Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada žiedinės lenktynės grįš į „Fast Lap“ laikais pasiektas aukštumas?

2018 m. spalio 21 dieną Lietuvos autosporto padangė pasikeitė. Iš jos pasitraukė galbūt ryškiausia istorijoje žvaigždė – jokių analogų šalyje neturėjusi ir į dar neregėtas aukštumas Lietuvos žiedinių lenktynių sportą pakėlusi „Fast Lap“ organizacija.
Akimirka iš „Fast Lap“ IV etapo 2015 m. / Kiril Judakov nuotr.
Adrenalinas, rizika, emocija, žavesys ir greičio svajonė – visa tai tilpo žodžiuose „Fast Lap“ / Kiril Judakov nuotr.

Nuo to momento praėjus keturiems metams, 15min ieško atsakymo į klausimą, kada šalies žiedinės lenktynės vėl patirs renesansą?

Kuo žmones užburia žiedinės lenktynės?

2018 metų gegužės 19 diena. Dešimta valanda ryto. Kačerginė, pirmasis „Fast Lap“ sezono etapas.

Jaučiu karštį, užuodžiu ryškų benzino kvapą, važiuoju greičiausią ratą savo gyvenime „Nemuno žiede“. Mano galvoje nėra jokių pašalinių minčių, nematau šalimais trasos esančios žolės, nematau ir medžių ar dangaus skliauto. Bet manęs tai ir nedomina, manęs nedomina niekas – tik lenktynių trasos danga ir artimiausias posūkis. Aš tarsi kažkur kitoje dimensijoje, susitelkęs į vairavimą labiau nei bet kada anksčiau. Jaučiuosi būdamas tartum tunelyje, kuriame mane kaip ant bėgių prie trasos asfalto lipdo įkaitusios automobilio sportinės padangos. Ir staiga SMŪGIS!

Visas mano dėmesys sutelktas tik į trasą.

Iš šio tartum svaiginančio sapno pabudau tik nuo gniaužomo metalo garsų, kažkur legendinio Ąžuolo posūkio prieigose. Lipdamas iš po susidūrimo su atitvarais sudaužyto automobilio negalvojau apie žalą, negalvojau apie nieką, tik negalėjau sau atleisti, kad paleidau savo greičiausiąjį gyvenimo ratą. Akivaizdu, kad tądien važiavau greičiau, nei tuo metu dar mokėjau. Turbūt važiuojant virš savo galimybių ribų tos lenktynės niekaip kitaip ir negalėjo pasibaigt. Bet juk negalėjau paleisti to greitojo rato...

„Būsiu geriau pasiruošęs kitąmet, treniruočių metų nuvažiuosiu dar kelis tūkstančius kilometrų“, – galvojau tuo metu. Tačiau pasibaigus sezonui „Fast Lap“ jau skelbė, kad nutraukia savo veiklą. Po to pranešimo vienas istorijos ciklas pasibaigė ir Lietuvos žiedinės lenktynės paniro į gilų, kone letargo miegą.

Šįkart ieškosime atsakymų, kada ši disciplina Lietuvoje vėl grįš į savo populiarumo aukštumas. Su tūkstantinėmis žiūrovų miniomis ir kilometrinėmis eilėmis prie įvažiavimo į trasą.

Organizatorių nuotr./Egidijus Janavičius
Organizatorių nuotr./Egidijus Janavičius

LASF Prezidento Egidijaus Janavičiaus komentaras

Lietuvos automobilių sporto federacijos prezidentas E.Janavičius paklaustas, ko reiktų, kad žiedinės lenktynės grįžtų į aukštumas pastebėjo, kad šalia tam reikalingos trasos reikia ir ypatingomis savybėmis pasižyminčių organizatorių.

Kad organizatorius padarytų ką nors tokio, pas jį turi degti ugnelė jo viduje.

LASF prezidentas negailėjo gerų žodžių: „Fast Lap“ buvo labai geras projektas. Manau čia buvo tas atvejis, kai organizatorius buvo paskatintas pradėti organizuoti pirmiausiai žiūrint ne piniginės grąžos, o su konkrečia ambicija padaryti geriau, nei buvo bet kada anksčiau. „Fast Lap“ yra pavyzdys, kaip toli gali nuvesti idėja. Kad organizatorius padarytų ką nors tokio, pas jį turi degti ugnelė jo viduje, juk vien norų neužtenka.“

„Man labai gaila, kad ta lenktynių serija baigė savo veiklą. Jie gebėjo sukurti unikalią emociją, paskutines jų lenktynes atsiminsiu dar ilgai. Tas lietus, tos lenktynės, tai buvo kažkas nepamirštamo. Tačiau turim suprasti, kad tai buvo, tačiau to nebėra.

Viskas, reikia žiūrėti į ateitį. Šiemet turėsime kitus organizatorius („Ring Challenge“- red. pastaba), manau apskritai visos autosporto šakos turi didžiulį potencialą augti. Todėl LASF ir aš savo ruožtu organizatoriams padėsim viskuo, kuo tik galėsim“, - pasakojo E.Janavičius.

Andrius Firantas prieš savo paskutinį „šokį“ su „Honda S2000“ Poznanėje / Kiril Judakov nuotr.
Andrius Firantas prieš savo paskutinį „šokį“ su „Honda S2000“ Poznanėje / Kiril Judakov nuotr.

„Fast Lap“ lenktynininko Andriaus Firanto nuomonė

Šiuo metu žiedinę „Honda S2000“ pardavinėjantis sportininkas pasidalino savomis mintimis: „Fast Lap laikais žiedinės lenktynės išgyveno tikrą savo aukso amžių.

Fast Lap laikais žiedinės lenktynės išgyveno tikrą savo aukso amžių.

Paskutinės mano lenktynės buvo 2017 m. sezone Lenkijoje ir tam tikra prasme jų metu užkaltas variklis mane tartum nužudė. 2018 metais kol atstačiau automobilį, „Fast Lap“ netikėtai nutraukė veiklą. Iškart nebeliko kur varžytis, po to dar prasidėjo Covid-19 pandemija ir mano kaip lenktynininko karjera visiškai neplanuotai baigėsi.“

„Šio organizatoriaus rengtų varžybų metų autosportas šalyje pasiekė savo pačią sinusoidės viršūnę. Jie turėjo fenomenalų gebėjimą sudominti tiek žiūrovus, tiek pačius lenktynininkus. Atsimenu paskutinius renginio gyvavimo metus, kai net visiems norintiems dalyvauti nelikdavo laisvų vietų.

Jei tik turėtume lenktynių trasą, ši organizacija galėjo dar tiek daug pasiekti. Labai gaila, kad viskas taip baigėsi. Nemanau, kad kas nors dalyvių skaičiumi ir kokybe artimiausioje ateityje pasivys „Fast Lap“, - pažymėjo vienas iš žinomiausių šalies žiedinių lenktynių sportininkų.

Organizatorių nuotr./Ugnė Rukšėnaitė
Organizatorių nuotr./Ugnė Rukšėnaitė

2022 m. Lietuvos žiedinių lenktynių čempionato organizatorė Ugnė Rukšėnaitė

„Organizacija „Ring Challenge“ grįžta! Po pertraukos vėl rengsime šalies čempionatą. „Fast Lap“ pasitraukimas visiems šalyje buvo tartum žaibas iš giedro dangaus. Prieš tai organizuodami C lygos varžybas auginome talentus. Ir tartum iš niekur vieną dieną gavome pasiūlymą surengti aukščiausio lygio varžybas. Suprantama, kad organizuoti tai, ko niekada nesi daręs visada yra sudėtinga. Bet esame tie, kurie tikrai nebijome jokių iššūkių. Pasidalinome pareigas ir darėme. Buvo ir klaidų, bet tai manau yra natūralu“, - minėjo U.Rukšėnaitė.

„Mintis šiemet vėl organizuoti čempionatą neatsirado spontaniškai. Aš niekada nebuvau atitolusi nuo žiedo, visada žinojau, kad grįšiu į žiedą, kad vienaip ar kitaip vėl organizuosiu renginius. Žiedas yra ta bendruomenė, kurios aš palikti negaliu. Ji yra svarbi mano gyvenimo dalis. Manau vienintelis dalykas, kaip galiu svariai prisidėti prie šios bendruomenės stiprinimo – tai yra varžybų organizavimas. Taigi šiemet kartu su Gintautu Šutavičiumi vėl viską statysim iš naujo.

„Kiekvienas turime suprasti, kad negalime ateiti ir per vieną dieną sukurti to, ką „Fast Lap“ statė dešimt metų. Kol užaugsim, tai užtruks. Tikiuosi, kad šiemet netrukdys pandemija, turėsime daugiau stabilumo. Noriu, kad mūsų renginyje tvyrotų gera atmosfera, kad jis augtų ir vienytų ne tik autosporto fanus. Norisi, kad ateitų ir mamos su vaikais, tėvai, šeimos. Kad vaikai pirmą kartą gyvenime pamatytų autosportą, kad augintume meilę jam.

„Šiais metais noriu parodyti lenktynininkams, kad mes niekur nedingome, kad mes organizuosime varžybas ir esame nusiteikę eiti toli. Kadangi aš kaip organizatorė praktiškai užaugau šitame žiede, tikrai nė už ką nepaliksiu savo „chebros“ neturinčios kur važiuoti“, - entuziastingai pasakojo U.Rukšėnaitė.

Aš praktiškai užaugau šiame žiede...

Atsakydama į klausimą, kada žiedinės lenktynės grįš į savo populiarumo aukštumas, Ugnė buvo konkreti: „Visi suprantame, kad kai turėsime trasą, tada ir pamatysime joje tiek „Porsche“, tiek „Lamborghini“ ir kitus elitinius automobilius. Norint augti ir suklestėti mums būtina lenktynių trasa.“

Epilogas

Kartais sakoma, kad mūsų gyvenimas yra tarsi pokerio partija. Negalime pasirinkti kokias kortas gauname, tačiau kiekvienas stengiamės išspausti geriausią iš to, kokias kortas jau turime rankose.

Laimėti pokerio partiją įmanoma ir su prastomis kortomis, tačiau kaip tą galima padaryti net neturint kur varžytis, reiktų paklausti mūsų valstybę valdančių asmenų.

Lietuvos žiedinių lenktynių čempionato startas 2022 05 27-29 d. „Nemuno Žiede“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius