Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Formulė 1“ Kanadoje: vaikiškos klaidos ir naujausi gandai

Devintas šio sezono „Grand Prix“ vyko Kanadoje, įspūdingo grožio Monrealio trasoje. Įtemptoje kovoje pirmą vietą apsigynė Maxas Verstappenas („Red Bull“) ir pelnė jau 6-ą pergalę sezone!
Maxas Verstappenas Kanados GP
Maxas Verstappenas Kanados GP / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Antras liko Carlos Sainzas („Ferrari“), kuriam nepavyko rimčiau spustelėti Maxo, o trečias – Lewisas Hamiltonas („Mercedes“), britas užlipo ant apdovanojimų pakylos vos antrą kartą šįmet. Gražiausių lenktynių akimirkų rinkinys.

Circuit Gilles Villeneuve

Monrealio F-1 trasa yra įrengta dirbtinai sukurtoje St. Lawrence upės saloje. Didžioji dalis šio komplekso buvo pastatyta 1967 m. „EXPO“ parodai, o pati trasa įrengta 1982 m. ir pavadinta salos vardu – Notre Dame. Iškart po legendinio Gilles Villeneuve‘o žūties tais pačiais metais, pervadinta jo vardu.

Trasa yra viena iš sėkmingiausių Lewisui Hamiltonui („Mercedes“), čia jis yra iškovojęs net 7 pergalės. Tiek pat pergalių čia yra pelnęs ir legendinis Michaelis Schumacheris.

Pliusai

  • Reto grožio kvalifikacija, prasidėjusi visiškai šlapioje, vėliau džiūstančioje trasoje.
  • Fantastiškas Fernando Alonso („Alpine“) tempas tarpinėmis lietaus padangomis ir jo antroji vieta kvalifikacijoje (paskutinį kartą ispanas iš pirmos eilės startavo tolimais 2012 metais, Vokietijoje).
  • Guanyu Zhou ir Micko Schumacherio patekimas į Q3 kvalifikacijos dalį.
  • Kelios VSC (virtualaus saugos automobilio) fazės, pagyvinusios lenktynes ir pilotų strateginius sprendimus keistis padangas
  • Paskutiniai 15 ratų, iš trasos pasitraukus SC (saugos automobiliui).

Minusai

  • Naujoko lygio Sergio Perezo („Red Bull“) klaida kvalifikacijoje bei pasitraukimas iš kovos dėl aukštų starto vietų.
  • To paties Sergio nesėkmių tąsa sugedus bolidui vos devintame lenktynių rate.
  • Visiška sumaištis „McLaren“ sustojimų boksuose metu – komanda uždėjo Lando Norrisui naudotas Danielio Ricciardo padangas…
  • Keista Alonso strategija likti trasoje nekeičiant padangų nei vienos iš dviejų VSC fazių metu.
  • Grubi Yuki Tsunodos (“Alpha Tauri”) klaida, išvažiuojant iš boksų.

Nauja FIA direktyva

Prieš šį etapą buvo išleista techninė direktyva, skirta pažaboti bolidų „šokinėjimą“. Nuo šio reiškinio labiausiai kenčia „Mercedes“, bei kelios kitos ekipos.

Štai kokių priemonių ketina imtis FIA (Tarptautinė automobilių federacija) problemai spręsti:

  • Atidžiau tikrinti dugno plokštę, atsižvelgiant į jos konstrukciją ir pastebėtą nusidėvėjimą.
  • Standarto, pagrįsto automobilio vertikaliais svyravimais, apibrėžimas ir jų ribos nustatymas. Tiksli šio rodiklio matematinė formulė vis dar analizuojama FIA, o F-1 komandos buvo pakviestos prisidėti prie šio proceso.
  • FIA nusprendė įsikišti pasikonsultavusi su savo gydytojais ir pasinaudojant išlyga, leidžiančia keisti taisykles be komandų pritarimo, jei tai susiję su saugumo užtikrinimu. Sporte, kuriame dalyviai neretai važiuoja didesniu nei 300 km/h greičiu, pernelyg didelis vairuotojo nuovargis gali turėti rimtų pasekmių, jei dėl to jis prarastų koncentraciją. Be to, FIA nerimauja dėl tiesioginio poveikio pilotų sveikatai, mat nemažai jų po lenktynių skundėsi nugaros skausmais.
  • Kalbama, kad pagal direktyvą, kiekviena komanda, kurios automobilio „šokinėjimas“ bus už nustatytos leistinos svyravimų ribos, bus priversta pakeisti važiuoklės nustatymus taip, kad jo neliktų. Nesugebėjus to atlikti – priverstinai turės pakelti automobilio aukštį nuo dangos per 10 mm.

Teoriškai tai yra labai prastos žinios kai kurioms ekipoms, nesusitvarkančioms su „šokinėjančiais“ automobiliais, nes aukščiau pakelta važiuoklė tiesiogiai pakenks rato įveikimo laikui sulėtinant automobilį.

Gandai

Pirmas gandas: 2021 m. „Formulės-2“ čempionas Oscaras Piastri pasirašė dviejų metų sutartį su “Williams“. Svarbu paminėt, kad tai yra „skolinimas“, kadangi teisės į lenktynininką priklauso „Alpine“.

Pirmo gando antra dalis: O. Piastri sandoris nėra be potekstės. Pasirodo, „Williams“ bus varomi „Renault“/„Alpine“ varikliais.

Pirmo gando antra dalis: O. Piastri perėjimas į „Williams“ reiškia, kad Fernando Alonso ir toliau lenktyniaus „Alpine“. Prieš tai buvo spėliojama, kad australas pakeistų pasitrauksiantį ispaną.

Pirmo gando trečia dalis: Kalbama, kad „Williams“ svarsto galimybę pakeisti Nicolasą Latifi į Piastri jau nuo kito šio sezono etapo, Didžiosios Britanijos GP.

Antras gandas: Kitų metų sezonui svarstomas sugrįžimas į Pietų Afrikos Respubliką. „Grand Prix“ turėtų vykti legendiniame Kyalami žiede, kuriame šis F-1 etapas vyko 1967–1985, 1992-1993 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius