Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 22 /23:44

„Formulė 1“ JAV GP Ostine: Sebastianas Vettelis buvo išsiveržęs į priekį tik trumpam

Sekmadienį 22 val. Teksase, Ostine (JAV) startavo „Formulės 1“ JAV „Grand Prix“. Prieš lenktynių pradžią siautėjusi liūtis, laimei, baigėsi ir nesugadino kovos. Ir netgi atvirkščiai: temperatūra, prasidėjus lenktynėms, pradėjo kilti. Startą lenktynėms davė lengvaatletis Usainas Boltas, tarp žiūrovų – JAV prezidentas Billas Clintonas, daugybė Holivudo aktorių.
„Formulė 1“ Ostine, JAV: nugalėjo Lewisas Hamiltonas
„Formulė 1“ Ostine, JAV: nugalėjo Lewisas Hamiltonas / „Scanpix“ nuotr.

Didžiosios Britanijos sportininkui Lewisui Hamiltonui Ostino trasa labai palanki. Jis čia triumfavo net penkis kartus ir trejose pastarosiose lenktynėse. Penkis sykius JAV pirmąją vietą užėmė ir legendinis vokietis Michaelis Schumacheris. S.Vettelis visus varžovus JAV aplenkė tik 2013-aisiais. Tarp komandų Ostine daugiausia kartų – devynis – nugalėjo „Ferrari“. Lenktynės JAV su pertraukomis vyksta nuo 1908 metų.

Ketvirtoji Lewiso Hamiltono pergalė Ostine

Pavyko Lewisui Hamiltonui ir šį kartą. Jis greitai važiavo bet kokiomis padangomis ir beveik neturėjo rimto konkurento. Kova dėl pirmos vietos buvo užsimezgusi tik pirmosiomis minutėmis. Paskui britas nutolo. Tuo tarpu kova dėl kitų dešimtuko vietų buvo itin nuožmi. Bet apie viską iš eilės.

Šie rezultatai buvo teisėjų pakoreguoti.
Šie rezultatai buvo teisėjų pakoreguoti.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Formulės 1“ kvalifikacija Ostine, JAV: pirmu smuiku nuo pradžių grojo L.Hamiltonas

„Formulės 1“ pilotų turnyrinė lentelė po JAV GP
„Formulės 1“ pilotų turnyrinė lentelė po JAV GP

Po šeštadienio kvalifikacijos liko daugybė neatsakytų klausimų: kodėl „Mercedes“ bolidai antrajame sektoriuje tiesiojoje greitesni už „Ferrari“? Ar čia lemia variklių, ar pilotų skirtumai? Ir kodėl S.Vettelis tik pačioje kvalifikacijos pabaigoje sugebėjo parodyti geresnį rato įveikimo laiką nei Valtteri Bottas („Mercedes“) ir šiaip taip išsiropštė į antrąją startinę poziciją.

Lenktynių eiga: geras Sebastiano Vettelio startas

Sebastianas starte pagal taisykles užblokavo pagrindinį konkurentą – Lewisą Hamiltoną ir netikėtai išsiveržė į pirmą poziciją! Panašu, kad Lewiso ratai šiek tiek praslydo ir jis prarado sekundės dalį.

Tuo tarpu Danielis Ricciardo stumdosi su V.Bottu. O tuo naudojasi Kimi Raikkonenas, prisivijęs šios dvikovos dalyvius.

„Scanpix“ nuotr./„Formulės 1“ JAV GP Ostine
„Scanpix“ nuotr./„Formulės 1“ JAV GP Ostine

Tačiau 6/56 rate Lewisas pasinaudoja DRS (Drag Reduction System) ir, pakėlęs galinio sparno elementą, posūkyje sugeba vidine trajektorija aplenkti vokietį. Panašu, kad S.Vettelis pramiegojo brito ataką.

Sebastianui Vetteliui trūks plyš reikėjo nepaleisti Lewiso Hamiltono, nes britas jau šiose lenktynėse sekmadienį galėtų užsitikrinti pasaulio čempiono titulą. Žinoma, jei S.Vettelis užimtų šeštąją vietą, o Lewisas nugalėtų. Jei konkurentai finišuos greta, čempiono titulo likimas spręsis likusiose lenktynėse trijuose etapuose – Meksikoje, Brazilijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Padangos šioje trasoje dyla gana greitai, tad panašu, kad komandos laikysis dviejų sustojimų strategijos.

9/56 rate L.Hamiltonas patvirtina, kad yra greitesnis – lenkia S.Vettelį 0,6 sek. Be to, kitas „Mercedes“ pilotas V.Bottas taip pat nesnaudžia ir vejasi vokietį.

16/56 iškart po įveikto greičiausio rato iš lenktynių pasitraukia australas Danielis Ricciardo („Red Bull“). Jis tikrai galėjo pakovoti dėl podiumo. Bet, kaip pranešė komanda, dingo variklio trauka.

S.Vettelis vėl nepasinaudojo šansu

Tuo naudojasi „Ferrari“ ir bando gudrauti. Kol iškelta geltona vėliava, kviečia į boksus S.Vettelį ir jam uždeda kietesnes geltonas padangas. Ir iš karto pirmame sektoriuje yra greitesnis už Lewisą, važiuojantį „violetinėmis“! Tačiau kol kas Sebastianas penktas, o priekyje – du „Mercedes“.

Wikimedia commons iliustr./F1 „Pirelli“ padangos 2017 m.
Wikimedia commons iliustr./F1 „Pirelli“ padangos 2017 m.

20/56 rate keisti padangų stoja ir Lewisas Hamiltonas. S.Vettelis šiek tiek slysteli ir to pakanka L.Hamiltonui, kad į lenktynes grįžtų prieš vokietį. Tuo tarpu lenktynių lyderiu laikinai tampa Maxas Verstappenas („Red Bull“), startavęs, beje, iš 16-os vietos. Ar jis bandys sutaupyti vieną sustojimą?

22/56 rate L.Hamiltonas prisiveja M.Verstappeną. Jis šiek tiek pristabdo lyderį.

23/56 rate Lewisas rizikuodamas posūkyje sukryžiuoja trajektorijas ir lenkia Maxą.

30/56 Pamažu lenktynės grįžta į senas vėžes: L.Hamiltonas, S.Vettelis, V.Bottas, K.Raikkonenas, M.Verstappenas – taip atrodo penketukas. Bet Lewisas pamažu tolsta. O dauguma komandų, panašu, skaičiuoja, ar užteks „geltonų“ ir „rožinių“ padangų, ar, vistik, reikės antrojo sustojimo?

36/56 S.Vettelis gana lėtas, prie jo artėja V.Bottas. O šį atakuoja kitas „Ferrari“ pilotas K.Raikkonenas. Sebastianas kreipiasi į komandą ir prašo „pagalvoti apie planą B“.

38/56 netikėtai stoja Maxas Verstappenas ir „geltonas“ padangas keičia greitesnėmis „raudonomis“. Šiai provokacijai iškart pasiduoda ir S.Vettelis. Jis važiuoja padėvėtomis „raudonomis“. Jam pasisekė – spėjo grįžti prieš nosį greitai važiuojančiam M.Verstappenui, kuris važiuoja greičiau net už lenktynių lyderį.

Tuo metu K.Raikkonenas atakuoja V.Bottą, bet „Mercedes“, kaip jau minėjome, antrojo sektoriaus tiesiojoje yra greitesnis už „Ferrari“. Nepadeda net DRS.

42/56 Kimis Raikkonenas šiek tiek rizikuodamas lenda vidine trajektorija ir šiaip taip aplenkia „Mercedes“ pilotą. S.Vettelis važiuoja ketvirtas.

47/56 Įdomu, kad trys lyderiai – Hamiltonas, Raikkonenas ir Bottas vis dar važiuoja „geltonomis“ padangomis. Dabar jau vėloka stoti jas keisti. Tačiau lyderių trejetas, panašu, nestos antrą kartą.

49/56 S.Vetteliui iki V.Botto lieka tik 1,5 sek. Ar tai reiškia, kad kova dėl 2-3 vietos dar nebaigta?

51/56 Pasinaudojęs tuo, kad V.Boto kliūtyje yra kliūtis (S. Vandoorne`as), jį lenkia S.Vettelis! Jis jau trečias. Ar „Ferrari“ pilotai susikeis vietomis?

52/56 K.Raikkonenas praleidžia Sebastianą į antrą poziciją. O V.Bottą lenkia M.Verstappenas, prieš tai jį apstumdęs. O L.Hamiltonas toliau ramiai važiuoja pirmoje vietoje nekeistomis „geltonomis“. Tiesa, jis 2 sek. lėtesnis už vokietį. Bet sukauptos 12 sek. persvaros britui turėtų pakakti.

56/56 Agresyvusis Maxas Verstappenas įkiša nosį į posūkyje paskutiniame rate, išlįsdamas beveik už trasos ribų ir aplenkia K.Raikkoneną. Taip „Red Bull“ pilotas, startavęs iš 16 pozicijos, laimi trečiąją vietą.

Tačiau... teisėjai skiria Maxui 5 sek. baudą už tokį manevrą ir sugrąžina trečią vietą „Ferrari“ pilotui K.Raikkonenui. Tačiau M.Verstappenas išrenkamas dienos lenktynininku.

62-oji Lewiso Hamiltono pergalė karjeroje! Tik stebuklas gali padėti S.Vetteliui jį aplenkti per likusias trejas lenktynes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius