Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 06 /15:32

Pirmavęs, bet Dakaro nebaigęs L.Kancius grįžo į Lietuvą: apie kitus metus kalbėti anksti

Puiki pergalė pirmajame Dakaro greičio ruože, geras pasirodymas antrajame ir apmaudus gedimas trečiajame, kai teko spręsti, važiuoti namo ar baigti lenktynes nekovojant dėl aukščiausių pozicijų. Toks šiųmetis Laisvydo Kanciaus kelias Dakare. Ketvirtadienį popiet jis jau Vilniuje.

Lemiamas L.Kanciui buvo trečiasis greičio ruožas – dykumoje jam lūžo rato stebulė ir bivaką jo keturratis parskraidintas sraigtasparniu. Sportininkas dar sprendė, galbūt tęsti lenktynes, tačiau vis dėlto nutarta važiuoti namo.

Kaip sako, čia jis važiavo kovoti dėl pirmųjų vietų, o ne patirties rinkti. Patirtį rinkti reikia iki Dakaro.

Išsamiau skaitykite čia: Laisvydas Kancius važiuoja namo: tikslas buvo pakovoti dėl pirmų vietų Dakare.

Visos Dakaro naujienos.

Nuotaikos jau geresnės

Saudo Arabijoje Laisvydas neužsibuvo – ketvirtadienį popiet jis per Frankfurtą jau grįžo į Lietuvą. Oro uoste jo laukė gerbėjai.

„Nuotaikos šiandien jau geresnės nei vakar ir užvakar. Puikiai suprantu, Dakaras baigėsi, norėjosi, kad jis pasibaigtų kitaip. Yra kaip yra.

Supratau iš karto kopose, kad yra viskas. Sunkokai buvo, sunkokai, nes norėjosi truputį daugiau“, – kalbėjo L.Kancius.

Ar bus kitas Dakaras?

Paklaustas, ar dar dalyvaus Dakare, Laisvydas tik nusijuokė – to esą klausti dar per anksti. Esą reikia išsimiegoti, susidėlioti mintis.

„Sudėtingas klausimas, ne dabar. Reikia turbūt pailsėti truputėlį nuo visko, kokį mėnesiuką. Tiesiog užsiimti kita veikla ir prasivalyti galvą. Nurimus emocijoms tada reikia galvoti kaip ką“, – nelabai linksmai kalbėjo sportininkas.

Jam pačiam šis Dakaras buvęs lengvesnis nei pernai, kadangi jau viskas buvo žinoma: „Viskas buvo aišku, savo patirtys. Nebuvo kažko netikėto, viskas buvo sudėliota, suplanuota, man tai buvo kur kas lengviau.“

Pirmajame greičio ruože laimėjęs, antrame puikų rezultatą pademonstravęs Laisvydas sako nieko ypatingo nedaręs – nei skubėjęs, nei itin atsargiai važiavęs.

„Dabar keliaudamas galvojau, kaip ten viskas buvo. Tiesiog važiavau savo tempu ir nepasakyčiau, kad labai ten ir stengiausi, tiesiog važiavau savo tempu, kokiu galėjau važiuoti“, – apie pergalę pirmame ruože sakė keturratininkas.

Virto per priekį

Incidentas, kurio metu lūžo stebulė, nebuvęs kuo nors ypatingas, prisiminė Laisvydas: „Prieš tai gal 100 km buvo labai greitų ruožų, kur greitis buvo 120-130, o ten tik įvažiavus į kopas, gal kokie penki kilometrai, kur greitis buvo 30 km/val. ir tiesiog kažkas pokštelėjo, aš virtau per priekį.

Tas virtimas toks kaip šieno kupetoj. Atsistojau ir tiesiog nesupratau, kas įvyko.“

Keturratis yra naujas, tad ir detalė negalinti būti sena, sakė sportininkas, tvirtindamas, kad su tokiu gedimu niekad nebuvo susidūręs – ši detalė jam niekad nėra sulūžusi: „Ji yra gamyklinė, standartinė. Kolegoms yra ji lūžusi. Yra gaminama stipresnė. Tiesiog turbūt kažkoks metalo silpnumas buvo toje vietoje ir tiek.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laisvydas Kancius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laisvydas Kancius

L.Kancius sakė, kad kelionė į Lietuvą iš Saudo Arabijos buvusi sunki, tad ir labai domėtis tolesniais Dakaro rezultatais labai neturėjęs kada.

Važiavo nesiversdamas per galvą

Planas buvo sudėliotas taip: pirmas dienas laikytis aštuntuke, o tada kilti aukštyn: „Bet nežinau, kodėl taip išėjo, kad viskas iškart paėjo. Dar kartą sakau, kad nevažiavau perlipdamas per savo galimybes, tikrai. Pirmą dieną važiavau normaliai. Antra diena buvo įtemptesnė, su lyderiais baigiau, nebuvo vertimasis per galvą. Manau, neblogai buvome pasiruošę.“

Klausiamas, kodėl vis dėlto netęsė lenktynių, L.Kancius kartojo tą patį, ką sakė iš karto apsisprendęs nebevažiuoti toliau – esą jis tarėsi ir su komanda, ir su artimaisiais, ir su kolegomis. Tačiau važiuodamas į Dakarą jis tikėjosi siekti aukščiausių pozicijų, tad važiavimas dėl važiavimo neatrodė prasmingas.

Dar kartą sakau, kad nevažiavau perlipdamas per savo galimybes, tikrai. Pirmą dieną važiavau normaliai. Antra diena buvo įtemptesnė, su lyderiais baigiau, nebuvo vertimasis per galvą.

„Važiavau į Dakarą dėl rezultato. Išėjo taip, kad kitą dieną reikėtų startuoti pačiame gale, vadinasi, startuoji paskutinis tarp sunkvežimių ir automobilių, kur trasa išmalta. Kad ir kaip stengsies, gero rezultato neparodysi, neįmanoma, nebėra tam sąlygų.

Kitas dalykas – dar visas Dakaras prieš akis, didžioji jo dalis, tu tiesiog laužysi techniką, gadinsi. Tiesiog nėra prasmės. Žinoma, patirtis, taip, tai labai svarbu, bet nemanau... Galima tos patirties ir lengvesniu būdu įgauti nelaužant technikos ir nelaužant savęs, nėra ten taip lengva ir paprasta, reikia pastangų įdėti“, – apie sprendimą nebevažiuoti toliau kalbėjo Laisvydas.

Jis teigė taręsis ir su Arūnu Gelažninku, kurio nuomonė jam buvusi itin svarbi.

Klausinėjamas, ar nežinia dėl kitų metų Dakaro yra pinigų, motyvacijos klausimas, L.Kancius sakė, kad kol kas klausimų yra dėl visko. Nes ruošiantis reikia įdėti daug darbo.

„Dabar reikia pailsėti, nurimti, sudėti pliusus ir minusus, tada be emocijų nuspręsti, važiuoti kitąkart ar ne“, – dėkodamas už paramą sakė L.Kancius.

Sportininkas neslepia turėjęs planų startuoti pasaulio čempionato etapuose. Tačiau kadangi nepavyko Dakaras, tai dabar jis ketina pailsėti ir greičiausiai nestartuos.

VIDEO: Laisvydas Kancius traukiasi iš Dakaro: „Organizatoriai išskraidino mane ir keturratį iš dykumos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius