Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į kurias dvi naujas valstybes 2021 m. gali plėstis Dakaro ralis?

Dakaro ralį organizuojanti ASO kompanija prisipažino, kad deda pastangas, jog išplėstų renginį ir už Saudo Arabijos sienų. Su pastarąja valstybe yra sudaryta penkerių metų trukmės sutartis, užtikrinanti, kad pradedant 2020-aisiais, būtent čia vyks Dakaras, rašoma pranešime.
Vaidotas Žala Dakaro pusiaukelėje
Vaidotas Žala Dakaro pusiaukelėje / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Visa informacija apie Dakaro ralį vienoje vietoje (spauskite čia).

2020 m. Dakaro ralis, pasibaigęs vos prieš savaitę, buvo rengiamas tik Saudo Arabijoje – tokia buvo sutartis. Tačiau dabar ASO atstovų rankos atrištos ir organizacija gali į maršrutą įtraukti ir daugiau šalių.

Ralio vadovas Davidas Castera, pernai dar tik svarstęs galimybę surengti lenktynes Artimuosiuose Rytuose arba Afrikoje, prisipažino, kad dar vienos valstybės, kurioje galėtų vykti ralis, paieškos suaktyvėjo būtent po sėkmingo šių metų renginio. Istoriškai, nuo pat atsiradimo 1978 metais, Dakaro ralis visuomet vykdavo keliose šalyse. Vienintelė išimtis buvo 2019-ųjų Dakaras, nusidriekęs tik Peru platybėmis.

„Manau, kad mes pamėginsime į maršrutą pridėti dar vieną šalį. Tačiau ta linkme dar nieko pernelyg nenuveikėme, mat pirmiausia turėjome užbaigti pirmąjį ralį. Dabar, kai ralis baigtas, turėsime dirbti itin sparčiai. Žinoma, Saudo Arabija išliks, tačiau tikrai bus ir dar viena šalis“, – kalbėjo D. Castera.

Turi net kelis variantus

Kokią šalį ruošiasi rinktis ASO, neatskleidžiama, konkrečių valstybių neįvardijo ir D. Castera. Visgi manoma, kad Egiptas ir Jordanija – abi šalys, turinčios bendrą sieną su Saudo Arabija – yra realiausios kandidatės Dakaro ralio plėtrai. D. Castera užsiminė, kad ASO jau turėjo pašnekesių su Egipto ir Jordanijos atstovais.

Nepriklausomų žurnalistų komanda „iGo2Dakar“ pasakojo dar daugiau: tarp svarstomų kandidačių yra ir Jungtiniai Arabų Emyratai, šalia kurių pasienio šiemet buvo įrengtas izoliuotas Dakaro dalyvių bivakas, prasidėjus maratono dienoms. Be to, pasak jų, į Dakaro ralį akylai žvalgosi ir greta esantis Omanas.

Jeigu į Dakaro ralio kelio knygas būtų įtrauktas Egiptas, visas karavanas turėtų kirsti Akabos įlanką arba Raudonąją jūrą, mat keliaujant sausuma, tektų kirsti ir Izraelio sieną. Visgi Egiptas jau turi ankstesnių Dakaro ralių patirties: Kaire Dakaras finišavo 2000-aisiais, o Šarm aš Šeiche ralio reido maratonas baigėsi 2003 metais.

Planuoja pokyčius

Šiemet išaugęs vidutinis ralio greitis sulaukė nemažai teigiamų atsiliepimų iš lenktynininkų. Stephane'as Peterhanselis patikino, kad Dakaro ralis atgavo „Afrikos dvasią“ – šis žemynas laikomas ralio „namais“.

Nemažas pokytis buvo įgyvendintas ir kalbant apie navigavimą, mat iš 12 renginio dienų, net šešias kelio knygos buvo išdalijamos prieš pat startą.

D. Castera pripažįsta, kad ralis išties buvo greitas, ypač antroji jo pusė, ir užsimena, kad norėtų pritaikyti ralio maršrutą pokyčiams, kurie laukia ateityje.

„Tikrai atsižvelgsime į lenktynininkų nuomonę. Puikiai suprantu, kad turime pasitempti, tą pamačiau labai greitai“, – kalbėjo jis.

Anot D. Casteros, yra nemažai dalykų, kuriuos, kalbant apie greičio ruožus, reikia tobulinti. Ypač, pabrėžė jis, turint mintyje antrosios ralio pusės greičio ruožus.

„Buvome pernelyg greiti šioje didžiulėje dykumoje. Jei būtume dar šiek tiek padirbėję, būtų išlaikyta pusiausvyra, kurios antrąją ralio pusę ir pritrūko“, – neslėpė jis.

Lietuviai tikisi naujovių

Apie pokyčių reikalingumą kalbėjo ir Lietuvos lenktynininkai, pastebi „iGo2Dakar“ komanda. Žinias iš Dakaro visai Lietuvai transliavę Mindaugas Plukys ir Andrius Laucius neslėpė, kad šių metų renginys buvo kupinas apribojimų ir draudimų.

„Dauguma fotografų buvo nepatenkinti nurodymais, kur galima, o kur negalima, fotografuoti, prasti buvo ir organizatorių parinkti fotografavimo taškai – važiuoji kelis šimtus kilometrų, o viskas, ką gauni – neišvaizdi dykynė“ – kalbėjo A. Laucius.

Jam pritarė ir M. Plukys. Anot „iGo2Dakar“ bendraįkūrėjo, buvo netgi uždrausta važiuoti į starto ir finišo taškus.

„Negana to, turėjome draudimą rengti tiesiogines transliacijas į „Facebook“, tačiau atsakymo, kodėl tokia tvarka, nesulaukėme. Tokie dalykai buvo tikrai nemenkas iššūkis visiems – ir nepriklausomiems žurnalistams, ir lenktynininkų medijos komandoms, kurios turėjo įsipareigojimų partneriams“, – akcentavo M. Plukys.

Pokyčių norėtų ir Lietuvos lenktynininkai. „Kredos“ ekipažas, Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis, akcentavo, kad nors šiemet buvo žadėta daug smėlio, smarkiai trūko kopų sekcijų.

Benediktas Vanagas, „Inbank team Pitlane“ pilotas, pabrėžė, kad prabėgęs Dakaras jam buvo įdomus, tačiau antro tokio paties įveikti jis nesiveržtų.

Apie tą patį kalbėjo ir Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas, „Agrorodeo“ ekipažas, nustebęs, kad net ten, kur organizatoriai žadėdavo smėlio sekcijas, laukė akmenų ruožai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius