2022 01 02 /2023 01 04

Kiek Dakare dominavusiuose KAMAZ sunkvežimiuose buvo rusiškų detalių?

Naberežnyje Čelny yra antras didžiausias miestas Rusijos Tatarstano federacinėje respublikoje (Totorijoje). Šiuo metu tai maždaug Vilniaus dydžio miestas, kuris suklestėjo 1969 metais, kai nedideliame žvejų kaimelyje buvo pastatyta KAMAZ sunkvežimių gamykla. Devyniolika pergalių Dakare ir visiškas dominavimas sunkvežimių klasėje iki 2022 m., kai Rusija užpuolė Ukrainą ir buvo pašalinta iš FIA renginių.

Visos Dakaro naujienos, galerijos, rezultatai

Tačiau tik retas žino, kiek iš tiesų tuose dominuojančiuose sunkvežimiuose buvo rusiškų detalių.

Tačiau tik retas žino, kiek iš tiesų tuose dominuojančiuose sunkvežimiuose yra rusiškų detalių

Nepulsiu aklai niekinti rusų inžinerių sugebėjimų. Juk daugeliui ne naujiena, kad autosporte naudojama technika dažnai praktiškai neturi nieko bendro su civiliams skirtomis transporto priemonėmis.

Dėl itin didelių apkrovų ir ekstremalių sąlygų Dakaro dalyviai naudoja specifines autosporto inžinierių sukuriamas detales. Dabar šiose bekelės lenktynėse dėl pradėto karo Ukrainoje nebedalyvaujantys rusai – ne išimtis. Tiesa, jie jau neteko daugumos žemiau išvardytų technologijų.

Didelė dalis KAMAZ akcijų priklauso Rusijos valstybei (49,9 proc.), taip pat 15 proc. akcijų priklausė vokiečių „Daimler AG“ kompanijai (daugiausiai asocijuojamai su savo dukterine įmone „Mercedes-Benz“), dar 20,81 proc. „Avtoinvest“ įmonei ir likusi dalis kitiems smulkesniems akcininkams. Tačiau „Daimler“ nutraukė verslo santykius su KAMAZ ir nebeteikia technologijų.

Tačiau daugeliui įdomu, iš ko pagaminti tiek pergalių Dakare laimėję KAMAZ? Prieš kelis metus buvo paviešinta informacija apie Dakaro ralyje dalyvavusių KAMAZ sunkvežimių dalių kilmę. Tai iš ko jos būdavo perkamos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius