Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 13 /17:58

Karštas F1 etapas Barselonoje: trys avarijos lenktynių pradžioje ir nepavejamas L.Hamiltonas

Sekmadienį Barselonoje prasidėjo dar vienas šių metų „Formulės 1“ čempionato etapas. Pirmose rikiuotės gretose – „Mercedes-Benz“ komandos pilotai Lewisas Hamiltonas ir Valteris Bottas. Pirmoje vietoje startavę pilotai buvo nepavejami visus 66 ratus – jie atnešė komandai pergalę Ispanijoje.
L.Hamiltonas pelnė antrąją pergalę šiemet
L.Hamiltonas pelnė antrąją pergalę šiemet / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Barselonos F1 trasoje pilotų laukė 16 posūkių, tačiau trasa plati, tad vietų čia lenkti – į valias. Sinoptikų prognozės sekmadieniui – 80 proc. lietaus tikimybė.

Visgi ne lietus atnešė nesklandumų pirmuosiuose lenktynių ratuose. Vos pajudėjęs iš vietos nuo starto linijos, pirmuosiuose trasos posūkyje Romainas Grossjeanas, „Haas“ komandos atstovas, nesuvaldė bolido ir trenkėsi į Nico Hulkenbergo, „Renault“ komandos atstovo, bolidą.

Neilgai trukus „out“ užrašas atsirado ir prie Pierre Gasly'io pavardės. Šis taip pat sudaužė savo bolidą ir lenktynių nebetęs.

Lyderiams šios avarijos nepakenkė. Pirmoje rikiuotės eilėje po septynių ratų – vis dar Lewisas Hamiltonas, kovojantis dėl pergalės šiame GP. Sebastianas Vettelis sugebėjo aplenkti V.Bottą ir išsiveržė į antrąją vietą. V.Bottas - trečias, jam ant kulnų lipa K.Raikkonenas.

Lenktynių užkulisiuose vyksta daugybė diskusijų dėl R.Grossjeano sukeltos avarijos. Pasirodo, pilotas, pradėjęs suktis, nusprendė ne stabdyti, o spausti akceleratorių iki dugno. Tai lėmė, kad iš lenktynių turėjo pasitraukti ne tik jis, bet ir dar du pilotai. Kalbama, kad už tai R.Grossjeanas gali sulaukti nemenkos baudos.

10 rate rūstybę užsitraukė ir Stoffelis Vandoorne'as, kuriam už važiavimą neteisinga trajektorija buvo skirta 5 sekundžių bauda.

„Ferrari“ ėmėsi taktikos

Po 14 įveiktų ratų jau kalbama, kad greičiausiai "Mercedes-Benz", šiandien pradėję lenktynes pirmi, galės džiaugtis pergale, nes L.Hamiltonas nuo S.Vettelio, esančio antroje vietoje, atsiplėšęs per 6 sekundes.

Prognozės, panašu, nedžiugina S.Vettelio. „Ferrari“ komanda susigrąžino jį į techninę zoną ir pakeitė padangas: iš „soft“ tipo į „medium“. Sustojimas lėmė, kad S.Vettelis dabar atsidūrė 7-oje vietoje ir 30 sek. atsilieka nuo pirmoje vietoje esančio L.Hamiltono.

Tiesa, „Mercedes-Benz“ visai netrukus nusprendė, kad metas keisti padangas V.Botto bolidui. Skaičiuojama, kad techninėje zonoje pilotas užtruko 3,9 sek. ir tai kone viena sekunde lėčiau nei šiaip jau gali keisti padangas ši komanda. V.Bottas į trasą išvažiavo su „medium“ tipo padangomis. V.Bottas – šeštoje vietoje ir lipa ant kulnų S.Vetteliui.

K.Raikkonenas – antras, tačiau atsilieka 18 sek. nuo L.Hamiltono. Komanda neskuba jo grąžinti į techninę zoną ir prašo pakentėti dar du ratus.

K.Raikkonenui kilo problemų

Nepaisant K.Raikkoneno pasiryžimo pakentėti dar porą ratų, panašu, „Ferrari“ turi gerokai rimtesnių problemų.

„Turiu problemų, dingo galia“, – toks pranešimas nuskambėjo iš „Ferrari“ komandos bolido.

Komanda susigrąžino pilotą į techninę zoną, tačiau, panašu, greitai išspręsti problemų nepavyks ir lenktynės vienas „Ferrari“ pilotų šiandien baigė.

Lyderiai pasikeitė

L.Hamiltonas taip pat stojo techninėje zonoje. Komanda nusprendė pakeisti lyderio padangas iš „soft“ į „medium“.

Tai leido į pirmąją vietą išsiveržti Maxui Verstappenui. Pastarasis kol kas pirmas, tačiau L.Hamiltonas vos sekundė už jo ir laiko skirtumas sparčiai tirpsta.

L.Hamiltonas vėl priekyje

Ilgai netruko: 35-ame rate M.Verstappenas buvo priverstas stoti techninėje zonoje padangų keitimui. Nors jo komanda apsisuko itin sparčiai, pilotas atgal į trasą grįžo būdamas 4-oje vietoje.

L.Hamiltonas vėl pirmauja. Antroje vietoje – S.Vettelis, tačiau jį nuo lyderio skiria 10,7 sek.

„Mercedes-Benz“ išties galėtų tikėtis podiumo pakylos šiandien. Tiesa, tam, panašu, yra viena sąlyga: komanda turėtų nestoti dar vienam padangų keitimui. Būtent apie tai galvojama, mat iš techninės zonos skrieja klausimas į V.Botto bolidą, ar šis pajėgs baigti lenktynes su esamu padangų komplektu.

„Kol kas viskas atrodo labai tinkamai“, – sako V.Bottas.

Sumaištis trasoje

40-ame lenktynių rate iš trasos pasitraukė „Force India“ pilotas Estebanas Oconas. Jam paliepimas nekeisti pavaros, mat iš galinės bolido dalies – dūmai. Panašu, kad sugedo bolido motoras ir lenktynės šiam pilotui baigtos.

Geltonomis vėliavomis pasinaudojo „Ferrari“ ir S.Vettelis. Kadangi lenkti draudžiama, komandai tai buvo proga imti ir pakeisti S.Vettelio bolido padangas. Į trasą vokietis išvažiavo su „medium“ tipo padangomis.

Tiesa, tai lėmė, kad į trasą S.Vettelis išvažiavo būdamas ketvirtas. Pirmose pozicijose – abu „Mercedes-Benz“ pilotai.

„McLaren“ gedimas

47 rate trauktis tenka dar vienam pilotui. Į trasos šoną pasitraukia S.Vandoorne'as.

Panašu, kad sugedo „McLaren“ komandos bolidas. Pilotas pranešė, kad nebegali valdyti bolido. Tai jau šeštas lenktynių šiandien nebaigsiantis pilotas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stoffelis Vandoorne'as pasitraukė iš F1 lenktynių Ispanijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stoffelis Vandoorne'as pasitraukė iš F1 lenktynių Ispanijoje

Problemų turi ir M.Verstappenas. Pasirodo, pilotas, važiuodamas paskui Lance Strollį, virtualaus saugos automobilio metu atsitrenkė į šio galinę dalį. Tai lėmė, kad buvo pažeistas M.Verstappeno bolido priekis.

Tiesa, komanda jį informavo, kad ypatingos reikšmės tai neturės ir pabrėžė, kad šio tempas itin geras.

„Taip ir važiuok, išlaikyk tempą“, – atskriejo padrąsinimas M.Verstappenui iš techninės zonos.

L.Hamiltonas – nepavejamas

Lenktynėms besibaigiant akivaizdu, kad šiandien, Ispanijoje, L.Hamiltonas yra nepavejamas.

„Mercedes-Benz“ žvaigždė daugiau nei 17 sek. lenkia komandos bičiulį V.Bottą ir užtikrintai pirmauja.

Paskui V.Bottą – 8 sekundėm atsiliekantis M.Verstappenas. S.Vettelis nuo šio yra per kiek daugiau nei 2 sekundes, tačiau pasivyti greito lenktynininko nesugeba.

Tiesa, ne viskas „Mercedes-Benz“ komandoje aišku. Mat V.Bottui atėjo paliepimas taupyti degalus.

„Kuo daugiau sutaupau, tuo daugiau prarandu sukibimo“, – į techninę zoną atskriejo piloto atsakymas.

„Mercedes-Benz“ pergalė

Galiausiai 66-ame rate L.Hamiltonas kirto finišą liniją. Tai antroji jo pergalė šių metų sezone. Antras – V.Bottas, trečias – M.Verstappenas. „Ferrari“, deja, Ispanijoje sėkmė nesišypsojo, S.Vettelis – ketvirtas.

„Geras jausmas“, – prisipažino L.Hamiltonas.

„Komanda šiandien kaip reikiant pasistengė su strategija“, – pripažino V.Bottas.

„Mums pasisekė, kai pasitraukė K.Raikkonenas“, – neslėpė M.Verstappenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius