-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 08 26 /22:01

„Formulė 1“ Belgijoje: po masinės avarijos starte lenktynes laimėjo L.Hamiltono varžovas

„Formulės 1“ Belgijos etapo startas – labai netradicinis. Jei pirmas dvi vietas prie starto po lietingos šeštadienio kvalifikacijos užėmė Lewisas Hamiltonas su Sebastianu Vetteliu, tai likusi rikiuotė buvo netikėta. Prieš K.Raikkoneną – net du „Force India“ pilotai.
Masinė avarija „Formulės 1“ etape Belgijos Spa trasoje
Masinė avarija „Formulės 1“ etape Belgijos Spa trasoje / „Scanpix“ nuotr.

Nors šeštadienį dėl pole pozicijos ilgą laiką kovojo S.Vettelis ir K.Raikkonenas („Ferrari“ pilotai), galiausiai jiems nosį nušluostė Lewisas Hamiltonas. Tai – nemažas antausis raudoniesiems, kurie pirmavo pirmoje sezono pusėje, tačiau prieš ilgąją pertrauką vėl užleidusiems lyderystę „Mercedes“.

Pamenate, ypač skaudi buvo pirmavusio S.Vettelio klaida Vokietijoje, kai per lietų trenkėsi į atitvarus. Todėl abiejų lyderių – Sebastiano ir Lewiso – ambicijos didžiulės.

Beje, Kimis šeštadienio kvalifikacijos pabaigoje apmaudžiai nusmuko į šeštą vietą, nes komandos mechanikai pamiršo įpilti pakankamai degalų greitam ratui. Todėl teko stoti papildomai. Prieš jį – „Force India“ pilotai E.Oconas ir R.Grosjeanas, puikiai pabaigę šeštadienio kvalifikciją.

Tiesa, Valtteri Bottas sekmadienį startavo iš paskutinės pozicijos, nes gavo baudą už perteklinį jėgainės keitimą. Tai šiek tiek palengvino „Ferrari“ dalią.

Lenktynių eiga

Medium, soft ir supersoft – šioms lenktynėms siūlomi trys padangų mišiniai. Iš viso lenktynininkai įveiks 44 ratus.

1/44 ratų. Puikus S.Vettelio startas, jis šauna į pirmą vietą. Tuo tarpu F.Alonso patiria didžiulę avariją: chaotiško starto metu susiduria mažiausiai 4 automobiliai. Tai įvyksta lyderiams už nugarų.

O buvo taip. N.Hulkenbergas po starto metu prieš pirmą posūkį užblokavo priekinius ratus, slydo, trenkėsi į F.Alonso automobilį. O šis nuo smūgio peršoko Ch.Leclerco bolidą.

Nukentėjo ir Danielis Ricciardo, susidūrimo metu praradęs galinį sparną. Iš lenktynių pasitraukė visi keturi.

Trasoje daugybė nuolaužų. Paskui saugos automobilį lenktynininkai važiuoja tokia tvarka: Vettelis, Hamiltonas, Perezas, Oconas, Verstappenas, Grosjeanas, Magnussenas, Gasly, Ericssonas, Sirotkinas.

4/44. Mažas stebuklas. „Red Bull“ mechanikai prikėlė D.Ricciardo automobiliį. Jis grįžo į trasą.

10/44. V.Bottas užtikrintai kopia aukštyn. Jis jau dvyliktas. Maxas Verstappenas („Red Bull“) taip pat mėgaujasi lenktynėmis – jis jau trečias, už nugaros palikęs abu „Force India“ pilotus.

Beveik visas pirmasis dešimtukas važiuoja raudonomis „supersoft“ padangomis.

Tačiau nelaimė nutinka Kimiui Raikkonenui – jis pasitraukė iš lenktynių! Pranešama, kad susidūrimo pirmajame rate metu pažeista DRS, ji neišsijungia.

S.Vettelis ir L.Hamiltonas kol kas važiuoja identiška sparta. Juos skiria daugiau nei 3,5 sek.

19/44. S.Vettelį ir L.Hamiltoną skiria 3,3 sek. O V.Bottas, startavęs iš 17-os pozicijos, jau važiuoja aštuntas.

20/44. Situacija įpusėjus lenktynėms. Įdomu, kada komandos keis padangas? Lewisas raudonomis „supersoft“ jau nuvažiavo 22 ratus.

22/44. L.Hamiltonas keičia padangas, grįžta į trasą trečoje pozicijoje su geltonomis minkštomis „soft“. „Force India“ keičia padangas. Tuo pasinaudojęs V.Bottas – jau penktas.

S.Vettelis nuvažiuoja greičausią ratą – 1min. 46.644 sek. Ir jis keičia ratus.

25/44. „Ferrari“ informavo S.Vettelį, kad L.Hamiltonas taupo padangas. V.Bottas kol kas kyla į viršų padangomis, kurias pasiekeitė po masinės avarijos, įvykusios pirmajame rate. Pagal taisykles jis gali super minkštų raudonų padangų nebekeisti. Bet ar tai įmanoma? Vargu.

30/44. Iš lenktynių traukiasi ir Danielis Ricciardo. Dėl automobilio gedimų kaltina masinę avariją pirmajame rate.

Keisti padangų stoja ir V.Bottas. Renkasi minkštas geltonas. Iš ketvirtos pozicijos krenta į šeštą.

S.Vettelis padidino atotrūkį nuo L.Hamiltono iki 5,2 sek.

33/44. 1 min 46,286 sek, toks V.Botto laikas pasikeitus padangas. Puikus rezultatas, vėl visos galimybės pasivyti S.Perezą ir atsikovoti ketvirtą vietą. Puikus suomio pasirodymas.

40/44. Įdomiausia kova vyksta tarp V.Botto ir S.Perezo. Meksikietis pirmauja vos sekunde. Tačiau suomio meistriškumas ir naujas variklis leidžia V.Bottui dar kartą išsiveržti į ketvirtą poziciją.

44/44. Penktoji Sebastiano Vettelio pergalė Belgijos Spa trasoje! Pasirinkęs dviejų sustojimų taktiką vokietis britą aplenkė net 11,501 sek. Trečias finišavo Maxas Verstappenas.

Po finišo Lewisas Hamiltonas pasveikino varžovą Sebastianą Vettelį ir pagyrė jį už puikų startą, kai vokietis pralenkė pole poziciją turėjusį britą.

Po šio etapo čempionato įskaitoje L.Hamiltonas turi 231, S.Vettelis – 214, K.Raikkonenas – 146, V.Bottas – 144, M.Verstappenas – 120 taškų.

Baudos, skirtos teisėjų

N.Hulkenbergas („Renault“) gavo 3 taškų ir 10 starto pozicijų (kitose lenktynėse) baudą – tokia bausmė už lenktynių pradžioje sukeltą masinę avariją.

V.Bottas taip pat nubaustas – už sukeltą avariją, kurioje nukentėjo S.Sirotkinas („Williams“), jis gavo 5 sek. baudą, bet išsaugojo iškovotą ketvirtą vietą. Beje, suomis pats prisiėmė kaltę.

Ačiū visiems skaitytojams, sekusiems lenktynes kartu su 15min/Gazas. Susitiksime kitą savaitę Monzos trasoje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius