Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Formulė 1“ Barselonoje: „žalieji buliai“, DRS prakeiksmas ir estas prie F1 bolido vairo

Pasibaigė šeštasis sezono etapas, vykęs Ispanijos Katalonijos regione, Montmelo miestelyje esančiame lenktynių žiede. Po kelių sudėtingesnių lenktynių momentų, gavęs likimo dovaną dėl varžovo nesėkmės, laimėjo Maxas Verstappenas („Red Bull“). Beje, kuo gi pergalė čia yra tokia ypatinga ir kuo ypatinga būtent ši čempionato trasa?
Maxas Verstappenas Barselonoje
Maxas Verstappenas Barselonoje / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Pusvalandis kelio į šiaurę nuo Barselonos esantis Montmelo žiedas ne veltui yra dažniausiai ikisezoniniams bandymams naudojama vieta. Trasos ypatumai leidžia komandoms išbandyti bet kokio tipo posūkius, bei pasitikrinti automobilio elgesį tiesiojoje. Trumpai tariant – jei bolidas čia yra greitas – jis bus greitas bet kur kitur. Būtent tokias išvadas galima buvo padaryti šeštadienį, pasibaigus kvalifikacijai.

Bolidų atnaujinimai

Greičio prasme tapo akivaizdu, kad „Mercedes“ atnaujinimai labai pasiteisino – komandos pilotai džiaugėsi didesniu stabilumu ir galimybe labiau „spustelėti“. O štai „Aston Martin“ nepadėjo nei kitų ekipų sprendimų kopijavimas – kvalifikacijoje vos 16 pozicijoje likęs Sebastianas Vettelis, sužinojęs šį rezultatą iš savo inžinieriaus, negalėjo tuo patikėt.

Ispanijos „Grand Prix“ tapo pirmuoju šiame sezone, kuriam daugelis ekipų atsivežė rimtai atnaujintus automobilius. Akivaizdžiai matėsi pokyčiai „Mercedes“ dugno plokštės srityje, o labiausiai visus nustebino „Aston Martin“ – nustebino savo panašumu į „Red Bull“.

„Aston Martin“ ekipos automobilis buvo iškart pramintas „žaliuoju buliumi“ dėl akivaizdžių išorinių panašumų su „Red Bull“. Šis panašumas nėra atsitiktinis, mat šįmet nemažai specialistų iš „Red Bull“ persikėlė į „Aston Martin“, o buvęs „bulių“ aerodinamikos vadovas Danas Fallowsas nuo balandžio mėnesio oficialiai pradėjo eiti „Aston Martin“ technikos direktoriaus pareigas.

„Red Bull“, išvydę itin panašius aerodinaminio paketo sprendimus pas varžovus, jau paskelbė apie vidinį tyrimą ir, jam pasibaigus, spręs ar imsis veiksmų dėl galimos intelektinės nuosavybės vagystės.

Svarbesni savaitgalio momentai

Vėl techniniai nesklandumai „Red Bull“ stovykloje. Kalbu apie šeštadienio kvalifikacijoje, lemiamu momentu, Maxo Verstappeno bolide nesuveikusią DRS. Problema, kuri, nepaisant pataisymo, kartodavosi ir lenktynėse.

Starto incidentas tarp Lewiso Hamiltono („Mercedes“) ir Kevino Magnusseno („Haas“) – įprastas incidentas, bet kainavęs abiem daug svarbių taškų. Tiesa, britui pavyko atkovoti didžiąją jų dalį ir finišuoti penktoje vietoje.

Carloso Sainzo („Ferrari“) klaida, išprovokuota staigaus vėjo gūsio, ir prarasta galimybė kovoti dėl vietos ant apdovanojimų pakylos
Beveik identiška M.Verstappeno klaida, kuri galėjo užkirsti kelią pergalės link, bet jos įtaka sumažėjo dėl kitos aplinkybės.

Toji aplinkybė – netikėtas Charleso Leclerco („Ferrari“) pasitraukimas iš garantuotos pirmos vietos dėl automobilio gedimo.

Fantastiška George‘o Russelo („Mercedes“) gynyba kovoje su Maxu Verstappenu.

Karštis ir estas Formulėje 1

Visą savaitgalį trasoje buvo neįprastai karšta, oro temperatūra siekė 33 laipsnius, tad lenktynininkams nebuvo lengva. Kaip ir žiūrovams, kurių tarpe buvo užfiksuota karščio smūgių.

Penktadienio pirmose treniruotėse „Red Bull“ vairavo mūsų kaimynas, „Formulės-2“ pilotas, estas Jurij Vips. Mažytės valstybės lenktynininkas, oficialioje F-1 sesijoje – štai taip atrodo kelių dešimtmečių sporto šakų finansavimo diversifikavimo (o ne skyrimo beveik viso biudžeto vienai sporto šakai) rezultatai.

Tiek šiam kartui. Po savaitės – Monaco GP!

Beje, treniruotės, čia vykstančios ketvirtadienį, šįmet vyks įprastą kitoms trasoms dieną – penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius