Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kokias padangas degina šoninio slydimo monstrai?

Ilgus metus vyravęs įsitikinimas, jog šoniniam slydimui tinkamos bet kokios padangos, jau kurį laiką slenka užmarštin – net ir mėgėjiškai šiuo sportu užsiimantys pilotai vis dažniau stengiasi rinktis naujas ar restauruotas padangas. Tokie sprendimai kelia važiavimo kainą, tačiau leidžia užtikrintai jaustis trasoje ir taip siekti aukštesnių rezultatų.
Šoninis slydimas
Šoninis slydimas / Andriaus Lauciaus nuotr.
Temos: 1 Driftas

Pasigilinome į Lietuvos drifterių pasirinkimus ir jų motyvus – galbūt būtent jie žino, kurios padangos yra geriausios?

Mes neretai išgirstame, jog driftui tinka bet kokios padangos, svarbu kuo pigesnės, naudotos, tą girdime net iš kolegų sportininkų, kurie deklaruoja, kad štai ralyje ar žiedinėse lenktynėse su bet kuo į trasą tikrai neišlėksi. Tai rodo vieną paprastą dalyką – informacijos trūkumą, o gal net naivumą”, – juokiasi renginių organizatorius Linas Ramoška.

Turbūt visi dabartiniai drifto bolidai PRO lygoje turi bent 450 arklio galių, kai kurie siekia ir tūkstantį. Tokio galingumo iš variklių niekas nespaustų, jeigu reiktų slysti su nudėvėtomis žieminėmis padangomis – juk jos tiesiog suplyštų vietoje“, – tęsia Linas.

Andriaus Lauciaus nuotr./Šoninis slydimas
Andriaus Lauciaus nuotr./Šoninis slydimas

Minėtos PRO lygos dalyviai jau kone penketą metų naudoja tokias pačias padangas kaip ir, pavyzdžiui, Autoplius.lt Fast Lap“ lenktynininkai – vadinamąsias Semi-Slick“ tipo padangas. Tai vis dar gatvėse legalios, tačiau savo savybėmis labiau sportui skirtos padangos. Kietas padangos šoninis kordas leidžia išlaikyti padangos formą ir slystant šonu itin dideliu greičiu, bei neleidžia nusimontuoti dėl didelės šoninės apkrovos, tačiau net ir šio tipo padangos drifterių rankose gali veikti skirtingai.

Pasitikrinę padangas mūsų varžybose tikrai nerasite jums labai gerai pažįstamų gamintojų

Pasitikrinę padangas mūsų varžybose tikrai nerasite jums labai gerai pažįstamų gamintojų, kurie žinomi visame pasaulyje ir tam yra labai gera priežastis – tos padangos neatlaiko drifterių reikalavimų. Jos pradeda plyšti gabaliukais arba, pavyzdžiui, gerai sukimba su danga tik važiuojant tiesiai, o slystant šonu tik buksuoja vietoje, tačiau nestumia bolido į priekį.

Mes kartais juokaujame, jog padangas reiktų duoti testuoti drifteriams – jie bet kokią padangą tikrai priveda prie jos galimybių ribos, o varžybų metu gali labai objektyviai matyti, kurios atlaiko daugiau ratų, kurios leidžia pabėgti nuo tave vejančio piloto, kurios ne“, – mintimis dalijosi organizatorius.

Prieš savaitę varžybose Nurburgring“ trasoje ketvirtą vietą užėmęs Drift Devils“ komandos pilotas Kęstutis Kelpša, paklaustas, ar profesionalūs drifteriai renkasi tas pačias padangas kaip žiedo meistrai, tik šypteli: Deja, pasirinkimai labai skirtingi. Jeigu žiedinėse lenktynėse padangos sušyla po truputį ir turi šansų atvėsti važiuojant tiesiai, tai drifte jos uždegamos“ sekundės bėgyje ir atvėsta tik po finišo – labiau jas kankinti kažin ar įmanoma.

Jeigu jums pasakyčiau, jog šiuo metu Europoje labiausiai geidžiamos padangos vadinasi WestLake Sport RS“, kažin ar jūs būsite girdėję ar kur nors matę šį pavadinimą“, – pasakoja Kęstutis.

Tiek jis, tiek ir didesnė dalis Lietuvos PRO drifterių jau laukia naujos sukibimo“ siuntos – po trejeto savaičių Kačerginės Nemuno žiede“ įvyks antrasis Lietuvos drifto čempionato etapas – AZO UpHill Drift“. Dėka į kalną vedančios, itin greitos trasos, sukibimas su danga šiame etape taps vienu iš raktų į sėkmę, tad taupyti jo kaina aukščiausios lygos sportininkai neketina.

AZO UpHill Drift“ įvyks birželio 2-3 dienomis, Kačerginės Nemuno žiede“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius