Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Joniškio autokroso trasoje – kaskadinius triukus išdarinėjantys „buliai“

Praėjusį sekmadienį Joniškio autokroso trasa virto „bulių kautynių“ arena. Čia surengtas antrasis šio čempionato etapas. Kartu vyko ir „bulių“ autokrosas bei moterų kroso važiavimai.
Varžybų akimirka
Varžybų akimirka / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Panašu, kad Lietuvoje bulių kautynės išgyvena tikrą atgimimą. Tai dar kartą įrodė varžybos Joniškyje, kuriose dalyviai buvo skaičiuojami dešimtimis, o žiūrovai – tūkstančiais.

Ir visai nesvarbu, kad bilieto kaina žmogui – solidūs penki eurai, tačiau norint rasti patogią stebėjimui vietą, reikėjo atvykti gana anksti, mat visos patogiausios pozicijos tiesiog buvo apgultos nuo ankstyvo ryto.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Adrenalino ir ekstremalių, tarsi serialo „Kobra 11” vaizdų ištroškę žiūrovai gavo visko su kaupu. Šis „bulių kautynių“ etapas pasižymėjo itin didele virtimų gausa, o kai kurie jų buvo tikrai įspūdingi – „buliai“ versdavosi po keletą kartų.

Tiesa, nė vieno tyčinio susidūrimo ar virtimo metu vairuotojai nenukentėjo, mat „bulių kautynės“ taip pat turi savo techninius reikalavimus automobiliams. Juose labiausiai akcentuojamas saugumas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Bene įspūdingiausią dienos virtimą pademonstravo panevėžietis Šarūnas Šarauskis su BMW. Pirmojo važiavimo metu gana smarkiai sulaužęs automobilį jis praleido antrą važiavimą.

Tačiau dar prieš finalą sportininkas atskleidė, kad lemiamame važiavime visgi pasirodys ir specialiai rėšis į šlaitą bei apvers savo BMW dėl žiūrovų. Kaip tarė, taip padarė. Ir „stogą“ Šarūnas Šarauskis padarė labai įspūdingai. Jo BMW pakilo į orą ir apsivertė beveik tris kartus.

Po šio įspūdingo triuko iš automobilio išlipęs vairuotojas buvo sutiktas ovacijomis ir aplodismentais. Tiesa, kitam etapui jau teks konstruoti naują „bulių“, mat panevėžiečio BMW susilankstė visais kampais.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

„Bulių kautynių“ esmė yra surinkti kuo daugiau taškų, kurie skiriami už kontaktus su varžovais. Teisėjai naudingumo balus duoda už varžovo apsukimą, apvertimą, pagalbą užstrigusiam dalyviui ir net savaiminį apsivertimą.

„Lengvųjų bulių“ kategorijoje šįkart startavo net 20 dalyvių, o geriausiai kenkti varžovams pavyko Nerijui Petriškiui iš Joniškio. Beje, Nerijus tą sėkmingiausiai padarė jau antrose varžybose iš eilės, tad tikėtina, jog dar po dviejų etapų jis galės į viršų kelti „lengvųjų bulių“ čempiono taurę.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Joniškio atstovas Žydrius Liutkevičius šiose varžybose parodė antrą rezultatą ir po dviejų etapų yra klasifikuojamas penktoje vietoje. Trečios vietos taurę Joniškyje iškovoti pavyko vietos sportininkui Deivydui Kelpšui. Verta pažymėti, kad grumtis su vyrais šioje kontaktinėje kovoje pasiryžo ir viena mergina – Indrė Zatorskytė iš Šiaulių.

„Sunkiųjų bulių“ įskaitoje, kurioje 11 dalyvių stumdėsi dar labiau šarvuotais automobiliais, nugalėtoju pripažintas Žydrūnas Rimkus, laimintis jau antrą etapą. Viena vieta žemiau jau du etapus finišuoja Joniškio sportininkas Nerijus Povilaitis. Trečias pagal surinktus taškus Joniškyje – Petras Armonavičius.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

„Bulių“ autokroso važiavimai vyko pagal autokroso taisykles, kurioje jokie tyčiniai susidūrimai jau nėra toleruojami. Vienintelis „bulių“ kroso ypatumas yra tai, kad dalyviai čia prie starto rikiuojami ne pagal kvalifikacijoje parodytus laikus, bet burtų keliu. Prieš startą kiekvienas dalyvis privalo ištraukti lapelį su numeriu ir tik taip sužino savo vietą starte.

1,6 litro darbo tūrio variklių įskaitoje varžėsi 19 sportininkų, tačiau atkakliausia kova virė tarp keturių dalyvių, finale nuo oponentų atitrūkusių netgi vienu ratu. Dėl taurių kovojo Lukas Kovera, Erikas Narbutas ir Artūras Stanys bei Egidijus Nevulis. Būtent tokia tvarka sportininkai ir išsirikiavo ant prizininkų pakylos. Šįkart be taurės liko Egidijus Nevulis, kuriam finale startuoti keliomis pozicijomis aukščiau sukliudė dar pirmame važiavime prakirsta padanga ir prastas rezultatas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Klasėje iki dviejų litrų varikliais triumfavo Šarūnas Budrys iš Pakruojo. Jis aukščiausią vietą laimėjo jau antrame etape iš eilės. Tiesa, Šarūnui Budriui gyvenimą tądien palengvino finale lyderiavusio Ramūno Zabielos gedimas. Sustreikavus vairo kolonėlei lyderis užlėkė ant šlaito ir ten sustojo.

Šarūnas Budrys pasinaudojo varžovo pasitraukimu ir iškovojo pirmą vietą. Į antrą poziciją pakilo Žagarės atstovas Egidijus Gužauskas. Trečią vietą iškovojo Kupiškiui atstovaujantis Gintaras Bėlskis.

Tiesa, šiam sportininkui itin šypsojosi fortūna, sėkmingai sudėliojusi visas aplinkybes. Finaliniame važiavime Gintaras Bėlskis pajuto, kad streikuoja pavarų dėžė ir užlėkęs ant šlaito sustojo. Kai sportininkas atsiliko nuo visų oponentų ir jau galvojo, kad varžybos praloštos, trasoje suplazdėjo raudonos vėliavos.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Paaiškėjo, kad netoliese apsivertė Modestas Banelis su „Opel Astra“. Tai reiškė, kad varžybos yra stabdomos, o jos pratęstos bus surikiavus visus sportininkus tokia tvarka, kokia jie tuo metu važiavo trasoje.

Gintarui Bėlskiui pavyko atrasti dvi pavaras ir šis stojo į rikiuotės galą. Po varžybų „restarto“ sportininkas sugebėjo atakuoti ir prasibrauti į trečią vietą.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Varžybų akimirka

Moterų įskaitos kategorijoje lygių nebuvo Redai Vainauskaitei, į trasą išvažiavusiai naujuoju savo kroso bolidu „Honda CRX“.

Sportininkė, įprastai lenktyniaujanti vyrų apsuptyje, taurę laimėjo be didesnio vargo, oponentes įveikdama solidžia persvara. Antrąją vietą laimėjo Ema Vitkauskaitė iš Šiaulių, o trečią vietą laimėjo Greta Kaziulytė.

Trečiasis „bulių kautynių“, „bulių“ kroso ir moterų kroso etapas vėl įvyks Joniškyje. Varžybų organizatoriai skelbia, kad renginys čia numatytas liepos 9-ą dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius