų „Kurzeme“ ralyje. 

Penktadienis – atvykstame į serviso zoną, „prikeliame miegantį“ kovinį bolidą, papuošiame reklaminiais lipdukais ir vykstame į techninę apžiūrą. Techniniai komisarai apžiūrėję automobilį patvirtina, kad jis atitinka keliamus saugumo ir techninius reikalavimus ir palinki sėkmės varžybose.

VIDEO: „EAMV Motorsport“ komanda ralyje „Kurzeme 2014“

Grįžtame į serviso zoną, kurioje jau nuo pat ryto vyksta intensyvus veiksmas – komandos stato palapines, kabina vėliavas, kraunasi įrankius bei daro visą reikiamą darbą artėjant varžybų startui. Visus darbus atliekame iki vidurdienio ir pasistiprinę (pietų metas) laukiame varžybų starto.

Varžybų startas – 16:30 prasideda primas greičio ruožas (1,56km ilgio) Liepojos mieste, dalis greičio ruožo driekiasi miesto gatvėmis, dalis esančioje aikštelėje ant žvyro dangos. Pirmajame ruože Aleksėjus finišo liniją kerta keturioliktoje pozicijoje nuo lyderio atsilikęs 3,53 sek. Šturmanas po greičio ruožo atsiunčia žinutę, kad viskas gerai, taigi neturime dėl ko nerimauti. Antras ruožas kartojasi, ekipažas finišo liniją kerta 31 pozicijoje nuo lyderio atsilikęs daugiau nei 6 sek.

„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“
„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“

Kyla nerimas, kad ekipažą kamuoja problemos, tačiau vėl gauname pranešimą, kad viskas gerai ir, kad jie atvyksta į serviso zoną.

 Ekipažas atvykęs į servisą pasidalina įspūdžiais, ir paaiškėja, kad ruožą įveikdami pirmą kartą jie važiavo kiek atsargiau, o antrą kartą važiuodami padarė klaidą ir apsisuko, be to ir padangų pasirinkimas nebuvo 100 procentų tinkamas šiam ruožui.

Penkiolikos minučių servisas, per kurias turime atlikti suplanuotus darbus ir išleisti automobilį į sekančius tris žvyrinius greičio ruožus, prieš kuriuos ekipažas nuo lyderių atsilieka beveik 10 sek. Pirmąją vietą gan netikėtai užima Marcio Kenavs ekipažas su „Mitsubishi Lancer EVO X“ automobiliu, šis ekipažas nustebino daugelį, nes jie tik antras varžybas važiuoja su automobiliu keturiais varomais ratais. 

„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“
„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“

Trečiame 4,7 km greičio ruože „Lucas“ į finišą atvažiuoja ketvirtoje pozicijoje, nuo pirmoje vietoje finišo liniją kirtusio V.Švedo ekipažo atsiliko mažiau nei sekunde ir absoliučioje įskaitoje iš 26 pozicijos pakilome į 9, nors laiko prasme atsilikimas nuo lyderių M. Kenavs ekipažo sumažėjo vos keliomis šimtosiomis sekundės dalimis. Ketvirtas ir penktas (8,89km ilgio) greičio ruožai kartojasi, ir pirmą kartą važiuojant A.Lukyanuko ir A.Arnautovo ekipažas į finišą atlekia pirmoje pozicijoje, atkovotos dvi brangios sekundės. Įveikdami greičio ruožą antrą kartą vėl parodo geriausią laiką ir dar labiau sumažina atsilikimą nuo lyderių. 

Pirmoji ralio diena beveik baigta, sportininkai atvyksta į servisą, kur komanda turi 45 min utes patikrinti ir paruošti automobilį šeštadienio startui. Automobilis sveikas, komanda viską nuodugniai patikrinusi ir atlikusi suplanuotus darbus atiduoda jį į sportininkų rankas, kurie automobilį pastato į uždarą parką naktiniam miegui. Visi vyksta ilsėtis.

„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“
„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“

Šeštadienis, antroji ir finalinė ralio diena, įveikti teks likusius 85 km greičio ruožų. Nuo pat ryto mūsų komandos ekipažui į „atlapus kimba“ S.Plangi ir M.Sarapuu ekipažas važiuojantis „Mitsubishi Lancer EVO X“ automobiliu, jie laimi abu rytinius greičio ruožus ir įsiveržia į pirmąją poziciją absoliučioje ralio įskaitoje.

Po septynių ralio greičio ruožų išliekame treti, absoliučiai nuo lyderių atsilikdami tik 1,53 sek., antroje vietoje esantis J.Vorobjovo ir A. Malnieko ekipažas mus lenkia vos keliomis šimtosiomis sekundės dalimis.

Po septintojo greičio ruožo yra numatyta papildoma kuro užpylimo zona į kurią ekipažai suvažiuoja pasipildyti kuro atsargų, kad galėtų įveikti aštuntąjį greičio ruožą. Komandos nariai iš Liepojos turi atvykti į Priekulės miestelį kuris yra maždaug už 40 km į vieną pusę, įpilti sportininkam „raketinio skysčio“ ir vėl sugrįžti atgal iki ekipažai atvyks į serviso zoną. Ir tai šiandien padaryti teks du kartus.

„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“
„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“

Atvykę į užpylimo zoną, sulaukėme savojo sportininkų ekipažo, papildėme kuro atsargas, apžiūrėjome automobilį (apžiūrėti galima tik išoriškai, komandos nariai negali atlikti jokių darbų ar net liesti automobilio išskyrus pripilti reikiamą kuro kiekį) ir išleidome sportininkus į aštuntąjį greičio ruožą.

Vykdami iš kuro užpylimo zonos atgal į Liepoją sužinojome, kad po septintojo ruožo, sugedo lyderių iš Estijos S.Plangi ir M.Sarapuu ekipažo automobilis, „nugaišo“ kuro siurblys. Itin apmaudu kuomet kovai tik įpusėjus iš varžybų tenka pasitraukti dėl automobilio gedimo, bet toks tas jau automobilių sportas. 

8 greičio ruožas, – abiejų Aleksėjų ekipažas finišo liniją kerta pirmoje vietoje, antri J.Vorobjovs ir A. Malnieks. Latvių ekipažas atsilieka beveik 3 sek. Valio! pakylame į pirmą bendrosios ralio įskaitos vietą. Po šio greičio ruožo sportininkai atvyksta į servisą, komanda per 30 minučių sustyguoja automobilį ir išleidžia jį į likusius greičio ruožus.

„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“
„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“

Devintasis ir ilgiausias šiame ralyje 22,88 km greičio ruožas, „Lucas“ stipriai spaudžia akseleratorių ir artimiausią varžovą aplenkia 11,65 sek., šiek tiek atsiplėšiame nuo antroje vietoje esančio J. Vorobjovo, tačiau atsipalaiduoti nėra kada ir reikia išlaikyti tokį tempą iki varžybų finišo.

Kaip jau anksčiau minėjome, kad du kartus teks vykti papildomai pripilti „raketinio skysčio“ į sportinių bolidų bakus. Po devintojo ruožo vėl turime laukti sportininkų užpylimo zonoje ir papildyti kuro atsargas. Tačiau važiuojant į užpylimo zoną komandos nariams gerokai išgąsčio įvaro netikėtai avarinę situaciją sukėlęs automobilis.

Važiuojant bendro naudojimo keliu, per gyvenvietę (greitis ribojamas iki 50km/h), vienoje iš sankryžų iš už stovinčio sunkvežimio prieš pat komandos automobilio nosį į kelią išlekia iš pažiūros nevaldomas automobilis, už jo vairo sėdi garbaus amžiaus moteriškė, keleivio vietoje bendraamžis vyriškis.

Automobilį tenka staigiai stabdyti ir tik atsitiktinumo dėka pavyksta išvengti susidūrimo. (iki kontakto buvo likęs mažiau nei metras). Avarinę situaciją sukėlusio automobilio keleivių akys „išlipę“ lauk, tiesiog ant prietaisų skydelio (turbūt esat matę filmą „Kaukė“?), ir kūnai sutingę lyg „Madam Tiuso“ vaškinių figūrų muziejuje.

„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“
„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“

Mums irgi kinkos sudrebėjo, juk ne kasdien tenka patirti tokį incidentą. Tik po nuotykio pagalvoji, o jeigu būtų įvykusi avariją? Greitis nedidelis, keleiviai tikriausiai nebūtų nukentėję, tačiau mes turime užduotį, laiku pasiekti kuro užpylimo zoną, o kas tada? Skambiname taksi? Šaukiamės pažystamų pagalbos? Ar stabdom pakeleivingus automobilius? Čia varžybos gali ir baigtis ne dėl sportininkų kaltės. Tikslą pasiekėme laiku ir užduotį įvykdėme, grįžtame atgal į serviso zoną. 

Grįžtant atgal į varžybų trasą, komandos ekipažui lieka įveikti dar du greičio ruožus. 10 ruožas (18,05 km ilgio), ekipažas į finišą atlekia pirmoje vietoje, varžovus palikdami už nugaros. Antroje vietoje buvęs ir ant „kulnų mynęs“ Latvijos sportininkų ekipažas viename iš posūkių padaro klaidą, užkabina pastatytą šieno ritinį ir apsisuka ant kelio, bandydami vėl grįžti į trasą atbuline pavara įlekia į griovį, iš kurio „besikapstydami“ praranda brangias sekundes. Aleksėjus Lukyanukas ir Aleksėjus Arnautovas po šio ruožo įgyja daugiau nei 41 sek. persvarą.

Liko paskutinis 2,88 km ilgio greičio ruožas Liepojos miesto gatvėmis. Per trumpas greičio ruožas, kad galėtum prarasti 41 sek. persvarą, tačiau yra geras posakis – „niekada nesakyk op, kol neperšokai griovio“.

„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“
„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“

Šį greičio ruožą Aleksėjus įveikia stabiliu tempu ir be didesnių nuotykių laimi lenktynes. Po finišo laukia techninis automobilio patikrinimas ir sportininkų apdovanojimai. 

Patikrinimo metu techniniai komisarai įvardija kas automobilyje bus tikrinama, o komanda kimba į darbus ir vykdo nurodymus. Šį kartą užtrunkame trumpiau nei Estijos ralyje, neprireikė nė valandos, kad visi norimi automobilio komponentai būtų patikrinti. Automobilis atitinka visus keliamus reikalavimus ir galima švęsti pergalę.

„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“
„EAMV Motorsport“ nuotr./„Rally Kurzeme“

Komanda ir sportininkai vyksta į apdovanojimų ceremoniją, kuri vyko Liepojos paplūdimyje įrengtoje scenoje. Iškovota pirma vieta absoliučioje „Kurzeme“ ralio įskaitoje, taipogi pirma vieta Estijos ralio čempionato įskaitoje, bei pirma vieta klasėje N4.

Laimėtojų taures aplaistome šampano purslais, pasveikiname vieni kitus, paspaudžiame rankas ir pasižadame susitikti Tartu ralyje, kuris vyks jau po dviejų savaičių Estijoje, Tartu mieste. Iki pasimatymo Tartu ralyje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius