Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naująjį čempionatą pradės V.Švedas su Ž.Sakalausku

Pasirodė sausio 31 dieną įvyksiančio „Winter Rally 2009“ starto tvarka. Pirmieji šį ralį, kaip praėjusių metų Lietuvos čempionai absoliučioje įskaitoje bei N4 klasėje, pradės Vytauto Švedo ir Žilvino Sakalausko ekipažas. Jų „Mitsubishi Lancer Evo IX“ bus pirmasis automobilis, kurio nekantriai lauks greičio ruožuose susirinkę žiūrovai.
V.Švedas
V.Švedas / Dienraščio „15 minučių“/Eriko Ovčarenko nuotr.

Praėjusių metų sėkmė ir puiki antra vieta garsiajame „Saaremaa“ ralyje (Estija) spalio viduryje, kur lietuviai nurungė dešimtis pajėgių varžovų, bus papildomas stimulas niekam neužleisti pirmosios vietos. Tokiu pat skaičiumi bus pažymėtas ir jų automobilis, išdailintas „Juta Racing“komandos spalvomis.

Logo Winter Rally 2009
Winter Rally 2009

Šį faktą apsunkins žiemiškojo ralio specifika, kuomet pirmieji startavę automobiliai patiria sunkumų „valydami“trasą, taip pat galimai nenuspėjamos ralio savaitgalio vairavimo sąlygos. Ši aplinkybė gerai „susigrojusiam“ ekipažui gali ir pasitarnauti, kadangi V.Švedas ir Ž.Sakalauskas garsėja kaip išnaudojantys tokias progas. Tereikia prisiminti praėjusių metų „Aukštaitijos“ ralį, kuomet pasinaudoję naktimi ir rūku, nepaliko šansų ne tik lygiaverčiams varžovams, tačiau ir Sauliui Girdauskui su WRC automobiliu.

Pastarasis taip pat startuos „Winter Rally 2009“ su 2005-ųjų laidos „Škoda Fabia WRC“ ir kur kas dėkingesnėje – aštuntoje pozicijoje. Jų startinis numeris yra palyginus žemas, nes praėjusį sezoną  laikyti favoritais, jie užėmė tokią pat vietą bendroje įskaitoje. Nepaisant to, Sauliaus Girdausko, kuriam talkins pastaruosius sezonus su juo važiavęs Paulius Urbonas, nuvertinti nederėtų. Techniškai pranašesnis už visus likusiuosius automobilis, vairuojamas patyrusio lenktynininko, yra neabejotinas favoritas ralyje ir realus pretendentas nugalėti, jeigu jo nepaves techninės problemos ar lemtinga ekipažo klaida. Praėjusiais metais septyniuose etapuose tokių klaidų buvo dvi – ir abi sezono pabaigoje.

Po V.Švedo ir Ž.Sakalausko prie starto linijos stos 2008 metų Latvijos čempionai – Aivis Egle su Martinšu Jerumsu, taip pat vairuosiantys devintosios kartos „Evo“. Dramatiškai susiklosčiusiame praėjusių metų Latvijos čempionate, kuomet iki paskutinio etapo finišo į čempionų titulą pretendavo net trys ekipažai, jiedu iškovojo sunkią pergalę. Be abejonės, kovingai nusiteikę, ir čia jiedu stos į kovą dėl aukščiausių pozicijų.

Trečiu numeriu pažymėtą automobilį pilotuos patyręs ir toli gražu ginklų nesudėjęs Roko Lipeikio ir Renato Vaitkevičiaus duetas. „Egzotika“ komandos garbę jie gins pagal A klasės techninius reikalavimus paruoštu „Mitsubishi“, kuriuo jie sėkmingai ir rekordiškai stabiliai dalyvauja Lietuvos čempionate kelis metus iš eilės.

Po R.Lipeikio startuos vienas publikos favoritų – Deividas Jocius. Nors lenktynininkas praėjusiais metais buvo išsakęs nuomonę, kad šiemet Lietuvoje nestartuos, o labiau koncentruosis į varžybas užsienyje, tačiau „Winter Rally 2009“ sportininkas pasirodys, tuo nudžiugindamas savo gerbėjus. Iki šiol neaišku, kas bus Deivido šturmanas, tačiau greičiausiai juo turėtų būti Kastytis Torrau, talkinęs Deividui 2008-ųjų sezono pradžioje.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr. /Ralio akimirkos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr. /Ralio akimirkos

Iškart po D.Jociaus – šiųmetiniai serijinių automobilių Pasaulio ralio čempionato (P-WRC) debiutantai – Andis Neikšanas su Peteriu Dzirkalu. Jų automobilis bus pažymėtas penktuoju numeriu. Kaimyninės šalies atstovams palinkėsime sėkmės ne tik „Winter Rally 2009“, tačiau ir po dviejų savaičių nuo jo vyksiančiame pirmajame P-WRC etape – Norvegijos ralyje, kuriame latviai taip pat varžysis spaudžiant šaltukui ant apledėjusių žvyrkelių.

Kadangi šeštojo (kaip ir tryliktojo) startinių numerių nebus, po latvių ekipažo – septintuoju numeriu į greičio ruožą išvažiuos Ramūnas Čapkauskas su Tomu Šipkausku. Šis ekipažas yra įdomus tuo, kad jį sudaro du lenktynininkai-vairuotojai. Ramūnas dar palyginus neseniai skynė pergales žiedinių lenktynių trasose, o Tomas, šturmanaujantis Ramūnui, yra didelis visureigių sporto entuziastas, dalyvaujantis įvairiose 4x4 varžybose Abu sportininkai praėjusiais metais dalyvavo ir 1000 km lenktynėse, surengtose Palangoje – tąkart jie vairavo skirtingus automobilius skirtingose komandose.

Aštuntuoju numeriu, prieš anksčiau minėtą „Fabia WRC“ Utenos apylinkių žvyrkelius šturmuos pusiau latviškas, pusiau lietuviškas ekipažas. Tai – lietuviams puikiai žinomas ir dažnai mūsų šalies raliuose važiuojantis Janis Vorobjovs ir Audrius Šošas. Jiedu atstovaus „latviškai“ –  „SEB rallija komanda“ ekipai.

Sulauksime ir svečių iš Estijos bei Ukrainos – dešimtuoju numeriu pažymėtu „Mitsubishi“ startuos Margusas Murakas su Silveriu Kuttu , o 20-uoju – ukrainiečiai Oleksijus Tamrazovas ir Oleksandras Skochykas, vairuosiantys „Subaru Impreza WRX STI“.

Eriko Ovčarenko/Dienraščio „15 minučių
Eriko Ovčarenko/Dienraščio „15 minučių" nuotr./Ralio akimirkos

Jau rašėme apie dalį ekipažų, nusprendusių dalyvauti „Winter Rally 2009“. Malonus netikėtumas yra ukmergiškio Evaldo „Gazas dugnas“ Čirbos pasirodymas, nors dėl lėšų stygiaus šis sportininkas iš pradžių planavo nedalyvauti šių metų čempionate. Vis dėlto, šiame ralyje kaip ir dvejus praėjusius metus Evaldas startuos „Mitsubishi Lancer Evo IX“ automobiliu, o jam šturmanaus Gediminas Ramonas. Staigmena yra ir Audriaus Gimžausko sprendimas startuoti ralyje, nepaisant visai neseniai lūžusios kojos. Sportininkas, padedamas Kęstučio Girštauto, regis, pasiryžęs įrodyti, kad „ralistams“ ir tokios traumos – ne problemos dalyvauti ralyje. „Winter Rally 2009“  pamatysime ir Vytautą Baranauską, su šturmanu Gediminu Celiešiumi. Šie lietuviai savo šalies garbę gina „Fiesta Sporting Trophy“ varžybose, startuojančiose kartu su Pasaulio ralio čempionato etapais. Su „Ford Fiesta“ jie startuos ir šiame ralyje.

Matome, kad nors ir ekonominė situacija apkarpė dalyvių gretas (praėjusiais metais užsiregistravusių dalyvių buvo 99, o šiemet – 64 ekipažai), tačiau „Winter Rally“ žada būti išties įdomiu renginiu!

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius