-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Š.Pladas Pasaulio čempionato kvalifikacijoje krito nuo motociklo, bet varžybose finišavo sėkmingai

Rugsėjo 20 d. Ispanijos trasoje „Circuito de Jerez” vyko Pasaulio plento žiedo motociklų lenktynių „World Superbike“ (WSBK) 11-asis etapas. Šių lenktynių, rengiamų nuo 1988 m. istorijoje pirmą kartą dalyvavo ir atstovas iš Baltijos šalių – dešimt kartų Lietuvos plento žiedo motociklų čempionas Šarūnas Pladas. Nors sportininkas nuo motociklo krito kvalifikacinių važiavimų metu, varžybas sėkmingai baigė 21-oje vietoje.
Šarūnas Pladas „World Superbike“ etape
Šarūnas Pladas „World Superbike“ etape / Linos Markevičiūtės nuotr.

Pirmasis iš Lietuvos

Š.Pladas išsiruošė į varžybas anksčiau – keletą dienų pailėjęs po Ispanijos saule trečiadienį atvyko į trasą. O čia buvo maloniai nustebintas: lenktynių organizatoriaus „Dornos“ žiniasklaidos centre dirbo lietuvė. Tautietė pati susisiekė su Šarūnu, norėdama sužinoti daugiau informacijos apie jo sportinę karjerą, kad  perduotų ją sporto komentatoriams.

„Kadangi buvau pirmasis sportininkas iš Lietuvos WSBK istorijoje, jaučiau išskirtinį dėmesį. „Dorna“ administracija buvo labai maloni,“ – pastebi Šarūnas. Lietuvaičiui, dalyvavusiam „Supersport 600“ klasėje, buvo išskirta pusę „bokso“. Kaimynystėje įsikūrė prancūzų „Yamaha“ komanda su dviem sportininkais iš „Superstock 1000“ klasės. Paprastai komandos į tokius renginius atvyksta keliais vilkikais su visa reikalinga įranga. Taip buvo ir čia: aptarnaujantis personalas, profesionali motociklų programavimo ir remonto įranga, daugybė sportinių atsarginių dalių. 

Linos Markevičiūtės nuotr./Šarūnas Pladas „World Superbike“ etape
Linos Markevičiūtės nuotr./Šarūnas Pladas „World Superbike“ etape

Pasak sportininko, renginys buvo kruopščiai suorganizuotas, su aiškia dienotvarke, griežtomis, visiems galiojančiomis taisyklėmis, už kurių nesilaikymą skiriamos baudos – tiek piniginės, tiek šalinimas iš renginio apskritai. Lenktynininkui įspūdį padarė ir tai, kad prasidėjus renginiui, medicinos centras parsiskraidino sraigtasparnį, atsidarė medicininės pagalbos kabinetas su mobilia operacine, masažo centru. Iškilo ir didžiulės komandų svetainės, skirtos poilsiui ir pietums. 

Varžybų maratonas prasidėjo jau kitą dieną.

„Ketvirtadienio ryte buvau pakviestas kartu su keliais garsiais sportininkais, tokiais kaip Johnatan Rea, Jordi Torres, David Salom ir Roman Ramos, į susitikimą su WSBK gerbėjais Jerez mieste“, – prisimena Šarūnas.

Linos Markevičiūtės nuotr./Šarūnas Pladas „World Superbike“ etape
Linos Markevičiūtės nuotr./Šarūnas Pladas „World Superbike“ etape

Ypač malonu, kad žmonės domėjosi Lietuva ir manimi, kaip pirmuoju sportininku iš šios šalies, dalyvaujančiu WSBK

Čia sportininkai buvo kalbinami žurnalistų, pasirašė ant WSBK plakatų, reklaminių marškinėlių.  Gerbėjai aktyviai bendravo, fotografavosi su lenktynių dalyviais, linkėjo sėkmės.

„Ypač malonu, kad žmonės domėjosi Lietuva ir manimi, kaip pirmuoju sportininku iš šios šalies, dalyvaujančiu WSBK,“ – džiaugiasi sportininkas.

Įgyta patirtis

Sugrįžus į trasą buvo privalu dalyvauti „Wild Card“ lenktynininkų instruktaže, kurio metu buvo paaiškintos lenktynių taisyklės.  Tačiau, anot Šarūno, daugiausiai nerimo kėlė techninė komisija. Bet nežiūrint į kelias smulkmenas, ji praėjo sklandžiai, o ištaisyti neatitikimus buvo nesudėtinga. 

„Įdomu tai, kad techninė komisija akcentavo ne saugumo klausimą, kuris, jų požiūriu, yra savaime suprantamas, o motociklo modifikavimo leistinas ribas, kad nebūtų viršytos,“ – teigė „Yamaha YZF R6“ motociklu dalyvavęs lietuvis. Techninė komisija taip pat stebėjo, kad būtų naudojamas tik čempionato reglamentą atitinkantis kuras. Motociklo rėmas ir variklis būdavo užplombuojami ir tikrinami prieš ir po kiekvieno važiavimo.

Silvijos Markevičiūtės nuotr./Šarūnas Pladas ir Lina Markevičiūtė
Silvijos Markevičiūtės nuotr./Šarūnas Pladas ir Lina Markevičiūtė

Važiuodamas su kolegomis iš „Supersport“ klasės, negalėjau nesistebėti jų važiavimo technika, judesių tikslumu ir užtikrintumu.

Penktadienis prasidėjo nuo pirmosios treniruotės. „Važiuodamas su kolegomis iš „Supersport“ klasės, negalėjau nesistebėti jų važiavimo technika, judesių tikslumu ir užtikrintumu. Visi jie buvo fiziškai stiprūs, veržlūs ir savimi pasitikintys profesionalai. Važiuodamas kartu galėjau mokytis žiūrėdamas į juos ir matydamas, kaip jie valdo savo motociklus. Džiaugiuosi, kad man buvo suteikta tokia galimybė. Taip nejučia ir pats pasitempi,“ – patirtimi dalinasi lenktynininkas. 

„Pitlane“ vyravusi darbinė atmosfera, anot lietuvio, „kaitino iš vidaus ir neleido nė minutei blaškytis.“ Tarp treniruočių sportininkai ilsėjosi, o „boksuose“ dirbo tik jų mechanikai. Ir nors nepavyko pabendrauti su sportininkais, Š. Pladas galėjo matyti mechanikų darbo pasidalijimą, naudojamą įrangą motociklų paruošimui ir tai suteikė jam daug naujų žinių. 

Linos Markevičiūtės nuotr./Šarūnas Pladas „World Superbike“ etape
Linos Markevičiūtės nuotr./Šarūnas Pladas „World Superbike“ etape

Pakankamai greitas

Pasaulio plento žiedo motociklų lenktynėse WSBK jau nuo 2004 m. visiems lenktynininkams privalomos „Pirelli“ padangos. Varžybose gamintojas suteikia sportininkams vienodą kiekį, t.y. 8, komplektus padangų, kurias vieną kartą panaudojus reikia grąžinti tiekėjui. Šarūnas pastebi, kad visos padangos buvo žymimos lipdukais: „tai buvo daroma tam, kad visi sportininkai turėtų vienodas galimybes ruoštis startui ir, žinoma, startuoti varžybose.“

Jau po pirmosios treniruotės buvo aišku, kad aš esu pakankamai greitas ir mano tikslas – praeiti kvalifikaciją ir startuoti čempionate – bus pasiektas.

Greičiausias Lietuvos motociklininkas įgyvendino užsibrėžtą siekį: „Jau po pirmosios treniruotės buvo aišku, kad aš esu pakankamai greitas ir mano tikslas – praeiti kvalifikaciją ir startuoti čempionate – bus pasiektas. Žinoma, jeigu nekrisiu ir „nepaves“ motociklas. Džiugu, kad variklis dirbo be priekaištų.“

Vėlesnėse treniruotėse Š. Pladas visą laiką gerino rato įveikimo laiką ir šeštadienio ryte pasiekė savo geriausią rezultatą Jerez trasoje, kuris viršijo visus lūkesčius.

Linos Markevičiūtės nuotr./Šarūnas Pladas „World Superbike“ etape
Linos Markevičiūtės nuotr./Šarūnas Pladas „World Superbike“ etape

Tačiau netrukus, dėl neįprastos oro temperatūros (važiavimo metu būdavo iki + 40 laipsnių šilumos), įtampos ir nepakankamo fizinio pasiruošimo, lenktynininkas pajuto nuovargį ir kvalifikacinio važiavimo metu krito nesuvaldęs slystančio motociklo.

„Ruošiantis čempionatui, daugiausiai dėmesio skyriau motociklo paruošimui, tad fiziškai stiprinti ištvermę tiesiog nelikdavo laiko“ – kritimo priežastį įvardina Š. Pladas. 

Linos Markevičiūtės nuotr./Šarūnas Pladas „World Superbike“ etape
Linos Markevičiūtės nuotr./Šarūnas Pladas „World Superbike“ etape

Startas iš paskutinės pozicijos

Nors Lietuvos atstovas kvalifikacinį barjerą įveikė nesunkiai, rezultatas garantavo paskutinę, 27-ą startinę poziciją. Tačiau tokia vieta lenktynininko nenuliūdino.

Buvo neįprasta startuoti paskutiniam – tai buvo pirmasis toks mano startas. 

„Buvo neįprasta startuoti paskutiniam – tai buvo pirmasis toks mano startas. Tačiau ir labiausiai džiuginantis bei jaudinantis. Juolab, kad prieš save galėjau matyti tai, dėl ko čia atvykau“, – sakė lietuvis.

Šių varžybų distancija yra 19 ratų, o tai yra 84 km važiuojant maksimaliu greičiu.

„Tokios distancijos dar nebuvau važiavęs. Čempionatuose, kuriuose dalyvaudavau, nuotolis būdavo 50-65 km. Tai šiek tiek trikdė, nes išlaikyti maksimalų greitį be papildomo fizinio pasirengimo yra sudėtinga.“

Todėl, įveikęs kelis pirmuosius ratus, Šarūnas pasirinko optimalų greitį ir važiavo stipriai nerizikuodamas. Vyras sėkmingai finišavo 21-oje pozicijoje.

Ir nors dabar, pasak lenktynininko, dar sudėtinga dėlioti kitų metų planus, neabejoja, kad stengsis rasti  galimybių vėl sudalyvauti WSBK etapuose ir siekti aukštesnių rezultatų.

„Norėčiau padėkoti visiems, kas sekė naujienas „Pladasracing“ FB paskyroje, rašė drąsinančias žinutes, stebėjo čempionatą. Taip pat dėkoju tiems, kurie prisidėjo prie mano tikslo įgyvendinimo – artimiesiems ir draugams už palaikymą ir pagalbą“, – šį savo gyvenimo pasiekimą apibendrina greičiausias Lietuvos plento žiedo motociklų lenktynininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius