-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Saulės ralis“. Įspūdžiai po finišo

Savaitgalį Šiaulių ir Kelmės rajonuose vykęs tradicinis „Saulės ralis 2010“ pasižymėjo ne tik atkaklia kova visose klasėse, bet ir pateisino savo vardą – lenktynės vyko šviečiant saulei, o lyti pradėjo sportininkams ir Šiaulių gyventojams belaukiant apdovanojimų. Nugalėtojo vardą apgynęs kauniečių Vytauto Švedo ir Žilvino Sakalausko ekipažas sakė, kad savo pasirodymu 100 procentų nėra patenkintas, tačiau pergalė – labai maloni.
Vytautas Švedas
Vytautas Švedas

Persvarą įtvirtino žvyro ruožuose

Šeštadienio vakarą ekipažai 9,2 km įveikė Šiaulių miesto gatvėmis. Tai buvo vieninteliai asfaltiniai greičio ruožai, nes sekmadienį kova persikėlė į Kelmės ir Kražių apylinkes, kur buvo įveikta 11 žvyrų ruožų. Nors lenktynių išvakarėse stipriai lijo ir žvyro danga treniruotėse atrodė minkšta, lenktynių rytą puikus oras džiugino ir ralio gerbėjus, ir lenktynininkams kėlė mažiau rūpesčių dėl padangų pasirinkimo. Nors ir čia būta dvejonių: „ Kadangi paskutinės mūsų varžybos buvo ralis Latvijoje, o ten sukibimas su sauso žvyro danga buvo visai kitoks, čia iš pradžių „nepagavau“ savo tempo. Nevažiavau labai gerai, nesu patenkintas kai kuriomis padarytomis klaidomis, tačiau galutinis rezultatas – džiugina.

Rokas Lipeikis
Rokas Lipeikis

Tik pirmame žvyriniame ruože leidome pirmauti Rokui Lipeikiui, o vėliau – jau mes buvome greičiausi. Ralio pabaigoje galėjome atsipalaiduoti – pranašumas buvo solidus, svarbiausia – nepadaryti klaidų paskutiniuose ruožuose“, - po finišo kalbėjo nugalėtojo tiotulą apgynęs V. Švedas.

Antrą vietą ralyje užėmęs R.Lipeikis teigė, kad antroji vieta – ne pati maloniausia: „Bet mes nugalėjome „Open“ klasėje – galime akcentuoti šį laimėjimą. Be to, jau beveik 70 Lietuvos čempionato etapų iš eilės baigiame – tai stabilumo pavyzdys ir meistriškumo įrodymas. Kovoti su Vytautu sunku, juk ir mūsų automobiliui – jau 6 metai, varžovo technika – gerokai naujesnė. Be to, tris paskutinius greičio ruožus važiavome išmuštu ratu, tad esame patenkinti pasiekę finišą ir nugalėję savo klasėje“, - kalbėjo patyręs vairuotojas.

Intriga dėl žemesnių vietų

Jeigu V. Švedo pranašumas buvo aiškus, o R. Lipeikis gana užtikrintai važiavo antras, tai kova dėl trečios bendrosios įskaitos vietos buvo labai atkakli. Į ją pretendenavo ir naujutėlį „Mitsubishi Lancer Evolution“ vairavęs Dominykas Butvilas.

Dominykas Butvilas
Dominykas Butvilas

Tačiau techninės problemos privertė šį sportininką pasitraukti iš kovos. Vienu iš favoritų buvo vadinamas 2007 m. „Saulės ralio“ laimėtojas Deividas Jocius. Tačiau jam irgi nesisekė – ir padaryta lenktynininko karjeros pertrauka, ir ne iki galo paruošta technika nustūmė jį į 8-ą vietą. Ilgokai trečioje vietoje važiavo Ramūnas Čapkauskas ir Tomas Šipkauskas. Šis ekipažas net bandė vytis R. Lipeikį, tačiau paskutiniame ruože ekipažas iš kovos pasitraukė įlėkęs į griovį.

Varžovų nesėkmėmis ir klaidomis pasinaudojo Audrius Višniauskas ir Edvinas Pagirskas. Šis ekipažas klaidų išvengė ir finišavo trečias, 2,4 sek. aplenęs Audriaus Gimžausko ir Kęstučio Girštauto duetą.

Aukštą 7-ą vietą bendroje įskaitoje užėmė Darius Biesevičius – jis vairavo „Mitsubishi Colt“, o jo šturmane buvo žurnalistė iš Baltarusijos Tatjana Tsyrfa.

Kadangi šiemet specialios taurės teikiamos ir nugalėtojams 2WD įskaitoje, kova tarp dviem ratais varomų automobilių buvo labai atkakli. Šiauliečiai turėjo vilčių, kad nugalės jų miesto klubo „Slikas“ atstovai – Giedrius Kriptavičius ir Ričardas Baubinas. Tačiau greitu „Ford Fiesta“ automobiliu važiavęs ekipažas pasitraukė neįpusėjęs ralio.

Dovilas Čiutelė
Dovilas Čiutelė

Dovilas Čiutelė ir Vitoldas Jurkonis, važiavę VAZ 2105, buvo greiti ir nugalėjo L2000 klasėje, tačiau turėjo pripažinti, kad šį sykį greičiausi buvo „Renault Clio“ automobilius pasirinkę ekipažai. Iki pat paskutinio ruožo tarp 2WD automobilių pirmavo Ignas Taletavičius ir Žilvinas Žeromskas, tačiau paskutiniame greičio ruože jų automobilis nulėkė nuo kelio ir apsivertė. Kol žiūrovai atvertė jį ant ratų, buvo prarasta beveik minutė ir ekipažas smuktelėjo į antrą 2WD įskaitos vietą, o nugalėtojais (ir A2000 klasėje) tapo Irmantas Žukauskas ir Gediminas Figurinas.

S2000 klasės nugalėtojais tapo Tomo Biliaus ir Vyčio Pauliukonio ekipažas („Honda Civic“).

Drauge vyko ir B lygos čempionatas. Jo etapo nugalėtojais tapo Aurimas Buteikis/Donatas Palepšaitis („VW Golf“, S3 klasė), Nerijus Anužis/Mindaugas Mumėnas („Audi S2“, S4 klasė) ir Edvinas Rudaitis/Egidijus Andrulis (VAZ 21053, S2 klasė).
 

Netrūko avarijų

Kadangi šalies čempionatas įpusėjo („saulės ralis“ buvo trečiasis atvirojo Lietuvos čempionato etapas), visi ekipažai stengėsi pelnyti kuo daugiau taškų.

Tomas Savickas
Tomas Savickas

Azartas kai kam pakišo koją. Bene, rimčiausią avariją patyrė Kelmės ESK atstovai Tomo Savicko ir Gintauto Leliuko „Renault Clio“ vertėsi net keliolika kartų (liudininkai teigia suskaičiavę 13) – automobilis labai stipriai apgadintas, tačiau sportininkai rimčiau nenukentėjo. Atvykus medikams, jie bandė juokauti, kuris geriau jaučiasi ir kuriam medikų pagalbos reikia pirmam.

Artimiausias Lietuvos čempionato etapas vyks Latvijoje – liepos 10-11 dienomis sportininkai varžysis Rezeknės aplylinkėse, o rugpjūčio 14-15 dienomis vyks 300 ežerų ralis. Zarasų krašte vyksiančios varžybos bus penktasis atvirojo Lietuvos ralio čempionato etapas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius